curry z kalafiora

Curry z kalafiora

Curry z kalafiora – proste danie wege do przygotowania w 15 – 20 minut, do podania z komosą ryżową, ryżem, kaszą, chlebkiem naan albo polską kajzerką. Na patelnię można dorzucać pokrojoną w cienkie plastry lub słupki marchewkę, batata, ziemniaki, zielony groszek, świeżą paprykę czy pieczarki, soczewicę, co tam znajdzie się w lodówce. U mnie curry z kalafiora wystąpiło wczoraj w prostej wersji z komosą ryżową czyli quinoa. Komosa ma bardzo dużo białka, co dla dobrego zbilansowania posiłków wegetarian ma duże znaczenie. Poza tym działa przeciwnowotworowo, antymiażdżycowo i obniża cholesterol. Także – kto jeszcze nie próbował, niech leci do sklepu po komosę. Gotuje się ją prosto – dwie porcje wody na jedną porcję kaszy (daję troszkę mniej wody), nieco soli – zagotować, zmniejszyć ogień i 15 minut pyrkotania pod przykryciem, bez mieszania i uchylania pokrywki, na małym ogniu.
Szybki, dobry, w dodatku zdrowy obiad, nic tylko robić i zajadać. I nie trzeba zbytnio się przejmować, jeśli w kuchennych szafkach nie ma wszystkich przypraw. Dobrych wrażeń!
W pierwszej kolejności nastawcie do gotowania komosę, ryż czy kaszę. Resztę zdążycie zrobić mniej więcej w tym czasie.
Lubię takie szybko szykowane obiady, zostaje dużo czasu na inne przyjemne czynności:)

Przygotowuję e-booka – „50 przepisów na dobry obiad w 15 minut”, zaraz leci do grafika. Bralibyście? :)))

Jak ugotować komosę ryżową

Jak ugotować ryż na sypko

Curry z kalafiora – składniki (na 4 osoby) :

  • mały kalafior albo połowa dużego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki startego imbiru, łyżeczka kuminu, łyżeczka mielonej/utłuczonej w moździerzu kolendry, 1/4 łyżeczki cynamonu, łyżeczka kurkumy, szczypta lub więcej ostrej papryki, łyżeczka soli, 1/5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 200 ml mleczka kokosowego (można pominąć, ale z mleczkiem smakuje lepiej)
  • puszka pomidorów bez skórki (400g)
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • ew. 8-10 przekrojonych na połówki pomidorków koktajlowych
  • siekana kolendra, natka pietruszki, koper, ew. podprażony na suchej, gorącej patelni słonecznik

Curry z kalafiora – przepis:

Kalafiora podziel na różyczki odcinając najgrubsze części łodygi. Następnego dnia można z nich ugotować zupę – krem.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i wszystkie przyprawy. Smażyć na średnim ogniu mieszając ok. 2-3 minuty.
Dodać kalafior, skropić wszystko sokiem z limonki lub cytryny, wlać pomidory w puszce, mleczko kokosowe, wodę i przykryć wszystko pokrywką. Zagotować i zmniejszyć ogień.
Gotować 10 – 15 minut, kalafior powinien pozostać jędrny. Jeśli używamy pomidorków – 5 minut przed końcem gotowania dorzucić je do kalafiora. Sprawdzić, czy dania nie trzeba dosolić lub podostrzyć, jeśli odparowało dużo płynu – podlać małą ilością wody.
Na zdjęciach wymieszałam komosę z curry. Rzecz jasna – można je podawać obok siebie. Posypać zieleniną i podprażonym słonecznikiem.

curry z kalafiora

curry z kalafiora

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)