Bezy z kremem czekoladowym

Są lekkie, łatwe, szybkie, trzeba znać tylko ich upodobania. Nie lubią wysokiej temperatury (robią się żółte i skorupka z wierzchu twardnieje) i potrzebują długiego czasu suszenia. Bo bezy raczej się suszy niż piecze. W moim domu w okolicznościach bezowych słyszałam z ust mamy –  „przesuszyłam”, albo ” jest niedosuszona” ale najczęściej – „wyschła idealnie „. Trzeba uważać, by do białka nie dostała się odrobina żółtka i żeby miska była idealnie sucha i czysta. Dokładne instrukcje dotyczące sposobu na udaną bezę, dopiero co można było przeczytać na  Moich Wypiekach . Post trafił do mnie w najbardziej odpowiednim czasie, potrzebowałam baaaardzo wielu małych ciastek na Trybunały Kabaretowe i poczęstunek dla widzów. Do piekarnika wpakowałam na raz trzy blaszki (80 szt) zaszprycowane słodką pianą. Użyłam termoobiegu, wyschły idealnie 🙂 Bezy nie należy wyciągać od razu z piekarnika, tylko studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Użyłam maślanego kremu, bo z nim ciastka długo się przechowują, te z kremami śmietanowymi należy zjeść od razu. 

składniki ( na ok. 20-25 sztuk ok. 3-4cm średnicy) :

na bezy: 

– 5 białek
– 260 g drobnego cukru ( lub tyle cukru ile ważą białka)
– szczypta soli
– łyżka soku z cytryny

na krem: 

 – kostka masła
– 3 żółtka
– 4 łyżki cukru
– dwie łyżki kakao
– łyżka spirytusu

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać po łyżce cukru i ubijać aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Na papierze do pieczenia wyciskać przy pomocy dekoratora z końcówką „gwiazdka” albo okrągłą, ewentualnie przy pomocy łyżeczki, formować „gniazdka” lub kopczyki. Płaskie na wierzchołku, by potem wycisnąć w nie lub na nie krem. „Gniazdka” formowałam przez wyciśnięcie trzech coraz mniejszych spiralek, jedna na drugiej, w trzeciej pozostawiając pusty środek z dziurką na krem. Piekarnik ustawić na 120 st. Włożyć bezy i od razu zmniejszyć temperaturę do 80 st. Suszyć ok. 4 godziny (bez termoobiegu), z termoobiegiem – 3.5 h. Można też skrócić ten czas do dwóch godzin, pod warunkiem, że temperatura pozostanie na poziomie 120 st.lub 1,5 h z termoobiegiem.

Miękkie masło rozetrzeć na puch ucierającą je płaską końcówką miksera. W garnku zagotować wodę i nad parą ubijać w misce lub rondelku żółtka z cukrem, aż cukier się rozpuści a masa zbieleje. Przestudzone, ubite jajka, porcjami dodawać do masła i ucierać na krem. Dodać kakao i spirytus, ucierać do połączenia składników. Krem przełożyć do dekoratora i wyciskać gwiazdki do dziurek w ciastkach, lub nakładać jego porcje łyżeczką.

   

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. kuchcikOla
    19 października, 2013, 9:17 am

    uroczo wyglądają 🙂 sięgnęłabym po taką bezę bez wahania 🙂

  2. iwona
    19 października, 2013, 9:30 am

    ja również sięgnęłabym bez wahania 🙂 ślicznie wyglądają 🙂

  3. Beti K
    19 października, 2013, 11:13 am

    piękne te bezy! jakie wysokie mm pyszności:)

  4. gin
    19 października, 2013, 4:56 pm

    Po prostu piękne 🙂 Wyschły idealnie 🙂

  5. opalanka
    19 października, 2013, 5:06 pm

    Dziękuję 🙂

  6. Monika Kwiatkowska
    20 października, 2013, 7:59 pm

    Wyglądają przepysznie i zachęcająco 🙂 Mnie jakoś nigdy bezy nie wychodzą, ale nie poddaję się…będę oróbować dalej 🙂

  7. opalanka
    20 października, 2013, 9:07 pm

    próbuj, na pewno się uda:)

  8. Marta Fijałkowska
    21 października, 2013, 8:21 am

    nazwa bloga w 100% opisuje to co znajduje się powyżej na talerzu:) Kawałeczek nieba na ziemi:) extra:) pozdrawiam: http://www.martawkuchni.blog.pl🙂

  9. opalanka
    21 października, 2013, 10:52 am

    ooo, miło mi bardzo, pozdrawiam również:)

  10. Salvador Dali
    21 października, 2013, 6:21 pm

    ale cudowne! wyszły idealne, nie wiem jak to robisz, ale mega 😉

  11. opalanka
    21 października, 2013, 6:44 pm

    Robię …Szybciutko:) Suszę – długo:) Dzięki:)

  12. Sanma
    21 października, 2013, 8:17 pm

    *___* przepadłam…. są takie artystyczne!

  13. pola
    23 października, 2013, 7:24 am

    Kusisz okropnie, moja miłość do bez jest naprawdę wieeelka 😉

  14. Urszula – Proste potrawy
    25 października, 2013, 5:57 pm

    cudownie się prezentują te bielutkie pokuski:)

  15. ugotujmyto.pl
    29 października, 2013, 6:19 pm

    Po prostu niebiańskie..:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)