Babeczki z kremem i owocami
Babeczki z kremem i owocami – bardzo efektowny deser na każdą okazję. Jeśli kusi Cię pomysł, by gotowe babeczki zakupić w sklepie, odrzuć tę myśl natychmiast, a kysz. Spróbuj choć raz upiec te, a szybko zobaczysz w czym tkwi różnica. Ciasto jest tu niezwykle kruche i delikatne i ma wspaniały smak. Nie znajdziesz takiego w żadnym sklepie czy cukierni, serio.
Jeśli w kuchni nie ma na stanie form do babeczek, można zamienić je na formy do muffinek. Przed użyciem należy je tylko porządnie wysmarować masłem, by ciasto bez problemu odkleiło się przy wyjmowaniu.
Jeśli chodzi o owoce, dajcie dowolne, sezonowe. Ja użyłam intensywnych w smaku wiśni, moja stara wisienka w ogrodzie wydała w tym roku nieprzebrane ilości owoców. Sprawdzą się truskawki, brzoskwinie, maliny, jagody, borówki czy jabłka. Za każdym razem efekt jest spektakularny.
Babeczki czy krem można przygotować w dzień poprzedzający podanie, by miały możliwość porządnie ostygnąć. Niech to będzie choć 2-3 godziny od upieczenia. Nie pakuj ciepłego kremu do ciepłych foremek z ciasta, pokruszą się i połamią, stracą chrupkość. Cierpliwość jest tu wskazana, choć niełatwa:)
Pozostałe z przygotowania białka można zamrozić i użyć kiedyś do wykonania tortu bezowego , bez z kremem cytrynowym albo bez z kremem czekoladowym
Babeczki z kremem i owocami – składniki (na 15 – 20 sztuk dla foremek 8cm) :
- 180 g masła (82% zawartości tłuszczu)
- 3 żółtka
- 60 g cukru pudru
- odrobina soli
- 250 g mąki pszennej
- wnętrze wyskrobane nożem z przeciętej laski wanilii lub łyżeczka waniliowego ekstraktu lub pasty
Krem:
- 400 ml mleka (najlepiej 3,2%)
- łyżka masła (ok. 20 – 30g)
- 130g cukru lub ksylitolu/erytrolu
- 6 żółtek
- 3,5 łyżki mąki pszennej (35g)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii, waniliowej pasty lub wnętrze wyskrobane z przekrojonej laski wanilii
Owoce
- 300- 400 g – jagody, truskawki, jabłka, na zdjęciach – wiśnie
- łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
- i łyżka cukru
Babeczki z kremem i owocami – przepis:
Masło pokroić na kawałki, dodać żółtka, cukier, sól i wanilię. Zmiksować lub zmieszać malakserem.
Dodać mąkę, zmiksować do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 45 minut na dolną półkę lodówki.
Foremki do babeczek lub muffinek wysmarować miękkim masłem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Kuchenny blat lub stolnicę posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto do grubości 4 mm. Wykrawać krążki i wyklejać nimi formy.
Można też odrywać z ciasta kulki i wyklejać nimi foremki do grubości 3-4 mm.
Formy z ciastem wstawić do piekarnika i piec ok. 13- 15 minut, aż ciasto będzie złote.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Całkowicie ostudzone wyjąć delikatnie z foremek.
Krem
Mleko wlać do większego rondelka, dodać masło, podgrzać ale nie zagotować. Powinno być bardzo gorące.
Żółtka wybić do miski, krótko zmiksować do połączenia składników z cukrem.
Dodać wanilię i mąkę, ponownie krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Gorące mleko wlać powoli do masy z żółtkami, ubijając wszystko kuchenną rózgą/trzepaczką.
Kiedy wszystko się wymiesza, wlać z powrotem do garnka po mleku i podgrzewać na niedużym ogniu mieszając.
Kiedy masa się zagotuje, powinna zgęstnieć.
Zdjąć ją z ognia i CAŁKOWICIE ostudzić. Można przyśpieszyć ten proces wstawiając rondel do garnka z zimną wodą. Wodę trzeba wymieniać. Podczas studzenia, krem można parę razy przemieszać.
Owoce
Owoce włożyć do rondla, dodać łyżkę cukru i podgrzewać do czasu kiedy się zagotują i leciutko rozpadną.
Łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać dobrze z kilkoma łyżkami zimnej wody.
Emulsję wlać do owoców mieszając. Podgrzewać kilka chwil aż masa zgęstnieje. Całkowicie ostudzić.
Na dnie babeczek ułożyć łyżkę owoców, krem i całość udekorować owocami. Można dodać też płatki migdałów lub siekane orzechy, rodzynki, suszone morele itp.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)