pulpety z indyka w sosie pomidorowo-koperkowym

Pulpety z indyka w sosie koperkowo – pomidorowym

Pulpety z indyka w sosie koperkowo – pomidorowym, idealne na obiad, bardzo lubiane przez dzieci. Sama zajadam aż mi się uszy trzęsą, z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, z młodą kapustą albo małosolnymi ogórkami – smakują rewelacyjnie. Łatwo je przygotować, nie ma przy nich więcej zachodu niż z mielonymi kotletami. I każdy bierze dokładkę. Pozostałości z obiadu zostawiam na kuchence i w niewyjaśnionych okolicznościach, w porze kolacji pozostaje po nich patelnia do umycia:) Klasyk, który wielu się kojarzy z dobrym, tradycyjnym, babcinym obiadem. Lubimy sosy. Zwróciliście uwagę, że każdy ma inną technikę ich zjadania? Pamiętacie ugniatanie widelcem ziemniaków i mieszanie ich z sosem na jednolitą brejkę? Kto tak robił, ręka w górę:)

Coraz więcej osób w moim otoczeniu z różnych powodów unika glutenu. Podrzucam link do produktów, które warto mieć w zamrażarce. Są bez konserwantów, bez sztucznych dodatków i polepszaczy. Firma ma szeroką ofertę, pyzy, kartacze, kluski śląskie itp. Po inspirację pulpety z indyka w sosie pomidorowo - koperkowym przepisami można sięgnąć na stronę –  ja wolę w domu. Pilnujcie, by trzymać się czasu gotowania podanego na opakowaniu i niech woda tylko delikatnie bulgocze po zagotowaniu, na małym ogniu, wolno. Dotyczy to każdej mrożonki, zapobiega jej rozpadaniu i zmianie konsystencji.

Pulpety z indyka w sosie koperkowo – pomidorowym (na 4-5 osób):

  • 500 g zmielonego mięsa z indyka
  • mała kajzerka lub 4 łyżki tartej bułki, bezglutenowo – 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu, płaska łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki mąki do panierowania, olej do smażenia

    sos:

  • 200 ml zblendowanych pomidorów z puszki lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki siekanego koperku
  • ok. 500 ml wody lub lepiej – bulionu
  • 100 ml śmietanki 30 – 36%
  • sól, pieprz do smaku
  • dla zagęszczenia, jeśli potrzebuję – całość oprószam przez sitko łyżeczką mąki ziemniaczanej lub dodaję zrobioną na osobnej patelni zasmażkę (2 łyżki oleju rozgrzać i podsmażyć na złoto z  dwiema łyżkami mąki). Na skróty – porządnie mieszam śmietankę z 2 łyżkami mąki pszennej.

Pulpety z indyka w sosie koperkowo – pomidorowym

Kajzerkę lub tartą bułkę zalać wodą (kajzerkę by była przykryta, tartą lub siemię lniane – ok. 1/4 szklanki). Kiedy namięknie, kajzerkę odcisnąć porządnie ręką, dodać do mięsa. Pozostałych produktów nie trzeba odciskać.
Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez wyciskarkę. Dodać do mięsa z jajkiem, przyprawami, wszystko dobrze wymieszać.
Z powstałej masy utoczyć kulki, otoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym mocno oleju na lekko złoty kolor. Pozostały ze smażenia olej odlać.
Jeśli patelnia jest wysoka, można pozostawić na niej pulpety, jeśli nie – przełożyć je do rondla.
Zalać wodą lub bulionem, mniej więcej do 3/4 wysokości. Dodać koncentrat lub pomidory z puszki, zagotować. Dodać śmietankę wymieszaną z koperkiem, ponownie zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 2 minuty. Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty – oprószyć wszystko łyżeczką mąki ziemniaczanej lub przygotować zasmażkę – 2 łyżki mąki usmażyć na 2 łyżkach oleju i dodać do sosu, zagotować. Sprawdzić czy sos jest wystarczająco słony i ewentualnie dosolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

pulpety z indyka w sosie koperkowo - pomidorowym

Post przygotowany przy współpracy z partnerem bloga – firmą Jawo.

 

 

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)