jabłka w słoikach 3x5 minut

Jabłka w słoikach 3×5 minut

Jabłka w słoikach 3×5 minut, pyszna konfitura z jabłek, są banalnie proste w przygotowaniu, a pyszne tak, że wierzcie mi, będą w domu pytać dlaczego tak mało tych słoiczków stoi w spiżarni. To bardzo stary, rosyjski przepis, którym posługiwano się chyba od czasów wyhodowania trzciny cukrowej. Gotujesz je po pięć minut, przez kolejne trzy dni. Bez obierania jabłek ze skórki. Nie wekujesz, gorące przekładasz do słoików. Proste, prawda?
Gotowe owoce są szkliste, bursztynowe w kolorze, miękkie, pływające w słodkim syropie, ale nie rozpadające się. Zimą podasz je w miseczce, do herbaty lub do kawy. Same stanowią gotowy deser. Osłodzisz nimi wodę z cytryną w dzbanku i herbatę, wyłożysz po łyżeczce do pucharków z lodami i na ulubione ciasto.

Jabłka kroi się na ćwiartki, wycina środek z pestkami i tnie w plasterki w skórkach. Potem zasypuje cukrem i odstawia na 2 godziny. Można zrobić to wieczorem i zostawić jabłka na całą noc. Rano zagotowujesz i po pięciu minutach wyłączasz ogień. Zostawiasz wszystko w spokoju na dobę. Drugiego dnia zagotowujesz, pięć minut i odstawiasz. I to samo robisz na trzeci dzień. Gorące jabłka do słoików, zakrętka – koniec.
Już drugiego dnia jabłka stają się szkliste, półprzeźroczyste, miodowe. Jeśli chcesz, możesz dorzucić nieco cynamonu, nie za dużo, by nie zdominował smaku. Trzeba wybierać twarde, jędrne jabłka. U mnie zatrzęsienie antonówek, przerabiam ile mogę ale i tak większość rozdaję.
Taki słoiczek jabłek jest super prezentem kiedy wpada się do kogoś z wizytą.

Zobacz jeszcze ten przepis na jabłka w słoikach, to też hit. Są świetne do szarlotki i solo do herbaty.

PS Do przetworów warto używać nowych nakrętek, często ryzykuję zakręcanie starymi i czasem się udaje, a czasem mam dwa razy więcej pracy, bo uszkodzone nie trzymają właściwie:)

Jabłka w słoikach 3×5 minut

Na każdy kilogram pokrojonych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek potrzeba 500 g cukru.

  • 4 kg twardych, jędrnych, najlepiej kwaśnych jabłek, mogą nawet nie być dojrzałe (odmiany – szara reneta, gloster,kosztele, delikates, kortland, twarda, wcześnie zbierana antonówka)
  • ok. 2,5 kg cukru (oryginalny przepis mówi – 0,6 – 0,8 kg na kilo jabłek)
  • ew. 4 łyżeczki cynamonu

Jabłka pokroić na ćwiartki, bez obierania ich ze skórki. Wykroić gniazda nasienne.
Pokroić na plastry grubości 3-4 mm.
Pokrojone przełożyć do dużego garnka i zasypać cukrem. Wymieszać.
Pozostawić minimum 2 godziny lub nawet całą noc. Puszczą sok.
Zagotować. Gotować 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Następnego dnia zagotować i trzymać na ogniu 5 minut.
Trzeciego dnia powtórzy czynności.
Gorące nakładać do słoików, zakręcić nowymi nakrętkami. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

jabłka w słoikach 3x5 minut

jabłka do słoików 3x5 minut

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Beata
    19 sierpnia, 2020, 8:27 am

    Wygląda pysznie. Tylko mam pytanie, czy cukier można zastąpić miodem? ?

    1. Gosia
      19 sierpnia, 2020, 9:46 am

      Bez dodatku wody gotujemy tak?

      1. Beata Królikiewicz
        19 sierpnia, 2020, 10:56 am

        Tak. One puszczą sok, wystarczy go zagotować z jabłkami.

    2. Beata Królikiewicz
      19 sierpnia, 2020, 10:58 am

      Można spróbować. Ale miód straci w gotowaniu wszystkie właściwości.

  2. Gogo
    25 sierpnia, 2020, 3:50 pm

    Super wyglądają! Czy antonówki to dobry wybór one szybko się rozpadają? Jak ich nie dostanę to co proponujesz w zamian. Czy próbowałaś ten przepis z gruszkami?
    Pozdrawiam ciepło Gosia

    1. Beata Królikiewicz
      26 sierpnia, 2020, 7:06 am

      Te na zdjęciu to antonówki nie całkiem żółte, twarde. I takie najlepiej wykorzystać. Ale nada się też jakaś inna, zwarta odmiana, myślę, że szara reneta, gloster,kosztele, delikates i kortland. Z gruszek nie robiłam, to też powinna być jakaś twarda odmiana. Pozdrawiam:)

  3. Sylwia
    27 sierpnia, 2020, 11:19 am

    Właśnie jestem na etapie 3 zagotowywania ? ale martwię się coby się nie zepsuły. Nie trzeba pasteryzować?

    1. Beata Królikiewicz
      27 sierpnia, 2020, 11:30 am

      nie trzeba.

  4. Anita
    3 października, 2020, 2:10 pm

    Czy można spróbować zrobić tak z gruszkami?

  5. Patrycja
    19 października, 2020, 8:58 am

    Czy można obrać jabłka ze skórki?

    1. Beata Królikiewicz
      19 października, 2020, 9:20 pm

      ta skórka całkiem mięknie. Nie wiem czy wtedy cząstki będą trzymały kształt.

  6. Anna
    31 października, 2020, 12:17 pm

    Wyglądają pysznie, a czy można zastąpić cukier ksylitolem?

    1. Beata Królikiewicz
      31 października, 2020, 12:48 pm

      Nie wiem, nie próbowałam.

  7. Anna
    31 października, 2020, 7:36 pm

    Chyba spróbuję z połowy porcji i dam znać jak wyszły 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      31 października, 2020, 8:24 pm

      super:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie