Pyszne placki z kapusty
Pyszne placki z kapusty – szybkie w przygotowaniu i baaaardzo smaczne. Lekkie, chrupiące. Najlepsze – z młodej kapusty, choć i ta wrześniowa cieniuśko poszatkowana daje radę. Do zajadania z jogurtowym sosem czosnkowym, keczupem, sosem pieczarkowym albo solo.
Można je smażyć na nieprzywierającej patelni, ale da się je przygotować również w piekarniku. Należy wtedy posmarować papier do pieczenia olejem, gdyż jest ryzyko, że bez tej czynności placki się przykleją.
W ten sam sposób można przygotować placki dodając odciśniętej, pokrojonej kapusty kiszonej. Też pycha!
Łatwe i nieskomplikowane.
Po pokrojeniu warzyw trzeba je osolić i odstawić na kilka, kilkanaście minut by puściły sok, który trzeba odlać. Są wtedy bardziej chrupiące.
Dodatek ziemniaków jest opcją, do wyboru, można pominąć. Spróbujcie zrobić placki i tak, i tak. Ja daję, ścieram go na drobnej tarce.
Pyszne na obiad, kolację, jako samodzielne danie albo dodatek do mięsiwa.
Należy je smażyć na średnim ogniu, zbyt wysoka temperatura spowoduje, że placki szybko się zrumienią ale warzywa nie zdążą się usmażyć pozostając surowe w środku. Trzeba dać im kilka minut z każdej strony.
Smakują nawet na zimno:)
zobacz też przepis na kapustę zasmażaną
Pyszne placki z kapusty – składniki (na 2 -3osoby):
- ok. 300g cienko poszatkowanej kapusty (ćwiartka niedużej główki)
- duża marchewka
- 3-4 ziemniaki średniej wielkości
- mała cebula(opcjonalnie)
- 2 jajka
- łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej lub mieszanki mąk bezglutenowych “do ciasta”
- 1,5 łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki
- olej do smażenia
Pyszne placki z kapusty – przepis:
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, ziemniaki na drobnych.
Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.
Poszatkowaną drobno kapustę, marchew, ziemniaki i cebulę włożyć do miski, zasypać solą, ugnieść lekko ręką i odstawić na 15 minut.
Odcisnąć z soku, nieprzesadnie mocno, sok odlać.
Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbić jajka, dodać pieprz, wymieszać.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju.
Wykładać na patelnię porcje warzywnej mieszanki i formować cienkie placuszki średnicy ok. 10-12 cm.
Smażyć na niedużym ogniu, 5-6 minut z każdej strony.
W wariancie z piekarnika rozgrzać go do 180 stopni.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, posmarować ją lekko olejem i wykładać porcje warzyw formując nieduże placki.
Piec ok. 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)