Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Ciasto z rabarbarem i truskawkami – jak szarlotka, miękkie, pyszne, puszyste, obficie wypełnione różowo-czerwonym nadzieniem.
Nie wiem czy macie tak jak ja, ale w każdym cieście z owocami zwykle mi ich mało. Czy w drożdżówce, czy w cieście z truskawkami na maślance – ilość owoców nie może być zbyt duża. W trakcie pieczenia puszczają sok i zakalec gotowy. Szarlotka z rabarbarem i truskawkami jest pełniusieńka owocowego farszu. Udaje się to dlatego, że zanim jego warstwa zostanie wyłożona na ciasto, podpieka się spód i dopiero siup na niego owoce. Utworzona na wierzchu skorupka zatrzymuje nadmiar soku i nie pozwala na głębokie jego przeniknięcie do środka. Placek ma możliwość napuszyć się niczym nieprzytłoczony i zalany. W tym przypadku nikt nie będzie narzekał na małą ilość farszu, będzie go do pełna, do woli.
Zarówno truskawki i rabarbar rosną krótko, maj – czerwiec i koniec, trzeba zatem korzystać póki jeszcze są dostępne:)
Dla ładniejszego koloru najlepiej wybierać mocno różowe łodygi rabarbaru.
Ciasto z rabarbarem i truskawkami – składniki (na formę ok. 24x34cm):
wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę
- 5 dużych jajek (lub 6 małych)
- niecałe 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu/erytrolu (160g)
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 50 ml mleka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (250g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
- 900 g rabarbaru pokrojonego na kawałki 2cm (rabarbaru nie trzeba obierać)
- 200 g truskawek, przekrojonych na mniejsze kawałki
- niecałe 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu/erytrolu (160 g)
- sok z połowy małej cytryny
- 3 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej
lukier – 3/4 szklanki cukru pudru utartego łyżką z 2-4 łyżkami soku z cytryny. Sok należy dodawać po łyżce. Zbyt gęsty – dać więcej soku, za rzadki – więcej cukru.
Ciasto z rabarbarem i truskawkami – przepis:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni, z funkcją góra-dół.
Całe jajka umyć, wybić do dużej miski. Dodać cukier i ubijać mikserem/trzepaczką tak długo, aż powstanie b.jasna, sztywna, puszysta masa. Zwykle zajmuje to ok. 5- 8 minut.
Pod pracujące łopatki miksera lub trzepaczkę, cienką, wolną strużką wlać olej, a następnie mleko.
Odłożyć mikser.
Przez sitko, nie na raz, porcjami, wsiewać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie i wolno, by piana nie opadła, przemieszać wszystko łopatką.
Połowę masy przelać do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
W tym czasie, wszystkie składniki nadzienia oprócz mąki ziemniaczanej czy skrobi włożyć na dużą patelnię lub do szerokiego rondla.
Podgrzewać na średnim ogniu kilka minut (wystarczy 4-5) mieszając, by cukier się rozpuścił a rabarbar lekko się zeszklił. Powinien pozostać w całości.
Mąkę wsypać do kubeczka i zalać 5-6 łyżkami zimnej wody, wymieszać na jednolitą emulsję.
Wlać do owoców i podgrzewać mieszając jeszcze 2-3 minuty, aż wszystko lekko zgęstnieje.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i łyżką, punktowo, jedna porcja obok drugiej nakładać owocowy farsz.
Zalać owoce pozostałą połową ciasta, lekko wyrównać i wstawić formę do pieca.
Piec 30 minut. Gdyby wcześniej się rumieniło, można okryć luźnym arkuszem papieru do pieczenia.
Ciasto całkowicie ostudzić, masa musi związać.
Z cukru pudru i soku z cytryny, łyżką w dużym kubku lub miseczce utrzeć lukier. Wylać go na ostudzone ciasto.
Całość można udekorować siekanymi orzechami. Pokroić w kwadraty lub prostokąty.
podpatrzone – tutaj
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Witam, czy mogę zamiast rabarbaru dać same truskawki lub inne owoce. Ciasto wygląda bardzo ciekawie, takie faktycznie domowe. Ja uwielbiam rabarbar ale reszta domowników nie specjalnie. Pozdrawiam Halina
Można dać same truskawki, krótko obsmażone, dużo szybciej się rozpadają.
Ciasto smaczne, szybko zniknęła blacha. Jedyny minus jest taki, że nie lubię kiedy ciasto się rozwarstwia, a w tym przypadku nadzienie nie trzymało się ciasta niestety…
Ciasto jest rewelacyjne, robiłam kilka razy. Ciekawa jestem czy można by było zrobić ze śliwkami, tylko pytanie jak je przygotować przed nalożeniem na podpieczony blat?
Przepraszam, zalał mnie spam i komentarz umknął mej uwadze. Śliwki można delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną.