Dobra babka drożdżowa z jabłkami

Bardzo dobra babka drożdżowa z jabłkami

Bardzo dobra babka drożdżowa z jabłkami, super babka na Wielkanoc, wilgotna, miękka i  sprężysta, z delikatnie wyczuwalnymi kawałeczkami jabłek. Pyszna! W prywatnym rankingu domowym dostała 6 na 6 możliwych punktów kulinarnych:) Dobre ciasto na święta i nie tylko, baba na Wielkanoc jak się patrzy!
Ciasto jest dość luźne i kleiste, jednak należy powstrzymać się przed dodaniem do niego zbyt dużej ilości mąki. Ponieważ ograniczy je forma, nie ma tu konieczności wyrabiania do czasu kiedy przestanie się lepić.
Rzecz jasna, jak to z drożdżowym bywa – im dłużej wyrabiane, tym więcej sprężystych włókienek, które utrzymają ładne dziury i spowodują większą elastyczność ciasta. Posiadacze mikserów z końcówką w kształcie haka mają dużo więcej wygody. Ci którzy go jeszcze nie mają – jeśli lubicie drożdżowe ciasta albo wyrabiacie chleby, można by wyrażać głośne życzenia, może usłyszy je jakiś prezentodawca, nigdy nie wiadomo gdzie taki się pojawi. Jeśli o tym mówisz głośno i emocjonalnie – prędzej czy później to nastąpi, serio. Za pamięci wyrażę i swoje – Volvo XC90 – chcę nowy lub przynajmniej prawie nowy. Czuję jakbym go już miała:)

Bardzo dobra babka wielkanocna z jabłkami nie sprawia kłopotu, grzecznie i ładnie rośnie, pod warunkiem że mamy aktywne drożdże. Wiem że w niektórych marketach pustki, jednak w sklepach internetowych można kupić suche drożdże piekarskie w o wiele niższej cenie. No i ostatecznie – zrobienie ich we własnej kuchni też jest możliwe:)

Przepis na drożdże domowe jest taki:
Bierzesz dwa ugotowane ziemniaki, blendujesz z łyżeczką- dwiema jasnego, niepasteryzowanego piwa i łyżeczką cukru. Wkładasz do słoika, zakręcasz go lub przykrywasz ściereczką i odstawiasz w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Ta ilość spulchni ciasto z kilograma mąki. Tadaaaam! W przypadku naszej baby wystarczy połowa tej porcji, możesz upiec dwie:)

Bardzo dobra babka drożdżowa z jabłkami – składniki (na formę ok. 1,5- 2 l lub tortownicę ok. 21 cm) :

  • 500 g maki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych lub 9 g suchych, ew. połowa z podanego powyżej przepisu
  • 130 ml ciepłego, niegorącego mleka
  • pół szklanki cukru (110g)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g stopionego, niegorącego masła
  • ew. 2 łyżki smażonej skórki z pomarańczy lub cytryny
  • pół łyżeczki sproszkowanej wanilii lub kilka kropli ekstraktu, ew. łyżka cukru waniliowego
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • ew. łyżeczka cynamonu

Lukier cytrynowy: 1/2 szklanki cukru pudru z 2-3 łyżkami soku z cytryny lub dowolna polewa do ciast

Bardzo dobra babka drożdżowa z jabłkami – przepis:

Drożdże pokruszyć i wymieszać z mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Każdy z proponowanych rodzajów, nawet suche/instant, lepiej i szybciej rosną.
Odstawić na 15 – 20 minut do lekkiego napuszenia. To jest zaczyn.
Do miski wsiać przez sito mąkę, dodać cukier i sól, wymieszać. Wlać zaczyn, dodać jajka i wyrabiać ciasto przynajmniej 15 minut. Mikserem z końcówką hak – 10. Dodać w dwóch partiach stopione masło. Wyrabiać aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Odstawić w ciepłe miejsce (obok kaloryfera, do lekko i krótko podgrzanego piekarnika, 30st) na godzinę, półtorej. Podwoi objętość.
W tym czasie jabłka obrać i pokroić w kostkę, ok. 1,5×1,5 cm. Na dużej patelni lub w rondlu stopić łyżeczkę masła i wrzucić jabłka, ew. posypać cynamonem. Smażyć 3- 4 minuty na średnim ogniu mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Formę wysmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na mocno podsypany mąką blat. Nacisnąć dłonią do uformowania placka w kształcie prostokąta o grubości ok. 2 cm.
Możliwie równą warstwą ułożyć na nim podsmażone jabłka. Umączoną dłonią zwinąć luźno ciasto jak roladę.  Nie musi być równo i ładnie, nie ma to znaczenia.
Pokroić na 4-5 kawałków i luźno ułożyć je w formie. Gdyby się przelewało czy rozpadało – nic nie szkodzi.

dobra babka drożdżowa z jabłkamiFormę z ciastem wstawić na środkową półkę zimnego piekarnika, ustawić 180 stopni i włączyć. Piec 40 minut.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostygnięte ciasto wyjąć z formy. Ułożyć na talerzu i polać lukrem lub dowolną polewą do ciast i tortów.   Kroić po całkowitym ostudzeniu, inaczej może zrobić się zakalec.

 

 

bardzo dobra babka drożdżowa z jabłkami

 

Bardzo dobra babka drożdżowa z jabłkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Nat
    5 kwietnia, 2020, 11:42 am

    Jakiego piwa użyć? Czy ma znaczenie czy pasteryzowane czy nie?

    1. Beata Królikiewicz
      6 kwietnia, 2020, 8:02 am

      Niepasteryzowanego, już dopisuję.

  2. Małgorzata
    8 kwietnia, 2020, 6:41 am

    A tych robionych drożdży z ziemniaka jak użyć? też z nich zrobić zaczyn z mlekiem mąką i cukrem?

    1. Beata Królikiewicz
      8 kwietnia, 2020, 2:40 pm

      Tak.

  3. Elżbieta
    9 kwietnia, 2020, 7:30 pm

    Mam tortownicę 26 cm. Czy to robi jakąś różnicę? Czy babkę trzeba piec jakoś inaczej?

    1. Beata
      23 listopada, 2020, 9:00 am

      Będzie za duża.

  4. Małgorzata
    15 kwietnia, 2020, 9:11 am

    Babę zrobiłam i wyszła pyszna 🙂 mięciutka i wilgotna 🙂 jabłka super tu pasują. na drugi dzień nieco utraciła ze swoich walorów ale jako że jesteśmy fanami wszystkiego co drożdżowe to nie przeszkadzało nam to zbytnio. Przepis na drożdże ok tylko że u mnie w czwartym dniu to już same się zjadły więc sytuację uratowały suche, nie mniej chyba zrobię jeszcze jedno podejście do tych drożdży 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      15 kwietnia, 2020, 4:25 pm

      A piwo pasteryzowane czy nie?

      1. Małgorzata
        17 kwietnia, 2020, 9:00 am

        pasteryzowane było, to źle?

        1. Beata Królikiewicz
          18 kwietnia, 2020, 11:39 am

          Niepasteryzowane – lepsze.

  5. Ania
    26 lutego, 2024, 5:00 pm

    Czy tylko mnie wyszło suche niesmaczne ciasto ze spieczonym i twardym wierzchem? 🙁

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie