Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy, kremowy, prosty, smaczny. Najlepszy z dodatkiem koperku. Robiąc zakupy, wrzucam zwykle do koszyka parę pieczarek, często nie mając koncepcji na żadną konkretną potrawę. Pieczarki są uniwersalne, można je dodać do sałatki, makaronu, czy przygotować z nich sos do mięsa. Kiedy zrobię za dużo kotletów mielonych, zostaje na drugi (czasem i trzeci) dzień, albo kiedy duży kawałek pieczeni do kanapek nie chce się skończyć, robię sos ratowniczy, który zmienia charakter potrawy. Czasem właśnie jest to sos z pieczarek. Robi się go szybko, bezproblemowo, w pięć minut. Będzie dobry też z makaronem i kaszą. W wersji z kremową śmietaną nie wymaga zagęszczania, przy mniej tłustych niewielka ilość mąki zapobiegnie zważeniu się sosu.

Sos pieczarkowy

 

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy – składniki: 

– ok. 20 dkg pieczarek
– mała cebula
– olej lub pół łyżki klarowanego masła do smażenia
– 200 ml śmietany (12-18 %),  ja mieszam pół na pół z jogurtem naturalnym)
– łyżeczka mąki
– ew. odrobina ciemnego sosu sojowego dla koloru
– sól, pieprz, ostra papryka
– posiekany koperek lub pietruszka

Sos pieczarkowy – przepis

Niewielką ilość oleju lub masło rozgrzać na patelni. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz, podsmażyć na małym ogniu mieszając, aż zmięknie. Pieczarki pokroić w plastry lub kostkę i dorzucić do cebuli. Smażyć dwie, trzy minuty, wszystko wymieszać, dodać nieco sosu sojowego, dolać 3-4 łyżki wody lub rosołu, jeśli mamy. Śmietanę wymieszać porządnie z mąką. Wlać na patelnię, dodać przyprawy,  posypać natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Sos pieczarkowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Pieczarkowy Tydzień 2014

Zapisz

Zapisz



  1. mopswkuchni
    22 kwietnia, 2014, 9:31 am

    Sos pieczarkowy to chyba mój ulubiony, zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 🙂

    1. opalanka
      22 kwietnia, 2014, 10:49 am

      Dołączyłam, pozdrawiam:)

    2. Monikak
      15 października, 2014, 4:52 am

      Zgadzam sie na pieczarkowy tydzień. Pozdrawiam serdecznie !!!

  2. Angie
    22 kwietnia, 2014, 9:56 am

    Ja sos pieczarkowy uwielbiam, a szczególnie z kopytkami<3

  3. Aguś kulinarnie
    23 kwietnia, 2014, 8:58 am

    Uwielbiam!!!

  4. Anonimowy
    29 września, 2014, 6:06 pm

    wyszedł baaardzo dobry 🙂

  5. Prun
    4 lutego, 2015, 4:28 pm

    Idę po śmietanę i robię sosik!

  6. Marshmallove
    4 sierpnia, 2015, 1:46 pm

    Ze względu na uczulenie zamieniłam śmietanę na mleko kokosowe i muszę przyznać, że wyszedł genialny :)) Na koniec wszystko również zblendowałam, aby był bardziej kremowy. Zdecydowanie polecam!

    1. opalanka
      4 sierpnia, 2015, 3:01 pm

      Pozdrowionka:)

  7. Anonimowy
    5 sierpnia, 2015, 3:13 pm

    Robiłam dzisiaj. Serdecznie polecam, bo sos wyszedł przepyszny. 🙂

  8. Anonimowy
    4 września, 2015, 12:53 pm

    przepis prosty i czytelny a do tego smaczny 🙂 Polecam

  9. Anonimowy
    9 października, 2015, 10:00 am

    Sosik wyszedł boski!!! Dziękuję za przepis:)

  10. Anonimowy
    21 października, 2015, 11:10 am

    Dzisiaj mam zamiar zrobic na obiad makaron z sosem juz dosc tych ziemniakow i miesiwa hehe prosty szybki i tani sposob na pyszny syty prosty obiad 🙂

  11. kasiauminska.pl
    27 października, 2015, 12:01 pm

    Uwielbiam sos pieczarkowy! <3

  12. Magdalena Zatorska
    27 listopada, 2015, 11:37 am

    A ja zrobię do placuszków że śmieciami (tarta marchewka, cebula, szynka, tarty ser żółty w cieście omletowym). Musi być pyszne ?

  13. Magdalena Zatorska
    27 listopada, 2015, 2:56 pm

    Zrobiłam. Sos genialny, a z placuszkami pyszny. Dziękuję za przepis, jest świetny.

  14. Magdalena Zatorska
    27 listopada, 2015, 2:56 pm

    Zrobiłam. Sos genialny, a z placuszkami pyszny. Dziękuję za przepis, jest świetny.

  15. Anonimowy
    13 stycznia, 2016, 7:03 pm

    Fajny przepis. Dodałem do składników trochę czosnku i pieprzu cayenne by sos był bardziej wyraźny. Pominąłem wodę, ale to dlatego, ze pieczarki same trochę puściły po dłuższym niz 2-3 min. smażeniu. Wyszło wyśmienicie. Dziękuję:)

  16. alwoj
    14 stycznia, 2016, 2:05 pm

    A z pieczarek nie trzeba zdejmować skórki?

    1. opalanka
      14 stycznia, 2016, 5:26 pm

      Moim zdaniem nie ma potrzeby.

  17. Anonimowy
    21 stycznia, 2016, 5:07 pm

    Uwielbiam twojego bloga. Dzięki Tobie nauczyłam się gotować swoja pierwszą w życiu zupę- krupnik. Pozdrawiam !

    1. opalanka
      21 stycznia, 2016, 6:37 pm

      Bardzo się cieszę:) Buziole!

  18. Marek Cyrul
    29 stycznia, 2016, 12:23 pm

    Wspaniały,pozdro!

  19. Kat D
    16 lutego, 2016, 9:38 am

    Dobry pomysł połączenia śmietany z maka. Robię dziś taki sos pieczarkowy z kurczakiem i kasza gryczana . Polecam:)

  20. Paris dream
    20 lutego, 2016, 12:15 pm

    Wygląda cudownie. Właśnie szukałam przepisu i robię

  21. Anonimowy
    19 maja, 2016, 10:03 am

    Witam! Do sosu dajecie słodką czy kwaśną śmietanę?

    1. opalanka
      19 maja, 2016, 4:01 pm

      Ze słodką jest delikatny, kremowy, z kwaśną wyrazisty. Daję z zależności od nastroju:)

  22. Kasia e-tui
    30 października, 2016, 1:25 pm

    Biegnę do kuchni sprawdzić, bo do tej pory zawsze robiłam z mlekiem :).

  23. Beciula
    30 stycznia, 2017, 9:32 pm

    Bardzo smaczny sos, dziękuję za przepis 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)