Łatwe ciasto cytrynowe -12 łyżek
Łatwe ciasto cytrynowe 12 łyżek przypomina sprężysty biszkopt, jest puszyste, miękkie i wilgotne. Po posypaniu cukrem pudrem lub polaniu go dowolną polewą jest dobrym plackiem do kawy, herbaty czy kubka mleka. Jeśli upiec je w tortownicy i po całkowitym ostygnięciu przekroić na warstwy, przełożyć dowolnym kremem – będzie znakomitą bazą pysznego tortu. I babką, jeśli wlejemy ciasto do formy na babkę. Z kominkiem czy bez – jak tam chcecie. Do wyboru, do koloru. Wszystkiego bierzesz po 12 łyżek, ubijasz jajka i dodajesz resztę. Wychodzi lejące, podobne do naleśnikowego ciasto. Przelewasz do formy i pieczesz, każdy sobie poradzi.
Przepis podrzuciła mi BeELcia wczorajszym wieczorem, podkręcona faktem, że jej – “nieciastowej”, placek wyszedł bezproblemowo, a rodzina zjadła wypiek w oka mgnieniu. BeElcia ciast zwykle nie piecze i nie lubi, za to dania wytrawne w jej wykonaniu mają artystyczny wic i klasę na miarę kuchennych mistrzów. Korzystam więc chętnie, czerpię ile wlezie:) Najwięcej zaś biorę z jej talentu poetyckiego, bo pisze przecudne teksty do naszych piosenek.
Kto nie zna tej strony Nieba, niech leci na www.beznut.pl i koniecznie zalajkuje BEzNut na FB, serdecznie proszę! Tomek zamienia aparat na gitarę, ja kuchenny fartuch na porządną kieckę i dajemy koncerty. W lepszych czasach można nas zapraszać, zagramy najpiękniej jak umiemy. Szykujemy się też na koncert online, trochę można już zobaczyć na FB, graliśmy sobie w domu, w piżamach, z domowej kanapy i pokazaliśmy to światu:)
Łatwe ciasto cytrynowe 12 łyżek – składniki (na długą formę ok.13×30 dwie małe keksówki lub tortownicę 21 cm)
- 3 jajka
- szczypta soli
- 12 łyżek cukru (kto woli mniej słodko – 8 wystarczy, choć 12 lepiej usztywnia masę, jest bardziej puszyście)
- 12 łyżek oleju
- 12 łyżek mleka
- sok z połowy dużej cytryny
- ew. żółta część skórki otartej z wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny
- 12 łyżek mąki pszennej (najlepiej tortowej typ od 380 do 450)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Łatwe ciasto cytrynowe 12 łyżek – przepis:
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 180 st. z funkcją góra-dół.
Całe jajka wbić do dużej miski, dodać szczyptę soli i ubijać mikserem na pienistą masę.
Dodać cukier i ubijać dalej, aż powstanie jasnokremowa piana. Zwykle zajmuje to 3-4 minuty.
Ustawić mikser na wolniejsze obroty i ubijając dolewać porcjami olej, mleko, sok z cytryny i otartą skórkę, a następnie wsiać przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Powstanie płynne ciasto.
Przelać je do wysmarowanej formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 40 – 45 minut w długiej formie lub tortownicy, 35 minut w małych keksówkach. Ciasto powinno lekko zrumienić się na wierzchu a patyczek wyjęty z ciasta pozostać suchy, nieoklejony.
Postawić formę na metalowej kratce. Wyjąć ciasto z formy po ostudzeniu. Podczas stygnięcia trochę opada.
Można posypać przez sitko cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Uwielbiam takie proste ciasta, więc postanowiłam od razu wypróbować 🙂 Robi się je błyskawicznie i jest bardzo smaczne, ale niestety mocno opadło po wyciągnięciu z pieca, przez co nie prezentuje się u mnie zbyt atrakcyjnie (upiekłam w zwykłej keksówce). Następnym razem zrobiłabym w formie babki, byłoby ładniejsze. Ogólnie bardzo polecam, pyszne i bezproblemowe ciacho ze składników zawsze dostępnych w domu 🙂