Dobra sałatka imprezowa – “Rosalia Salad”
Dobra sałatka imprezowa – inspirowana”Rosalia Salad” jest lekka i pyszna. Przepis na nią przywiozła Olcia z Grecji, prosto z Aten. “Och – jest najlepsza jaką kiedykolwiek jadłam. KIEDYKOLWIEK” – wzdycha. Wyjścia nie ma, w sylwestrowym menu zagości u nas słoneczna, chrupiąca sałatka z pieczonym/gotowanym burakiem, startą na grubych oczkach tarki marchewką i paroma innymi, zaskakująco dobrymi w połączeniu składnikami. Chrupiący kopiec wieńczy tu posypka z grzanek, podpieczonych pod grillową grzałką piekarnika lub zrumienionych na rozgrzanej, suchej patelni.
Sałatka na wzór Rosalii, czyli “Rosalia Salad” sprawdzi się na sylwestrowym stole, nada się na lekki lunch albo do pudełka zapakowanego jako przekąska w pracy. Syci apetyt na słodycze, zatem dobrze mieć składniki w pobliżu.
Pieczony burak jest przydatny w wielu potrawach, można zrobić z niego sałatkę śledziową lub pyszną pastę z buraków i fety. Oba dania świetnie nadają się do podania na domówkach, czy na zwyczajnej kolacji. Dlatego warto piec od razu 2-3 sztuki i mieć na podorędziu w lodówce. Można też kupić dla wygody ugotowane w całości buraki.
Rosalia Salad oryginalnie podaje się w wersji wege, jednak mięsoluby spokojnie dorzucić mogą pokrojoną w drobną kostkę, szybko podsmażoną na patelni, osoloną, kurczakową pierś.
Dobra sałatka imprezowa jak “Rosalia Salad” – składniki:
- mieszanka ulubionych sałat (ok.25g) lub sałaty i kapusty pekińskiej
- 1 nieduży, upieczony burak (upieczony w skórce, w temp. 200 stopni, 30 minut)
- 1 jabłko
- 1 duża marchewka
- świeży, zielony ogórek
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- 2,5 łyżki włoskich orzechów
- 1,5 łyżki rodzynek (można zamiast nich użyć świeżych, przekrojonych na pół, ciemnych winogron)
- mała kajzerka – na grzanki
w wersji dla zwolenników mięsa – mała pierś z kurczaka, osolona, oprószona słodką papryką, usmażona po obu stronach na patelni, a następnie pokrojona w kostkę.
dressing:
- 4,5 łyżki dobrej oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- 1/4 łyżeczki soli
Dobra sałatka imprezowa jak “Rosalia Salad” – przepis:
Rodzynki zalać wrzątkiem na 15 minut. Odlać wodę, lekko odcisnąć.
Orzechy grubo posiekać nożem i wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię. Podprażyć mieszając 2-3 minuty.
Od razu przełożyć na talerz, pozostawione na gorącej patelni lubią się przypalić.
Bułkę pokroić w plastry, a następnie w centymetrowej wielkości kostkę i przesmażyć na rozgrzanej, suchej patelni, do zrumienienia. Kostki można też zrumienić w piekarniku (ok. 15 minut, 200 stopni, termoobieg).
Sałatkę i kapustę porwać na małe kawałki, przełożyć do dużej miski.
Buraka obrać i zetrzeć razem z marchewką na największych oczkach tarki.
Jabłko i ogórka pokroić w drobną kostkę.
Pomidorki ciachnąć na połówki.
Wszystkie w/w produkty włożyć do miski, delikatnie przemieszać.
Składniki dressingu włożyć do słoika, zakręcić go pokrywką i potrząsać słoikiem do połączenia sosu w jednolitą emulsję.
Tuż przed podaniem zalać warzywa dressingiem i delikatnie wymieszać.
Idąc na imprezę można zabrać sos w słoiku i zalać warzywa w ostatniej chwili przed podaniem.
Wierzch sałatki posypać grzankami z bułki.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Sałatka zrobiona i zjedzona. Pyszna! Zamist oliwy użyłam oleju lnianego i też było smacznie. Zapomniałam też o pomidorkach, a goście i tak się zajadali. Polączenie jabłka z ogorkiem genialne – świeżość i rześkość na języku!, miły opór w.zebach przy grzankach i orzechach. Dzięki
Bardzo się cieszę. Też została moim faworytem:)