Bezy z kremem czekoladowym

Są lekkie, łatwe, szybkie, trzeba znać tylko ich upodobania. Nie lubią wysokiej temperatury (robią się żółte i skorupka z wierzchu twardnieje) i potrzebują długiego czasu suszenia. Bo bezy raczej się suszy niż piecze. W moim domu w okolicznościach bezowych słyszałam z ust mamy –  „przesuszyłam”, albo ” jest niedosuszona” ale najczęściej – „wyschła idealnie „. Trzeba uważać, by do białka nie dostała się odrobina żółtka i żeby miska była idealnie sucha i czysta. Dokładne instrukcje dotyczące sposobu na udaną bezę, dopiero co można było przeczytać na  Moich Wypiekach . Post trafił do mnie w najbardziej odpowiednim czasie, potrzebowałam baaaardzo wielu małych ciastek na Trybunały Kabaretowe i poczęstunek dla widzów. Do piekarnika wpakowałam na raz trzy blaszki (80 szt) zaszprycowane słodką pianą. Użyłam termoobiegu, wyschły idealnie 🙂 Bezy nie należy wyciągać od razu z piekarnika, tylko studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Użyłam maślanego kremu, bo z nim ciastka długo się przechowują, te z kremami śmietanowymi należy zjeść od razu. 

składniki ( na ok. 20-25 sztuk ok. 3-4cm średnicy) :

na bezy: 

– 5 białek
– 260 g drobnego cukru ( lub tyle cukru ile ważą białka)
– szczypta soli
– łyżka soku z cytryny

na krem: 

 – kostka masła
– 3 żółtka
– 4 łyżki cukru
– dwie łyżki kakao
– łyżka spirytusu

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać po łyżce cukru i ubijać aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Na papierze do pieczenia wyciskać przy pomocy dekoratora z końcówką „gwiazdka” albo okrągłą, ewentualnie przy pomocy łyżeczki, formować „gniazdka” lub kopczyki. Płaskie na wierzchołku, by potem wycisnąć w nie lub na nie krem. „Gniazdka” formowałam przez wyciśnięcie trzech coraz mniejszych spiralek, jedna na drugiej, w trzeciej pozostawiając pusty środek z dziurką na krem. Piekarnik ustawić na 120 st. Włożyć bezy i od razu zmniejszyć temperaturę do 80 st. Suszyć ok. 4 godziny (bez termoobiegu), z termoobiegiem – 3.5 h. Można też skrócić ten czas do dwóch godzin, pod warunkiem, że temperatura pozostanie na poziomie 120 st.lub 1,5 h z termoobiegiem.

Miękkie masło rozetrzeć na puch ucierającą je płaską końcówką miksera. W garnku zagotować wodę i nad parą ubijać w misce lub rondelku żółtka z cukrem, aż cukier się rozpuści a masa zbieleje. Przestudzone, ubite jajka, porcjami dodawać do masła i ucierać na krem. Dodać kakao i spirytus, ucierać do połączenia składników. Krem przełożyć do dekoratora i wyciskać gwiazdki do dziurek w ciastkach, lub nakładać jego porcje łyżeczką.

   

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. kuchcikOla
    19 października, 2013, 9:17 am

    uroczo wyglądają 🙂 sięgnęłabym po taką bezę bez wahania 🙂

  2. iwona
    19 października, 2013, 9:30 am

    ja również sięgnęłabym bez wahania 🙂 ślicznie wyglądają 🙂

  3. Beti K
    19 października, 2013, 11:13 am

    piękne te bezy! jakie wysokie mm pyszności:)

  4. gin
    19 października, 2013, 4:56 pm

    Po prostu piękne 🙂 Wyschły idealnie 🙂

  5. opalanka
    19 października, 2013, 5:06 pm

    Dziękuję 🙂

  6. Monika Kwiatkowska
    20 października, 2013, 7:59 pm

    Wyglądają przepysznie i zachęcająco 🙂 Mnie jakoś nigdy bezy nie wychodzą, ale nie poddaję się…będę oróbować dalej 🙂

  7. opalanka
    20 października, 2013, 9:07 pm

    próbuj, na pewno się uda:)

  8. Marta Fijałkowska
    21 października, 2013, 8:21 am

    nazwa bloga w 100% opisuje to co znajduje się powyżej na talerzu:) Kawałeczek nieba na ziemi:) extra:) pozdrawiam: http://www.martawkuchni.blog.pl🙂

  9. opalanka
    21 października, 2013, 10:52 am

    ooo, miło mi bardzo, pozdrawiam również:)

  10. Salvador Dali
    21 października, 2013, 6:21 pm

    ale cudowne! wyszły idealne, nie wiem jak to robisz, ale mega 😉

  11. opalanka
    21 października, 2013, 6:44 pm

    Robię …Szybciutko:) Suszę – długo:) Dzięki:)

  12. Sanma
    21 października, 2013, 8:17 pm

    *___* przepadłam…. są takie artystyczne!

  13. pola
    23 października, 2013, 7:24 am

    Kusisz okropnie, moja miłość do bez jest naprawdę wieeelka 😉

  14. Urszula – Proste potrawy
    25 października, 2013, 5:57 pm

    cudownie się prezentują te bielutkie pokuski:)

  15. ugotujmyto.pl
    29 października, 2013, 6:19 pm

    Po prostu niebiańskie..:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)