Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy, kremowy, prosty, smaczny. Najlepszy z dodatkiem koperku. Robiąc zakupy, wrzucam zwykle do koszyka parę pieczarek, często nie mając koncepcji na żadną konkretną potrawę. Pieczarki są uniwersalne, można je dodać do sałatki, makaronu, czy przygotować z nich sos do mięsa. Kiedy zrobię za dużo kotletów mielonych, zostaje na drugi (czasem i trzeci) dzień, albo kiedy duży kawałek pieczeni do kanapek nie chce się skończyć, robię sos ratowniczy, który zmienia charakter potrawy. Czasem właśnie jest to sos z pieczarek. Robi się go szybko, bezproblemowo, w pięć minut. Będzie dobry też z makaronem i kaszą. W wersji z kremową śmietaną nie wymaga zagęszczania, przy mniej tłustych niewielka ilość mąki zapobiegnie zważeniu się sosu.

Sos pieczarkowy

 

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy – składniki: 

– ok. 20 dkg pieczarek
– mała cebula
– olej lub pół łyżki klarowanego masła do smażenia
– 200 ml śmietany (12-18 %),  ja mieszam pół na pół z jogurtem naturalnym)
– łyżeczka mąki
– ew. odrobina ciemnego sosu sojowego dla koloru
– sól, pieprz, ostra papryka
– posiekany koperek lub pietruszka

Sos pieczarkowy – przepis

Niewielką ilość oleju lub masło rozgrzać na patelni. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz, podsmażyć na małym ogniu mieszając, aż zmięknie. Pieczarki pokroić w plastry lub kostkę i dorzucić do cebuli. Smażyć dwie, trzy minuty, wszystko wymieszać, dodać nieco sosu sojowego, dolać 3-4 łyżki wody lub rosołu, jeśli mamy. Śmietanę wymieszać porządnie z mąką. Wlać na patelnię, dodać przyprawy,  posypać natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Sos pieczarkowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Pieczarkowy Tydzień 2014

Zapisz

Zapisz



  1. mopswkuchni
    22 kwietnia, 2014, 9:31 am

    Sos pieczarkowy to chyba mój ulubiony, zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 🙂

    1. opalanka
      22 kwietnia, 2014, 10:49 am

      Dołączyłam, pozdrawiam:)

    2. Monikak
      15 października, 2014, 4:52 am

      Zgadzam sie na pieczarkowy tydzień. Pozdrawiam serdecznie !!!

  2. Angie
    22 kwietnia, 2014, 9:56 am

    Ja sos pieczarkowy uwielbiam, a szczególnie z kopytkami<3

  3. Aguś kulinarnie
    23 kwietnia, 2014, 8:58 am

    Uwielbiam!!!

  4. Anonimowy
    29 września, 2014, 6:06 pm

    wyszedł baaardzo dobry 🙂

  5. Prun
    4 lutego, 2015, 4:28 pm

    Idę po śmietanę i robię sosik!

  6. Marshmallove
    4 sierpnia, 2015, 1:46 pm

    Ze względu na uczulenie zamieniłam śmietanę na mleko kokosowe i muszę przyznać, że wyszedł genialny :)) Na koniec wszystko również zblendowałam, aby był bardziej kremowy. Zdecydowanie polecam!

    1. opalanka
      4 sierpnia, 2015, 3:01 pm

      Pozdrowionka:)

  7. Anonimowy
    5 sierpnia, 2015, 3:13 pm

    Robiłam dzisiaj. Serdecznie polecam, bo sos wyszedł przepyszny. 🙂

  8. Anonimowy
    4 września, 2015, 12:53 pm

    przepis prosty i czytelny a do tego smaczny 🙂 Polecam

  9. Anonimowy
    9 października, 2015, 10:00 am

    Sosik wyszedł boski!!! Dziękuję za przepis:)

  10. Anonimowy
    21 października, 2015, 11:10 am

    Dzisiaj mam zamiar zrobic na obiad makaron z sosem juz dosc tych ziemniakow i miesiwa hehe prosty szybki i tani sposob na pyszny syty prosty obiad 🙂

  11. kasiauminska.pl
    27 października, 2015, 12:01 pm

    Uwielbiam sos pieczarkowy! <3

  12. Magdalena Zatorska
    27 listopada, 2015, 11:37 am

    A ja zrobię do placuszków że śmieciami (tarta marchewka, cebula, szynka, tarty ser żółty w cieście omletowym). Musi być pyszne ?

  13. Magdalena Zatorska
    27 listopada, 2015, 2:56 pm

    Zrobiłam. Sos genialny, a z placuszkami pyszny. Dziękuję za przepis, jest świetny.

  14. Magdalena Zatorska
    27 listopada, 2015, 2:56 pm

    Zrobiłam. Sos genialny, a z placuszkami pyszny. Dziękuję za przepis, jest świetny.

  15. Anonimowy
    13 stycznia, 2016, 7:03 pm

    Fajny przepis. Dodałem do składników trochę czosnku i pieprzu cayenne by sos był bardziej wyraźny. Pominąłem wodę, ale to dlatego, ze pieczarki same trochę puściły po dłuższym niz 2-3 min. smażeniu. Wyszło wyśmienicie. Dziękuję:)

  16. alwoj
    14 stycznia, 2016, 2:05 pm

    A z pieczarek nie trzeba zdejmować skórki?

    1. opalanka
      14 stycznia, 2016, 5:26 pm

      Moim zdaniem nie ma potrzeby.

  17. Anonimowy
    21 stycznia, 2016, 5:07 pm

    Uwielbiam twojego bloga. Dzięki Tobie nauczyłam się gotować swoja pierwszą w życiu zupę- krupnik. Pozdrawiam !

    1. opalanka
      21 stycznia, 2016, 6:37 pm

      Bardzo się cieszę:) Buziole!

  18. Marek Cyrul
    29 stycznia, 2016, 12:23 pm

    Wspaniały,pozdro!

  19. Kat D
    16 lutego, 2016, 9:38 am

    Dobry pomysł połączenia śmietany z maka. Robię dziś taki sos pieczarkowy z kurczakiem i kasza gryczana . Polecam:)

  20. Paris dream
    20 lutego, 2016, 12:15 pm

    Wygląda cudownie. Właśnie szukałam przepisu i robię

  21. Anonimowy
    19 maja, 2016, 10:03 am

    Witam! Do sosu dajecie słodką czy kwaśną śmietanę?

    1. opalanka
      19 maja, 2016, 4:01 pm

      Ze słodką jest delikatny, kremowy, z kwaśną wyrazisty. Daję z zależności od nastroju:)

  22. Kasia e-tui
    30 października, 2016, 1:25 pm

    Biegnę do kuchni sprawdzić, bo do tej pory zawsze robiłam z mlekiem :).

  23. Beciula
    30 stycznia, 2017, 9:32 pm

    Bardzo smaczny sos, dziękuję za przepis 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)