Błyskawiczne bułeczki na jogurcie (bez drożdży)
Błyskawiczne bułeczki na jogurcie, bez drożdży – do zrobienia w kilkanaście minut. Nie wymagają czasu przeznaczonego zwykle na wyrastanie. Zagniatasz ciasto, formujesz w bułki i pieczesz.
Są dobre na wypadek, gdyby niespodzianie okazało się, że w chlebaku zabrakło pieczywa. Na okoliczność, kiedy z drożdżami i zakwasem z jakiś powodów Ci nie po drodze. Kiedy ktoś bez zapowiedzi wpadnie na kolację. Kiedy rano masz ochotę, by komuś zrobić niespodziankę i podać własnoręcznie upieczone, świeże bułeczki. Bez wysiłku, serio.
Wierzch bułeczek można posypać ulubionymi ziarenkami – słonecznikiem, makiem, czarnuszką lub sezamem. Dodatek drobno krojonych suszonych pomidorów, ziół lub krojonej, podsmażonej cebulki – proszę bardzo. Będzie pachniało!
Są dobre na wypadek, gdyby niespodzianie okazało się, że w chlebaku zabrakło pieczywa. Na okoliczność, kiedy z drożdżami i zakwasem z jakiś powodów Ci nie po drodze. Kiedy ktoś bez zapowiedzi wpadnie na kolację. Kiedy rano masz ochotę, by komuś zrobić niespodziankę i podać własnoręcznie upieczone, świeże bułeczki. Bez wysiłku, serio.
Wierzch bułeczek można posypać ulubionymi ziarenkami – słonecznikiem, makiem, czarnuszką lub sezamem. Dodatek drobno krojonych suszonych pomidorów, ziół lub krojonej, podsmażonej cebulki – proszę bardzo. Będzie pachniało!
Błyskawiczne bułeczki na jogurcie, bez drożdży – składniki (na 8-10 sztuk):
- 500 g mąki pszennej (zwykłej lub orkiszowej)
- 250 g jogurtu naturalnego (lub gęstego kefiru czy śmietany 18%)
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- roztrzepane widelcem jajko lub mleko do smarowania
- dowolne nasionka do posypania (słonecznik, sezam, mak, czarnuszka)
Błyskawiczne bułeczki na jogurcie bez drożdży – przepis:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Wyrobić jednolite, elastyczne ciasto, ręcznie lub mikserem z końcówkami w kształcie haka (ok. 10minut).
Wyłożyć na podsypany mąką blat i podzielić na 9 -10 części lub odrywać bezpośrednio z ciasta w misce nieduże porcje.
Dłoń posmarować olejem. Utoczyć z ciasta kulki, lekko spłaszczyć formując bułeczki.
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Wyrobić jednolite, elastyczne ciasto, ręcznie lub mikserem z końcówkami w kształcie haka (ok. 10minut).
Wyłożyć na podsypany mąką blat i podzielić na 9 -10 części lub odrywać bezpośrednio z ciasta w misce nieduże porcje.
Dłoń posmarować olejem. Utoczyć z ciasta kulki, lekko spłaszczyć formując bułeczki.
Ułożyć je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypać makiem lub ziarnami słonecznika, czarnuszką itp.
Posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypać makiem lub ziarnami słonecznika, czarnuszką itp.
Piec 180 stopni ok. 20 minut, do zrumienienia.
Studzić na metalowej kratce.
Kroić po wystygnięciu.
Kroić po wystygnięciu.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)
drukuj przepis
drukuj przepis bez zdjęć