
Pulpety z indyka w sosie koperkowo – pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie koperkowo – pomidorowym, idealne na obiad, bardzo lubiane przez dzieci. Sama zajadam aż mi się uszy trzęsą, z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, z młodą kapustą albo małosolnymi ogórkami – smakują rewelacyjnie. Łatwo je przygotować, nie ma przy nich więcej zachodu niż z mielonymi kotletami. I każdy bierze dokładkę. Pozostałości z obiadu zostawiam na kuchence i w niewyjaśnionych okolicznościach, w porze kolacji pozostaje po nich patelnia do umycia:) Klasyk, który wielu się kojarzy z dobrym, tradycyjnym, babcinym obiadem. Lubimy sosy. Zwróciliście uwagę, że każdy ma inną technikę ich zjadania? Pamiętacie ugniatanie widelcem ziemniaków i mieszanie ich z sosem na jednolitą brejkę? Kto tak robił, ręka w górę:)
Coraz więcej osób w moim otoczeniu z różnych powodów unika glutenu. Podrzucam link do produktów, które warto mieć w zamrażarce. Są bez konserwantów, bez sztucznych dodatków i polepszaczy. Firma ma szeroką ofertę, pyzy, kartacze, kluski śląskie itp. Po inspirację przepisami można sięgnąć na stronę – ja wolę w domu. Pilnujcie, by trzymać się czasu gotowania podanego na opakowaniu i niech woda tylko delikatnie bulgocze po zagotowaniu, na małym ogniu, wolno. Dotyczy to każdej mrożonki, zapobiega jej rozpadaniu i zmianie konsystencji.
Pulpety z indyka w sosie koperkowo – pomidorowym (na 4-5 osób):
- 500 g zmielonego mięsa z indyka
- mała kajzerka lub 4 łyżki tartej bułki, bezglutenowo – 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- mała cebula
- ząbek czosnku
- jajko
- łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu, płaska łyżeczka soli
- 2-3 łyżki mąki do panierowania, olej do smażenia
sos:
- 200 ml zblendowanych pomidorów z puszki lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki siekanego koperku
- ok. 500 ml wody lub lepiej – bulionu
- 100 ml śmietanki 30 – 36%
- sól, pieprz do smaku
- dla zagęszczenia, jeśli potrzebuję – całość oprószam przez sitko łyżeczką mąki ziemniaczanej lub dodaję zrobioną na osobnej patelni zasmażkę (2 łyżki oleju rozgrzać i podsmażyć na złoto z dwiema łyżkami mąki). Na skróty – porządnie mieszam śmietankę z 2 łyżkami mąki pszennej.
Pulpety z indyka w sosie koperkowo – pomidorowym
Kajzerkę lub tartą bułkę zalać wodą (kajzerkę by była przykryta, tartą lub siemię lniane – ok. 1/4 szklanki). Kiedy namięknie, kajzerkę odcisnąć porządnie ręką, dodać do mięsa. Pozostałych produktów nie trzeba odciskać.
Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez wyciskarkę. Dodać do mięsa z jajkiem, przyprawami, wszystko dobrze wymieszać.
Z powstałej masy utoczyć kulki, otoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym mocno oleju na lekko złoty kolor. Pozostały ze smażenia olej odlać.
Jeśli patelnia jest wysoka, można pozostawić na niej pulpety, jeśli nie – przełożyć je do rondla.
Zalać wodą lub bulionem, mniej więcej do 3/4 wysokości. Dodać koncentrat lub pomidory z puszki, zagotować. Dodać śmietankę wymieszaną z koperkiem, ponownie zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 2 minuty. Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty – oprószyć wszystko łyżeczką mąki ziemniaczanej lub przygotować zasmażkę – 2 łyżki mąki usmażyć na 2 łyżkach oleju i dodać do sosu, zagotować. Sprawdzić czy sos jest wystarczająco słony i ewentualnie dosolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Post przygotowany przy współpracy z partnerem bloga – firmą Jawo.
