Pizza

Ciasto na pizzę potrzebuje wysokiej temperatury. Nie wiedziałam o tym kiedyś i po kilku średnio udanych próbach odpuściłam sobie jej przygotowywanie uznając, że dobrą pizzę należy zamawiać wyłącznie w miejscu właściwym, czyli w pizzerii. Aż trafiłam na posta w jakimś blogu (wtedy nie przywiązywałam wagi do nazw i nie zapisałam), gdzie autorka pisała o koniecznie wysokiej temperaturze pieczenia. I o tym, że pizza zyskuje chrupkość spodu, kiedy podsypiemy blaszkę kaszką manną. A sama odkryłam, że wyłożenie blaszki papierem do pieczenia daje dobry efekt. Przepis poniżej to szybki i najłatwiejszy sposób na ciasto do pizzy. Nie wykonuję zaczynu, drożdże kruszę do mąki a ono rośnie pięknie ile trzeba. Na wierzchu pizzy każdy układa to, co najbardziej lubi. Ponieważ piekarnik jest rozgrzany do najwyższej temperatury, pizza piecze się ok.10 minut. Jeśli ktoś lubi lekko roztopiony ser, niech posypie pizzę dopiero dwie minuty przed końcem pieczenia. Albo wyłączy górną grzałkę piekarnika, wtedy efekt jak dla mnie jest optymalny. Tym razem dodałam do pizzy zielone szparagi, kukurydzę, włoską szynkę i kilka suszonych pomidorów ze słoika. Pyszność.

 

Pizza

Składniki ( na 1 dużą pizzę) :

ciasto:

– półtorej szklanki mąki
– ok. 1/5 kostki świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suszonych
– dwie łyżki oliwy
– ok. pół szklanki lekko ciepłej wody
– łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru

sos :
– pół puszki pomidorów bez skórki ( u mnie domowe ze słoika)
– łyżka oliwy
– pieprz, sól, oregano, bazylia

dodatki wg uznania: 

Straty żółty ser (ok. 20 dag)  mozarella, salami, szparagi, szynka, pomidory, brokuły, kukurydza, pieczarki, tuńczyk, kapary, oliwki, cebula, kiełbasa itp., oregano, bazylia i pieprz do posypania

Do mąki wkruszyć drożdże, dodać resztę składników, zagnieść ciasto ręką lub przy pomocy haków miksera. Odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny (wstawiam przykrytą ściereczką miskę z ciastem do leciutko podgrzanego piekarnika, tak na ok. 25 -30 st.,by tam sobie rosło aż podwoi objętość). Blaszkę od piekarnika lub specjalne foremki do pizzy wysypać kaszką manną albo wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na formach przy pomocy natłuszczonej oliwą dłoni. Piekarnik rozgrzać do 240 st (u mnie kończy się tu skala, można dać maksymalną, piece do pizzy mają dużo wyższą). Ciasto posmarować połową sosu. Na cieście rozłożyć dodatki, posypać żółtym serem (lub tę czynność zostawić na minutę prze końcem pieczenia) i wsadzić do piekarnika. Ja piekę od razu z serem, wyłączając górną grzałkę). Pizza powinna byc gotowa po 10 minutach.
Podać z sosem, można również z czosnkowym, przepis jest tutaj.

Pizza

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Patrycja
    9 czerwca, 2013, 8:32 pm

    Ja robię rozczyn, ale zaraz wsypuję mąkę i dopiero na końcu olej, długo nie wyrabiam i od razu po wyłożeniu na blachę układam składniki. Omijam fazę rośnięcia ciasta. Pizza w wysokiej temperaturze rośnie jak należy, pod koniec włączam termoobieg, by nieco się przyrumieniła. Ot, cała tajemnica…

  2. opalanka
    10 czerwca, 2013, 3:09 pm

    O, też miło 🙂

  3. Marek Obara
    7 sierpnia, 2014, 3:58 pm

    a ja jednak czekam aż ciasto wyrośnie 🙂 doskonały przepis! jak ktoś nie lubi z sosem czosnkowy polecam ketchup najlepiej pikantny ! mniej najbnardziej smakuje z pińczowa:)

  4. Angelika Wojnicz
    11 sierpnia, 2014, 12:28 pm

    Ja wymieszałam mąki, tzn. 1 szkl. mąki pszennej typ 450 i 1/2 szkl. maki pszennej typ 1850. Natomiast ciasto posmarowałam AJVAREM zamiast sosem pomidorowym a następnym razem użyję PESTO czerwonego 🙂

  5. Anonimowy
    19 października, 2015, 11:41 am

    to najlepszy przepis na pizzę, próbowałam wielu.Wreszcie pizza smakuje jak pizza 🙂 a z keczupem z Pani przepisu smakuje wyśmienicie 🙂

  6. Jelena
    18 września, 2016, 2:55 pm

    Ciasto wyszło super, tylko mam problem, bo podeszło bardzo wodą z warzyw – głównie z pieczarek. Ma pani może na to jakiś sposób?

    1. opalanka
      18 września, 2016, 3:50 pm

      Prawdziwa pizza nie ma za dużo dodatków z tego powodu, że puszczają sok i ciasto namięka. A my lubimy dużo dodatków:) Pieczarki można podsmażyć na mocnym ogniu mieszając i kiedy sok odparuje, dopiero kłaść na pizzy. Lepiej jednak pokroić cienkie plasterki które szybko wyschną w piecu , zanim zdążą nasączyć ciasto.

    2. Jelena
      25 września, 2016, 4:20 pm

      Dobry patent! Spróbuję! 🙂 Dzięki za odpowiedź.

  7. Malutka
    4 lutego, 2017, 2:02 pm

    uwielbiam ten przepis! pizza robi się bardzo szybko, i smakuje rewelacyjnie <3

  8. Anonimowy
    23 czerwca, 2017, 9:42 am

    Witam 🙂 Czy tych drożdży jest półtorej paczki czy jedna piąta paczki? 🙂

    1. opalanka
      23 czerwca, 2017, 10:05 am

      1/5 paczki, ok. 2-3 dag

    2. Anonimowy
      23 czerwca, 2017, 10:24 am

      Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 A więc jutro będzie pizzaaaaaaa 🙂 🙂

  9. Anonimowy
    25 czerwca, 2017, 2:07 pm

    Przepis sprawdzony, pizza wyszła pyszna 🙂 Ciasto robi się bardzo szybko, bez zbędnych trudności 🙂 Warto spróbować!

  10. Kacper
    6 lipca, 2017, 8:48 am

    Ale mam teraz smaka na pizzę! Na zdjęciach wygląda wprost obłędnie 🙂 Kusicie, kusicie 😉

  11. Anonimowy
    21 listopada, 2017, 1:26 pm

    ja oliwę zastępuję olejem. Oliwa ma niską temperaturę dymienia i w ogóle nie powinna być podgrzewana

  12. Sylwia
    14 maja, 2019, 3:22 pm

    Dzięki temu przepisowi zrobiłam tak dobrą pizzę, że nie mogliśmy z mężem wyjść z podziwu. Dziękuję z czego serca!

    1. Beata Królikiewicz
      15 maja, 2019, 7:15 am

      Bardzo się cieszę:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)