Curry z kalafiora
Curry z kalafiora – proste danie wege do przygotowania w 15 – 20 minut, do podania z komosą ryżową, ryżem, kaszą, chlebkiem naan albo polską kajzerką. Na patelnię można dorzucać pokrojoną w cienkie plastry lub słupki marchewkę, batata, ziemniaki, zielony groszek, świeżą paprykę czy pieczarki, soczewicę, co tam znajdzie się w lodówce. U mnie curry z kalafiora wystąpiło wczoraj w prostej wersji z komosą ryżową czyli quinoa. Komosa ma bardzo dużo białka, co dla dobrego zbilansowania posiłków wegetarian ma duże znaczenie. Poza tym działa przeciwnowotworowo, antymiażdżycowo i obniża cholesterol. Także – kto jeszcze nie próbował, niech leci do sklepu po komosę. Gotuje się ją prosto – dwie porcje wody na jedną porcję kaszy (daję troszkę mniej wody), nieco soli – zagotować, zmniejszyć ogień i 15 minut pyrkotania pod przykryciem, bez mieszania i uchylania pokrywki, na małym ogniu.
Szybki, dobry, w dodatku zdrowy obiad, nic tylko robić i zajadać. I nie trzeba zbytnio się przejmować, jeśli w kuchennych szafkach nie ma wszystkich przypraw. Dobrych wrażeń!
W pierwszej kolejności nastawcie do gotowania komosę, ryż czy kaszę. Resztę zdążycie zrobić mniej więcej w tym czasie.
Lubię takie szybko szykowane obiady, zostaje dużo czasu na inne przyjemne czynności:)
Przygotowuję e-booka – “50 przepisów na dobry obiad w 15 minut”, zaraz leci do grafika. Bralibyście? :)))
Curry z kalafiora – składniki (na 4 osoby) :
- mały kalafior albo połowa dużego
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki startego imbiru, łyżeczka kuminu, łyżeczka mielonej/utłuczonej w moździerzu kolendry, 1/4 łyżeczki cynamonu, łyżeczka kurkumy, szczypta lub więcej ostrej papryki, łyżeczka soli, 1/5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 200 ml mleczka kokosowego (można pominąć, ale z mleczkiem smakuje lepiej)
- puszka pomidorów bez skórki (400g)
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oleju do smażenia
- ew. 8-10 przekrojonych na połówki pomidorków koktajlowych
- siekana kolendra, natka pietruszki, koper, ew. podprażony na suchej, gorącej patelni słonecznik
Curry z kalafiora – przepis:
Kalafiora podziel na różyczki odcinając najgrubsze części łodygi. Następnego dnia można z nich ugotować zupę – krem.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i wszystkie przyprawy. Smażyć na średnim ogniu mieszając ok. 2-3 minuty.
Dodać kalafior, skropić wszystko sokiem z limonki lub cytryny, wlać pomidory w puszce, mleczko kokosowe, wodę i przykryć wszystko pokrywką. Zagotować i zmniejszyć ogień.
Gotować 10 – 15 minut, kalafior powinien pozostać jędrny. Jeśli używamy pomidorków – 5 minut przed końcem gotowania dorzucić je do kalafiora. Sprawdzić, czy dania nie trzeba dosolić lub podostrzyć, jeśli odparowało dużo płynu – podlać małą ilością wody.
Na zdjęciach wymieszałam komosę z curry. Rzecz jasna – można je podawać obok siebie. Posypać zieleniną i podprażonym słonecznikiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)