Placki ziemniaczane rösti

Placki ziemniaczane – szwajcarskie rösti

Placki ziemniaczane – szwajcarskie rösti – są bardzo miękkie, delikatne, pysznie rumiane, z chrupiącą z zewnątrz skórką.
Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków. Istnieje wiele ich wariantów z przeróżnymi dodatkami, każda gospodyni ma na nie swój sposób. Mogą stanowić samodzielne danie albo występują w towarzystwie jakiegoś gulaszu i aromatycznego, gęstego sosu. Nam wystarczył jogurt. Sprawdzi się tu również sos pieczarkowy, paprykowy, koperkowo – pomidorowy, czosnkowy, pomidorowy – wybierzcie swój ulubiony. Można zrobić pyszny, międzynarodowy mix i podać rosti z greckimi tzatzikami z jogurtu, startego ogórka i ząbka czosnku.

Na szwajcarskie rosti dobrze jest wybrać mączyste ziemniaki z dużą ilością skrobi (Bryza,Gracja, Ibis, Tajfun). Jeśli trafią nam się inne albo niewiadomej odmiany, można poratować się dodatkiem łyżeczki ziemniaczanej skrobi/mąki.
Niech się dobrze przyrumienią, trzeba cierpliwie poczekać, twardsza, złota skórka pozwoli na łatwiejszy obrót placka na drugi boczek. Są delikatne i trzeba zaopatrzyć się w szeroką łopatkę. A po obiedzie na szybki, dłuższy spacer. Bardzo polecam:)
W wersji na skróty, do ich wykonania można użyć też ziemniaków pozostałych z obiadu.

Placki ziemniaczane rösti – składniki (na ok. 12 niedużych placków):

  • 1,2 kg ziemniaków
  • łyżeczka kminku (tylko do gotowania ziemniaków)
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 200 g cebuli (2 sztuki)
  • 1/2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
  • 80g twardego sera (np. grojer, appelzelier lub inny ulubiony)
  • pół łyżeczki czarnego, świeżo zmielonego pieprzu, 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 5-6 łyżek oleju do smażenia
  • ew. 3 – 4 plasterki pokrojonego w kostkę, podsmażonego boczku lub dobrej kiełbasy (niekoniecznie)

Placki ziemniaczane rösti – przepis:

Ziemniaki w skórkach, bez obierania dobrze umyć, zalać wodą, dodać sól i kminek, gotować 20 minut.
Odcedzić, zalać zimną wodą i po minucie ponownie odcedzić.
Zdjąć z nich skórkę.
Zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Podsmażyć na rozgrzanym maśle, na patelni, do zeszklenia.
Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.
Ziemniaki, podsmażoną cebulę/boczek, starty ser i przyprawy wymieszać w misce. Sprawdzić, czy nie trzeba dosolić i podostrzyć. Masa powinna być wyraźna w smaku.
Na patelni mocno rozgrzać olej.
Z ziemniaczanej masy formować łyżką okrągłe placki o średnicy ok. 5-6 cm.
Smażyć na średnim ogniu do mocnego zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i również zrumienić.

Podawać gorące.

Placki ziemniaczane rösti

Placki ziemniaczane rösti

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. zafascynowane..
    17 stycznia, 2021, 1:05 pm

    Wyglądają smakowicie 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)