Kapusta smażona na patelni
Kapusta smażona na patelni – dobry pomysł na obiad lub kolację, danie z jednego naczynia. Wymaga niewielkiego nakładu pracy i jest zaskakująco dobra!
Potrawę można przygotować w postaci jednego, dużego placka, który kroi się w kawałki jak tort albo z przygotowanej masy usmażyć małe placuszki. Te ostatnie są łatwiejsze w przewracaniu, ale duży placek wygląda efektowniej.
W wersji wege polecam dodanie do kapuścianej masy trochę płatków drożdżowych, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki nim smak szybuje w górę. Z tego samego powodu dodaję je zresztą również do mięsnych dań, np. do kotletów mielonych, sałatek, gulaszy albo zup. Są smakowym dopalaczem o orzechowo – serowym smaku, dają nieco umami, czyli tego co powoduje, że ludzie myślą – ale to dobre:) Przy okazji mają też dużo witamin i minerałów, są super dla włosów i paznokci.
Kapusta smażona na patelni może być daniem głównym albo obiadowym dodatkiem do wszystkich rodzajów mięs. Na dole przepisu zamieściłam też sposób na prosty pomidorowy sos, który można podać do kapuścianego placka.
Zobacz też przepis na kapustę zapiekaną
Kapusta smażona na patelni – składniki (na 4 osoby) :
- ok. 700 g drobno poszatkowanej kapusty, najlepiej młodej
- mała cebula
- pół łyżki soli, pół łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżki twardego, żółtego, startego na wiórki sera (najlepiej długodojrzewającego typu grana padano, parmezan)
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2-3 łyżki siekanego koperku
- 150 g chudego boczku, szynki lub dobrej kiełbasy (w wersji wege dajemy do masy dwie, trzy łyżki płatków drożdżowych )
- 2-3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy do smażenia
Kapusta smażona na patelni – przepis:
Kapustę włożyć do dużej miski.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty. Wszystko posypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Dodać starty ser, wbić jajka, dodać mąkę, koperek i wymieszać na jednolitą masę.
Wędlinę pokroić w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić wędlinę i smażyć ok. 3 minuty do lekkiego zrumienienia. Rozrzucić ją możliwie równomiernie na powierzchni naczynia.
Na podsmażone mięso wyłożyć masą kapuścianą, przyklepać łyżką, ustawić ogień na dużą/średnią moc i smażyć 2- 3 minuty.
Przykryć danie pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć jeszcze ok. 12 minut.
Zdjąć pokrywkę, przykryć patelnię dużym talerzem o średnicy nieco większej niż patelnia. Szybkim ruchem obrócić patelnię do góry nogami tak, by placek znalazł się na talerzu. Zsunąć go z talerza na patelnię, nieusmażoną stroną na dół, przykryć pokrywką. Trzymać na ogniu jeszcze 5-7 minut by danie “doszło”.
Zsunąć na półmisek i pokroić na kawałki jak tort.
Z masy można też usmażyć małe placki o średnicy ok. 8 cm.
Można podawać solo albo np. z sosem pomidorowym
Sos pomidorowy – 3 duże pomidory lub pomidory bez skórki z puszki (400g) – zblendować w niedużym rondelku. Dodać łyżeczkę masła, pół łyżeczki soli, łyżeczkę pszennej mąki, łyżeczkę oregano i trochę świeżo zmielonego pieprzu. Zagotować mieszając i ew. dodać łyżkę śmietany 18 – 36%.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)