Placki ziemniaczane rösti

Placki ziemniaczane – szwajcarskie rösti

Placki ziemniaczane – szwajcarskie rösti – są bardzo miękkie, delikatne, pysznie rumiane, z chrupiącą z zewnątrz skórką.
Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków. Istnieje wiele ich wariantów z przeróżnymi dodatkami, każda gospodyni ma na nie swój sposób. Mogą stanowić samodzielne danie albo występują w towarzystwie jakiegoś gulaszu i aromatycznego, gęstego sosu. Nam wystarczył jogurt. Sprawdzi się tu również sos pieczarkowy, paprykowy, koperkowo – pomidorowy, czosnkowy, pomidorowy – wybierzcie swój ulubiony. Można zrobić pyszny, międzynarodowy mix i podać rosti z greckimi tzatzikami z jogurtu, startego ogórka i ząbka czosnku.

Na szwajcarskie rosti dobrze jest wybrać mączyste ziemniaki z dużą ilością skrobi (Bryza,Gracja, Ibis, Tajfun). Jeśli trafią nam się inne albo niewiadomej odmiany, można poratować się dodatkiem łyżeczki ziemniaczanej skrobi/mąki.
Niech się dobrze przyrumienią, trzeba cierpliwie poczekać, twardsza, złota skórka pozwoli na łatwiejszy obrót placka na drugi boczek. Są delikatne i trzeba zaopatrzyć się w szeroką łopatkę. A po obiedzie na szybki, dłuższy spacer. Bardzo polecam:)
W wersji na skróty, do ich wykonania można użyć też ziemniaków pozostałych z obiadu.

Placki ziemniaczane rösti – składniki (na ok. 12 niedużych placków):

  • 1,2 kg ziemniaków
  • łyżeczka kminku (tylko do gotowania ziemniaków)
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 200 g cebuli (2 sztuki)
  • 1/2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
  • 80g twardego sera (np. grojer, appelzelier lub inny ulubiony)
  • pół łyżeczki czarnego, świeżo zmielonego pieprzu, 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 5-6 łyżek oleju do smażenia
  • ew. 3 – 4 plasterki pokrojonego w kostkę, podsmażonego boczku lub dobrej kiełbasy (niekoniecznie)

Placki ziemniaczane rösti – przepis:

Ziemniaki w skórkach, bez obierania dobrze umyć, zalać wodą, dodać sól i kminek, gotować 20 minut.
Odcedzić, zalać zimną wodą i po minucie ponownie odcedzić.
Zdjąć z nich skórkę.
Zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Podsmażyć na rozgrzanym maśle, na patelni, do zeszklenia.
Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.
Ziemniaki, podsmażoną cebulę/boczek, starty ser i przyprawy wymieszać w misce. Sprawdzić, czy nie trzeba dosolić i podostrzyć. Masa powinna być wyraźna w smaku.
Na patelni mocno rozgrzać olej.
Z ziemniaczanej masy formować łyżką okrągłe placki o średnicy ok. 5-6 cm.
Smażyć na średnim ogniu do mocnego zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i również zrumienić.

Podawać gorące.

Placki ziemniaczane rösti

Placki ziemniaczane rösti

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. zafascynowane..
    17 stycznia, 2021, 1:05 pm

    Wyglądają smakowicie 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)