prosty placek serowy z patelni

Prosty placek serowy z patelni

Prosty placek serowy z patelni lub piekarnika da się pokroić w kawałki na wzór tych z tortu lub w kostkę. W drugim wariancie można na każdym sześcianiku przypiąć wykałaczką pomidorek koktajlowy lub oliwkę. W wersji lux dodajmy jeszcze zwinięty w rulonik paseczek szynki parmeńskiej czy innej długodojrzewającej albo cieniuśki płatek cukinii ciętej gilotynką lub obieraczką do warzyw. I… mamy super szybką i pyszną przekąskę na Andrzejki, sylwestra czy inną okoliczność.
Placek serowy jest idealny na zwykłe śniadanie, przekąskę lub awaryjny szybki obiad czy kolację, także jako posiłek po treningu, ma dużą zawartość białka. Będzie smakował dzieciakom, bo dodatek oregano i żółtego sera dają wrażenie smaku zbliżonego do pizzy. Pizza z patelni właściwie. I najlepiej jednak smakuje na gorąco. Nie ogonicie się!

Znacie mnie, lubię te przepisy w których mówią – zmieszaj składniki:) Komu się nie śpieszy, zapieka placek w piekarniku, w małym naczyniu  solidnie posmarowanym masłem. 200 stopni i 35 minut z funkcją góra dół, licząc od całkowitego rozgrzania piekarnika.
Nie żałujcie przypraw, zwłaszcza soli i pieprzu, smak powinien być wyraźny.
W wersji bezglutenowej użyjcie mąki ryżowej lub mieszanki mąk przeznaczonych do wypieku ciast oznaczonych przekreślonym kłosem. Można takie dostać w marketach i necie.
Do ciasta można też wrzucić okrawki szynki lub bekonu albo zielony groszek z puszki.

zobacz też przepis na najlepszą pizzę

przepisy na przyjęcia i imprezy

Prosty i pyszny placek serowy z patelni (dla porcji z niedużej patelni ok. 20cm) – składniki:

  • 200g białego sera (może być też twarożek kanapkowy, serek wiejski lub zmielony “wiaderkowiec”)
  • 120 g żółtego sera startego na grubych oczkach tarki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka (krowie, roślinne, ew. woda)
  • 90g mąki pszennej lub ryżowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dwie łyżki siekanego szczypiorku lub natki pietruszki
  • łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, półtorej łyżeczki oregano, ew. pół łyżeczki tymianku, czubata łyżeczka suszonej cebuli
  • klarowane masło lub olej roślinny do smażenia

Prosty i pyszny placek serowy z patelni – przepis:

Ser rozgnieść porządnie widelcem.
Do miseczki włożyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę.
Na patelni dobrze rozgrzać łyżeczkę masła lub łyżkę oleju.
Wyłożyć masę, lekko wyrównać łyżką posmarowaną olejem.
Zmniejszyć ogień. Smażyć pod przykryciem ok. 5-6 minut, spód lekko się zezłoci.
Przykryć patelnię talerzykiem w rozmiarze odrobinę większym niż rant patelni.
Przytrzymać talerzyk i obrócić patelnię do góry nogami, by placek znalazł się na talerzyku.
Patelnią nakryć talerzyk i obrócić placek nieusmażoną stroną na patelnię. Wiem, to nie wydaje się łatwe ale dasz radę:)
Przykryć pokrywką i smażyć ok. 5 minut na małym ogniu, do zrumienienia spodu.

Po usmażeniu pokroić w kawałki jak tort.

prosty placek serowy z patelni

Prosty placek serowy z patelni

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. agibabu
    1 grudnia, 2020, 5:25 pm

    A jaka jest mniej więcej średnica patelni, której użyłaś? Bo chciałabym spróbować 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      2 grudnia, 2020, 7:00 am

      Dla tej porcji ok. 20 cm.

  2. Ewa
    17 grudnia, 2020, 9:33 am

    Zrobiłam. Podjęłam próbę. Ale może to kwestia proporcji. Czegoś za dużo, czegoś za mało. Musiałam podpiec w piekarniku, bo było w środku miękkie. A można upiec bez smażenia? W smaku dobre. Inne po prostu. Nie miałam ochoty na kanapkę, ani jajecznicę, więc zawalczyłam.I tak w ogóle korzystam z Twoich(jeśli tak można)przepisów od kilku lat, bo też jestem Wielką fanką Marii. Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      17 grudnia, 2020, 8:14 pm

      To kwestia wyczucia, wielkości patelni, musi pod przykrywką dojść. Miło mi, że tu jesteś. A Marii…której? Mojej Marysi?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie