gulasz z bakłążana z suszonymi pomidorami

Gulasz z bakłażanów z suszonymi pomidorami

Gulasz z bakłażanów z suszonymi pomidorami – nieskomplikowana acz pyszna, gęsta, baaaardzo aromatyczna potrawa, w sam raz na smakowity obiad lub kolację. Ma mało kalorii i jest w sam raz ostra. Nada się do podania solo albo z ulubionym makaronem, kopytkami, kaszą gryczaną czy jęczmienną, kaszą bulgur, a idealnie wręcz z komosą ryżową,  która pięknie zbilansuje nam posiłek o odpowiedni poziom białka.
Uważam, że bakłażan zwany również oberżyną to przecudne acz niedoceniane warzywo, ma jedwabiście gładki miąższ, przypomina teksturą niektóre grzyby, jest wyjątkowo smaczne i zdrowe. Zawiera kwas foliowy i ma właściwości odtruwające organizm, zatem nada się w sam raz podczas rekonwalescencji i kuracji oczyszczających. W dodatku 100 g bakłażana to tylko 21 kcal, zatem grillowany, duszony czy pieczony jest super podczas diet redukcyjnych. By utracił charakterystyczną goryczkę jego plastry soli się i odkłada na 15 minut. Bakłażan puści sok, i wystarczy przetarcie go papierowym ręcznikiem by utracił nieprzyjemny smak. Zresztą dziś już wiele hodowanych odmian nie ma tej przypadłości. Jednak nie sądzę byśmy z łatwością mogli ustalić w sklepie, czy trafiliśmy na taką nowocześnie hodowaną sztukę właśnie. Zatem najczęściej nie ryzykuję – kroję, solę czekam i wycieram:)
Latem można tu dorzucić dużego, soczystego, obranego ze skórki, pokrojonego pomidora. Ach jak bardzo można go dorzucić!

PS Jeśli u kogoś nie przejdzie numer z wege obiadem – razem z bakłażanem podsmażcie pokrojoną w kostkę, osoloną i oprószoną słodką papryką pierś z kurczaka. Dalej reszta jak w przepisie:)

Gulasz z bakłażanów z suszonymi pomidorami – składniki  (na 2 osoby) :

  • 2 średniej wielkości bakłażany (razem ok. 600g)
  • 1 czerwona, duża papryka lub dwie małe
  • ew. mała ostra papryka czuszka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej, mielonej, czerwonej papryki, szczypta chilli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, ew. łyżeczka ziół prowansalskich, 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 8 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
  • 4 łyżki czerwonego, półwytrawnego lub półsłodkiego wina (jeśli nie ma – trudno, bez obawy o dzieci – alkohol wyparuje) lub wody
  • 1/2 puszki pomidorów bez skóry lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml mleka kokosowego, migdałowego lub sojowego ew. 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Gulasz z bakłażanów z suszonymi pomidorami – przepis:

Bakłażany pokroić w plastry, posolić po obu stronach i odłożyć na 15 minut.
Rozgnieść czosnek i pozostawić na 10 – 15 minut. Dlaczego? Napiszę jutro lub w poniedziałek. Jeśli nie napiszę, zwróć mi uwagę w komentarzu lub na FB, zapominalska ze mnie:)
Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę w grubszą. Jeśli dajemy ostrą czuszkę, odrzucić pestki i pokroić drobniutko. Umyć ręce, uwaga, przed myciem nie dotknąć oczu czy nosa!
Przygotować wszystkie sypkie przyprawy.
Wytrzeć bakłażany ręcznikiem papierowym lub ściereczką, pokroić w grubą kostkę (każdy krążek na cztery).
Na głęboką, dużą patelnię lub do rondla/garnka z grubym dnem wlać olej i go rozgrzać.
Wrzucić na tłuszcz przyprawy – 2 łyżeczki słodkiej, mielonej, czerwonej papryki, szczyptę chilli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, ew. łyżeczkę ziół prowansalskich, 1/4 łyżeczki mielonego kminku.
Smażyć pół minuty mieszając.
Dodać cebulę i czosnek, wymieszać z przyprawami.
Dorzucić bakłażany i pokrojoną świeżą paprykę. Smażyć ok. 3 minut mieszając.
Dodać pokrojone drobno suszone pomidory i wszystko zalać winem.
Odparować chwilę (minutę) na dużym ogniu bez pokrywki, a następnie dodać pomidory lub koncentrat i połowę szklanki wody.
Zalać wszystko mlekiem, osolić  łyżeczką soli. Jeśli używamy krowiej śmietanki – podlać dodatkową szklanką wody, śmietankę damy na samym końcu.
Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i dusić ok. 20 minut. Gdyby płyn szybko parował – uzupełniać braki wodą.
Jeśli używamy zwykłej śmietanki, teraz zalać nią gulasz, wymieszać i odparować chwilę bez pokrywki, by wszystko nieco zgęstniało.
Podawać z zieloną, siekaną natką pietruszki, siekanym szczypiorkiem lub kolendrą czy koperkiem.

gulasz z bakłażana z suszonymi pomidorami

 

gulasz z bakłażana z suszonymi pomidorami

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie