Łatwe ciasto cytrynowe -12 łyżek

Łatwe ciasto cytrynowe 12 łyżek przypomina sprężysty biszkopt, jest puszyste, miękkie i wilgotne. Po posypaniu cukrem pudrem lub polaniu go dowolną polewą jest dobrym plackiem do kawy, herbaty czy kubka mleka. Jeśli upiec je w tortownicy i po całkowitym ostygnięciu przekroić na warstwy, przełożyć dowolnym kremem – będzie znakomitą bazą pysznego tortu. I babką, jeśli wlejemy ciasto do formy na babkę. Z kominkiem czy bez – jak tam chcecie. Do wyboru, do koloru. Wszystkiego bierzesz po 12 łyżek, ubijasz jajka i dodajesz resztę. Wychodzi lejące, podobne do naleśnikowego ciasto. Przelewasz do formy i pieczesz, każdy sobie poradzi.

Przepis podrzuciła mi BeELcia wczorajszym wieczorem, podkręcona faktem, że jej – „nieciastowej”, placek wyszedł bezproblemowo, a rodzina zjadła wypiek w oka mgnieniu. BeElcia ciast zwykle nie piecze i nie lubi, za to dania wytrawne w jej wykonaniu mają artystyczny wic i klasę na miarę kuchennych mistrzów. Korzystam więc chętnie, czerpię ile wlezie:) Najwięcej zaś biorę z jej talentu poetyckiego, bo pisze przecudne teksty do naszych piosenek.

Kto nie zna tej strony Nieba, niech leci na www.beznut.pl i koniecznie zalajkuje BEzNut na FB, serdecznie proszę! Tomek zamienia aparat na gitarę, ja kuchenny fartuch na porządną kieckę i dajemy koncerty. W lepszych czasach można nas zapraszać, zagramy najpiękniej jak umiemy. Szykujemy się też na koncert online, trochę można już zobaczyć na FB, graliśmy sobie w domu, w piżamach, z domowej kanapy i pokazaliśmy to światu:)

Łatwe ciasto cytrynowe 12 łyżek – składniki (na długą formę ok.13×30 dwie małe keksówki lub tortownicę 21 cm)

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 12 łyżek cukru (kto woli mniej słodko – 8 wystarczy, choć 12 lepiej usztywnia masę, jest bardziej puszyście)
  • 12 łyżek oleju
  • 12 łyżek mleka
  • sok z połowy dużej cytryny
  • ew. żółta część skórki otartej z wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny
  • 12 łyżek mąki pszennej (najlepiej tortowej typ od 380 do 450)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Łatwe ciasto cytrynowe 12 łyżek – przepis:

Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 180 st. z funkcją góra-dół.
Całe jajka wbić do dużej miski, dodać szczyptę soli i ubijać mikserem na pienistą masę.
Dodać cukier i ubijać dalej, aż powstanie jasnokremowa piana. Zwykle zajmuje to 3-4 minuty.
Ustawić mikser na wolniejsze obroty i ubijając dolewać porcjami olej, mleko, sok z cytryny i otartą skórkę, a następnie wsiać przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Powstanie płynne ciasto.
Przelać je do wysmarowanej formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 40 – 45 minut w długiej formie lub tortownicy, 35 minut w małych keksówkach. Ciasto powinno lekko zrumienić się na wierzchu a patyczek wyjęty z ciasta pozostać suchy, nieoklejony.
Postawić formę na metalowej kratce. Wyjąć ciasto z formy po ostudzeniu. Podczas stygnięcia trochę opada.
Można posypać przez sitko cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.

łatwe ciasto cytrynowe

 

 

łatwe ciasto cytrynowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Monika
    24 kwietnia, 2020, 2:06 pm

    Uwielbiam takie proste ciasta, więc postanowiłam od razu wypróbować 🙂 Robi się je błyskawicznie i jest bardzo smaczne, ale niestety mocno opadło po wyciągnięciu z pieca, przez co nie prezentuje się u mnie zbyt atrakcyjnie (upiekłam w zwykłej keksówce). Następnym razem zrobiłabym w formie babki, byłoby ładniejsze. Ogólnie bardzo polecam, pyszne i bezproblemowe ciacho ze składników zawsze dostępnych w domu 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)