curry z kalafiora

Curry z kalafiora

Curry z kalafiora – proste danie wege do przygotowania w 15 – 20 minut, do podania z komosą ryżową, ryżem, kaszą, chlebkiem naan albo polską kajzerką. Na patelnię można dorzucać pokrojoną w cienkie plastry lub słupki marchewkę, batata, ziemniaki, zielony groszek, świeżą paprykę czy pieczarki, soczewicę, co tam znajdzie się w lodówce. U mnie curry z kalafiora wystąpiło wczoraj w prostej wersji z komosą ryżową czyli quinoa. Komosa ma bardzo dużo białka, co dla dobrego zbilansowania posiłków wegetarian ma duże znaczenie. Poza tym działa przeciwnowotworowo, antymiażdżycowo i obniża cholesterol. Także – kto jeszcze nie próbował, niech leci do sklepu po komosę. Gotuje się ją prosto – dwie porcje wody na jedną porcję kaszy (daję troszkę mniej wody), nieco soli – zagotować, zmniejszyć ogień i 15 minut pyrkotania pod przykryciem, bez mieszania i uchylania pokrywki, na małym ogniu.
Szybki, dobry, w dodatku zdrowy obiad, nic tylko robić i zajadać. I nie trzeba zbytnio się przejmować, jeśli w kuchennych szafkach nie ma wszystkich przypraw. Dobrych wrażeń!
W pierwszej kolejności nastawcie do gotowania komosę, ryż czy kaszę. Resztę zdążycie zrobić mniej więcej w tym czasie.
Lubię takie szybko szykowane obiady, zostaje dużo czasu na inne przyjemne czynności:)

Przygotowuję e-booka – “50 przepisów na dobry obiad w 15 minut”, zaraz leci do grafika. Bralibyście? :)))

Jak ugotować komosę ryżową

Jak ugotować ryż na sypko

Curry z kalafiora – składniki (na 4 osoby) :

  • mały kalafior albo połowa dużego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki startego imbiru, łyżeczka kuminu, łyżeczka mielonej/utłuczonej w moździerzu kolendry, 1/4 łyżeczki cynamonu, łyżeczka kurkumy, szczypta lub więcej ostrej papryki, łyżeczka soli, 1/5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 200 ml mleczka kokosowego (można pominąć, ale z mleczkiem smakuje lepiej)
  • puszka pomidorów bez skórki (400g)
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • ew. 8-10 przekrojonych na połówki pomidorków koktajlowych
  • siekana kolendra, natka pietruszki, koper, ew. podprażony na suchej, gorącej patelni słonecznik

Curry z kalafiora – przepis:

Kalafiora podziel na różyczki odcinając najgrubsze części łodygi. Następnego dnia można z nich ugotować zupę – krem.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i wszystkie przyprawy. Smażyć na średnim ogniu mieszając ok. 2-3 minuty.
Dodać kalafior, skropić wszystko sokiem z limonki lub cytryny, wlać pomidory w puszce, mleczko kokosowe, wodę i przykryć wszystko pokrywką. Zagotować i zmniejszyć ogień.
Gotować 10 – 15 minut, kalafior powinien pozostać jędrny. Jeśli używamy pomidorków – 5 minut przed końcem gotowania dorzucić je do kalafiora. Sprawdzić, czy dania nie trzeba dosolić lub podostrzyć, jeśli odparowało dużo płynu – podlać małą ilością wody.
Na zdjęciach wymieszałam komosę z curry. Rzecz jasna – można je podawać obok siebie. Posypać zieleniną i podprażonym słonecznikiem.

curry z kalafiora

curry z kalafiora

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie