Młoda kapusta na gęsto

Inaczej – bigos z młodej kapusty. Pan sprzedawca z warzywniaka zażartował kiedyś, że kupuję, bo  „co dwie głowy to nie jedna”. Zastanawiałam się czy mam wystarczającą ilość dystansu do siebie. No może mam, bo w sklepiku dalej bywam:)  W rodzinie są dwa obozy – wybieraczy kapusty (to ja)  i wyjadaczy mięsa (wszyscy pozostali). Sytuacja podobna do tej, kiedy na stole pojawiają się gołąbki. Póki co – gotowanie młodej kapusty to kwestia kilkunastu minut, można zaliczyć danie do serii szybkich, łatwych i jednogarnkowych. I możliwych do jedzenia przez kolejnych kilka dni, bo podobnie jak tradycyjny bigos, nabiera głębi smaku z każdym kolejnym. A. Taki prosto z lodówki – też lubię 🙂

Młoda kapusta

Składniki: 

– duża główka młodej kapusty
– ok. 25 dkg dobrej kiełbasy
– 15 dkg wędzonego, gotowanego boczku lub kawałki pieczeni z obiadu (lub to i to:)
– kilka pieczarek
– duża cebula
– dwie łyżki pasty pomidorowej
– dwa listki laurowe
– trzy kulki ziela angielskiego
– pieprz mielony, sól, łyżeczka majeranku, słodka papryka

Kapustę poszatkować na nieduże kawałki.Wrzucić do garnka, zalać połową szklanki zimnej wody, dodać przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką. Cebulę, boczek, pieczarki i kiełbasę drobno pokroić, podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Jeśli boczek jest tłusty, można najpierw wytopić z niego tłuszcz i dopiero na nim podsmażyć resztę składników. Dodać wszystko do kapusty i gotować jeszcze kilka minut. Dodać pastę pomidorową, sprawdzić, czy bigos jest dostatecznie słony. Jeśli pasta pomidorowa nie nadała kapuście lekko kwaśnego smaku, dodaję jeszcze łyżkę, dwie soku z cytryny. Tu kończę działania, bigos jest gotowy. Nieoszczędzający na kaloriach mogą sporządzić dodatkowo, dla zagęszczenia potrawy zasmażkę. Należy rozgrzać mocno na patelni dwie łyżki masła i dodać łyżkę mąki. Smażyć mieszając, do zrumienienia. Dodać zasmażkę do garnka z kapustą, wymieszać, zagotować.

 

Młoda kapusta

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Qchenne-inspiracje, Małgosia
    8 lipca, 2013, 1:35 pm

    Pycha ! Wystarczy za cały obiad !

  2. Shiral Kucharzy
    8 lipca, 2013, 7:40 pm

    Młoda kapustka! Kto jej nie lubi:) Mniam mniam mniam

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)