Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy, kremowy, prosty, smaczny. Najlepszy z dodatkiem koperku. Robiąc zakupy, wrzucam zwykle do koszyka parę pieczarek, często nie mając koncepcji na żadną konkretną potrawę. Pieczarki są uniwersalne, można je dodać do sałatki, makaronu, czy przygotować z nich sos do mięsa. Kiedy zrobię za dużo kotletów mielonych, zostaje na drugi (czasem i trzeci) dzień, albo kiedy duży kawałek pieczeni do kanapek nie chce się skończyć, robię sos ratowniczy, który zmienia charakter potrawy. Czasem właśnie jest to sos z pieczarek. Robi się go szybko, bezproblemowo, w pięć minut. Będzie dobry też z makaronem i kaszą. W wersji z kremową śmietaną nie wymaga zagęszczania, przy mniej tłustych niewielka ilość mąki zapobiegnie zważeniu się sosu.
Sos pieczarkowy – składniki:
– ok. 20 dkg pieczarek
– mała cebula
– olej lub pół łyżki klarowanego masła do smażenia
– 200 ml śmietany (12-18 %), ja mieszam pół na pół z jogurtem naturalnym)
– łyżeczka mąki
– ew. odrobina ciemnego sosu sojowego dla koloru
– sól, pieprz, ostra papryka
– posiekany koperek lub pietruszka
Sos pieczarkowy – przepis
Niewielką ilość oleju lub masło rozgrzać na patelni. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz, podsmażyć na małym ogniu mieszając, aż zmięknie. Pieczarki pokroić w plastry lub kostkę i dorzucić do cebuli. Smażyć dwie, trzy minuty, wszystko wymieszać, dodać nieco sosu sojowego, dolać 3-4 łyżki wody lub rosołu, jeśli mamy. Śmietanę wymieszać porządnie z mąką. Wlać na patelnię, dodać przyprawy, posypać natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Sos pieczarkowy to chyba mój ulubiony, zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 🙂
Dołączyłam, pozdrawiam:)
Zgadzam sie na pieczarkowy tydzień. Pozdrawiam serdecznie !!!
Ja sos pieczarkowy uwielbiam, a szczególnie z kopytkami<3
Uwielbiam!!!
wyszedł baaardzo dobry 🙂
Idę po śmietanę i robię sosik!
Ze względu na uczulenie zamieniłam śmietanę na mleko kokosowe i muszę przyznać, że wyszedł genialny :)) Na koniec wszystko również zblendowałam, aby był bardziej kremowy. Zdecydowanie polecam!
Pozdrowionka:)
Robiłam dzisiaj. Serdecznie polecam, bo sos wyszedł przepyszny. 🙂
przepis prosty i czytelny a do tego smaczny 🙂 Polecam
Sosik wyszedł boski!!! Dziękuję za przepis:)
Dzisiaj mam zamiar zrobic na obiad makaron z sosem juz dosc tych ziemniakow i miesiwa hehe prosty szybki i tani sposob na pyszny syty prosty obiad 🙂
Uwielbiam sos pieczarkowy! <3
A ja zrobię do placuszków że śmieciami (tarta marchewka, cebula, szynka, tarty ser żółty w cieście omletowym). Musi być pyszne ?
Zrobiłam. Sos genialny, a z placuszkami pyszny. Dziękuję za przepis, jest świetny.
Zrobiłam. Sos genialny, a z placuszkami pyszny. Dziękuję za przepis, jest świetny.
Fajny przepis. Dodałem do składników trochę czosnku i pieprzu cayenne by sos był bardziej wyraźny. Pominąłem wodę, ale to dlatego, ze pieczarki same trochę puściły po dłuższym niz 2-3 min. smażeniu. Wyszło wyśmienicie. Dziękuję:)
A z pieczarek nie trzeba zdejmować skórki?
Moim zdaniem nie ma potrzeby.
Uwielbiam twojego bloga. Dzięki Tobie nauczyłam się gotować swoja pierwszą w życiu zupę- krupnik. Pozdrawiam !
Bardzo się cieszę:) Buziole!
Wspaniały,pozdro!
Dobry pomysł połączenia śmietany z maka. Robię dziś taki sos pieczarkowy z kurczakiem i kasza gryczana . Polecam:)
Wygląda cudownie. Właśnie szukałam przepisu i robię
Witam! Do sosu dajecie słodką czy kwaśną śmietanę?
Ze słodką jest delikatny, kremowy, z kwaśną wyrazisty. Daję z zależności od nastroju:)
Biegnę do kuchni sprawdzić, bo do tej pory zawsze robiłam z mlekiem :).
Bardzo smaczny sos, dziękuję za przepis 🙂