Młoda kapusta na gęsto

Inaczej – bigos z młodej kapusty. Pan sprzedawca z warzywniaka zażartował kiedyś, że kupuję, bo  „co dwie głowy to nie jedna”. Zastanawiałam się czy mam wystarczającą ilość dystansu do siebie. No może mam, bo w sklepiku dalej bywam:)  W rodzinie są dwa obozy – wybieraczy kapusty (to ja)  i wyjadaczy mięsa (wszyscy pozostali). Sytuacja podobna do tej, kiedy na stole pojawiają się gołąbki. Póki co – gotowanie młodej kapusty to kwestia kilkunastu minut, można zaliczyć danie do serii szybkich, łatwych i jednogarnkowych. I możliwych do jedzenia przez kolejnych kilka dni, bo podobnie jak tradycyjny bigos, nabiera głębi smaku z każdym kolejnym. A. Taki prosto z lodówki – też lubię 🙂

Młoda kapusta

Składniki: 

– duża główka młodej kapusty
– ok. 25 dkg dobrej kiełbasy
– 15 dkg wędzonego, gotowanego boczku lub kawałki pieczeni z obiadu (lub to i to:)
– kilka pieczarek
– duża cebula
– dwie łyżki pasty pomidorowej
– dwa listki laurowe
– trzy kulki ziela angielskiego
– pieprz mielony, sól, łyżeczka majeranku, słodka papryka

Kapustę poszatkować na nieduże kawałki.Wrzucić do garnka, zalać połową szklanki zimnej wody, dodać przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką. Cebulę, boczek, pieczarki i kiełbasę drobno pokroić, podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Jeśli boczek jest tłusty, można najpierw wytopić z niego tłuszcz i dopiero na nim podsmażyć resztę składników. Dodać wszystko do kapusty i gotować jeszcze kilka minut. Dodać pastę pomidorową, sprawdzić, czy bigos jest dostatecznie słony. Jeśli pasta pomidorowa nie nadała kapuście lekko kwaśnego smaku, dodaję jeszcze łyżkę, dwie soku z cytryny. Tu kończę działania, bigos jest gotowy. Nieoszczędzający na kaloriach mogą sporządzić dodatkowo, dla zagęszczenia potrawy zasmażkę. Należy rozgrzać mocno na patelni dwie łyżki masła i dodać łyżkę mąki. Smażyć mieszając, do zrumienienia. Dodać zasmażkę do garnka z kapustą, wymieszać, zagotować.

 

Młoda kapusta

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Qchenne-inspiracje, Małgosia
    8 lipca, 2013, 1:35 pm

    Pycha ! Wystarczy za cały obiad !

  2. Shiral Kucharzy
    8 lipca, 2013, 7:40 pm

    Młoda kapustka! Kto jej nie lubi:) Mniam mniam mniam

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)