Łatwy chleb bez drożdży
Łatwy chleb bez drożdży – chleb irlandzki – ma chrupiącą skórkę i bardzo wilgotny, nieco zakalcowaty miękisz. Nie należy się tu spodziewać dużych dziurek jak w przypadku chlebów na zakwasie czy drożdżach. Jest dobrą alternatywą na wszelki wypadek, kiedy wspomnianych spulchniaczy nie ma na stanie. To prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy, trzeba wsypać sypkie składniki, wlać kefir czy maślankę, krótko wyrobić i gotowe.
Chleb można upiec w foremce – keksówce albo sformować z ciasta możliwie okrągły bochenek i pozostawić go na blasze luzem.
Rodzaje mąki można ze sobą mieszać pilnując, by przynajmniej połowa pozostała jasną mąką pszenną w typie od 400 – do 650. Dodatkiem może być pszenna razowa lub jasna żytnia. Do ciasta można dorzucić też otręby pszenne, dowolne zioła, czy podsmażoną na patelni, drobno posiekaną cebulkę. Z tą ostatnią jednak bez szaleństw z ilością, pół średniej wielkości sztuki na bochenek wystarczy, więcej może skończyć się powstaniem zakalca.
Bardzo ważne jest zachowanie kolejności działań. Po zmieszaniu składników natychmiast zaczyna wytwarzać się dwutlenek węgla potrzebny do spulchnienia ciasta. Należy je zatem wyrabiać krótko, nieporządnie, łyżką, ręką lub mikserem z końcówką hak. Od razu przelać do foremki i natychmiast siup je do rozgrzanego piekarnika. Nie ma tu miejsca na długie przystanki i odpoczynki:) To najczęstsza przyczyna powstawania zakalca w ciastach na jogurcie czy z owocami; czekamy z ciastem w formie na blacie, aż piekarnik się rozgrzeje. Kwaśne środowisko w połączeniu z sodą czy proszkiem szybko wytwarza gazy, jeśli przed włożeniem do piekarnika – niedobrze.
PS W wolnej chwili – bardzo namawiam do przejrzenia wpisu – jak się robi zakwas na chleb. To prosta sprawa, a da dużo możliwości działania z domowym pieczywem różnego rodzaju. Zakwas jest najbardziej przyjaznym dla organizmu rodzajem spulchniacza.
Tu znajdziesz najlepsze przepisy na chleb.
A tu na szybkie i dobre bułki.
Jak się trzymacie? Czy więcej czasu spędzacie teraz w domowej kuchni??? Napiszcie proszę jak sytuacja w Waszych domach.
Łatwy chleb bez drożdży – składniki (na keksówkę ok. 11 x 28 cm):
- 500 g mąki pszennej (typ od 450 do 650, można zmieszać z pszenną razową lub żytnią jasną)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 500 ml maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
- na wierzch – czarnuszka, słonecznik, kminek lub mak – wg. uznania.
Łatwy chleb bez drożdży – przepis:
Piekarnik ustawić na 230 stopni. Formę wyłożyć zgniecionym i skropionym wodą papierem do pieczenia. Tak wygodniej się go układa. Można też bez użycia papieru – wysmarować formę masłem.
Sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać dobrze łyżką.
Wlać kefir, jogurt lub maślankę, krótko i nieporządnie wyrobić ciasto ręką, łyżką lub mikserem. Będzie klejące ale nie dodawać więcej mąki. Od razu przelać do formy, posypać ziarnami i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni. Piec jeszcze 30 – 35 minut. Wyjąć z formy, postukać w spód. Jeśli jest twardy i wyda głuchy odgłos – jest gotowy. Jeśli nie, już bez formy wstawić go do pieca i dopiec przez 5-10 minut. Studzić na metalowej kratce, wyjęty z formy. Kroić po całkowitym ostygnięciu, inaczej robi się zakalec.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zrobiłam dzisiaj. Bardzo fajny chlebek.
Mam pytanie. W przepisie jest,że można pomieszać mąkę pszenną z razową albo żytnią. Jakie proporcje wtedy powinny być?
Musi być przewaga mąki pszennej. Reszta – do woli.
Podobno dodaje się też gotowane ziemniaki,przepuszczone przez praskę.
tak, dla większej wilgotności i dłuższej świeżości.