Ciasto serowe z jabłkami
Ciasto serowe z jabłkami – wilgotne, niezbyt wysokie, trochę jakby sernik, ale jednak jabłkowy, z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami owoców:). W sam raz na niedzielę albo weekendowe odpoczynki. Najtrudniejszą z rzeczy do wykonania jest obranie jabłek. Kto umie – da radę działać dalej.
Placek jest miękki i nie puszy się. Zwolennicy mokrych, nieco zakalcowatych, leguminowych ciast będą zadowoleni. Ja je bardzo lubię.
Pozostaje świeże przez kilka dni. Gdyby upiec je w keksówce – sądzę, że również będzie efektownie.
Post piszę w przededniu maja, co oznacza, że jabłka przeleżały w chłodniach od jesieni. Dzięki technologii możemy cieszyć się nimi jeszcze trochę, zanim pojawią się wczesne odmiany nowych. Ale do tego jeszcze trochę:)
Proste, dobre ciasto z jabłkami zawsze znajduje amatorów, czyż nie?
Mimo, że nie jest to klasyczna szarlotka ciacho prosi się o kulkę lodów dla zwieńczenia dzieła, choć i bez niej jest baaaardzo smakowicie.
Lubię.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli jakiś przepis wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Ciasto serowe z jabłkami – składniki (na okrągłą formę 22 cm lub prostokątną ok.18×24 cm):
- 4 jajka
- 100g cukru
- 200g białego sera (najlepiej tłustego ale nada się też półtłusty i chudy)
- 100 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
- 100g stopionego, niegorącego masła lub oleju roślinnego
- 200g mąki pszennej lub gotowej mieszanki bezglutenowej “do ciasta”
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jeśli lubisz – łyżeczka cynamonu
- 4 jabłka
- cukier puder do posypania ciasta
Ciasto serowe z jabłkami – przepis:
Formę wyłożyć zgniecionym, zwilżonym wodą papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Zwykle zajmuje to ok. 5-6 minut.
Twaróg zblendować z jogurtem lub śmietaną, dodać w trzech porcjach do masy jajecznej. Po każdej dodanej porcji – krótko zmiksować do połączenia składników.
Cienką strużką wlać olej lub stopione masło. Zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem i wsiać przez sitko do masy, podobnie jak twaróg – najlepiej w 2-3 porcjach. Wymieszać/zmiksować do połączenia składników.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę (ok. 1/1 cm) 3 jabłka. Przemieszać i wlać do formy.
Jedno jabłko razem ze skórką pokroić na ćwiartki a następnie na półcentymetrowe półplasterki.
Powtykać je pod kątem, skórką do góry w ciasto tak, by były zanurzone do połowy.
Formę z ciastem wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na 45 minut.
Wyjąć z pieca i ostudzić.
Po ostudzeniu posypać przez sitko cukrem pudrem.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli jakiś przepis wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Witam,
Chyba braklo wpisu o masle, w ktorym momencie je dodac. Hmm… Ja dodalam na koncu jak zauwazylam ze zostalo mi na stole. Tez wyszlo ?
Pyyyycha… Polecam
już dopisałam, dziękuję:) Dodaje się go ze wszystkim do ubitych jajek:)
Witam.
A po co zagniatam i zwilżać papier do pieczenia?
By łatwiej układał się w formie.
Czesc, ja bym chciala sie dowiedziec w jakiej temperaturze piec. ciasto wyglada smakowicie.
Dziekuje