gulasz z bakłążana z suszonymi pomidorami

Gulasz z bakłażanów z suszonymi pomidorami

Gulasz z bakłażanów z suszonymi pomidorami – nieskomplikowana acz pyszna, gęsta, baaaardzo aromatyczna potrawa, w sam raz na smakowity obiad lub kolację. Ma mało kalorii i jest w sam raz ostra. Nada się do podania solo albo z ulubionym makaronem, kopytkami, kaszą gryczaną czy jęczmienną, kaszą bulgur, a idealnie wręcz z komosą ryżową,  która pięknie zbilansuje nam posiłek o odpowiedni poziom białka.
Uważam, że bakłażan zwany również oberżyną to przecudne acz niedoceniane warzywo, ma jedwabiście gładki miąższ, przypomina teksturą niektóre grzyby, jest wyjątkowo smaczne i zdrowe. Zawiera kwas foliowy i ma właściwości odtruwające organizm, zatem nada się w sam raz podczas rekonwalescencji i kuracji oczyszczających. W dodatku 100 g bakłażana to tylko 21 kcal, zatem grillowany, duszony czy pieczony jest super podczas diet redukcyjnych. By utracił charakterystyczną goryczkę jego plastry soli się i odkłada na 15 minut. Bakłażan puści sok, i wystarczy przetarcie go papierowym ręcznikiem by utracił nieprzyjemny smak. Zresztą dziś już wiele hodowanych odmian nie ma tej przypadłości. Jednak nie sądzę byśmy z łatwością mogli ustalić w sklepie, czy trafiliśmy na taką nowocześnie hodowaną sztukę właśnie. Zatem najczęściej nie ryzykuję – kroję, solę czekam i wycieram:)
Latem można tu dorzucić dużego, soczystego, obranego ze skórki, pokrojonego pomidora. Ach jak bardzo można go dorzucić!

PS Jeśli u kogoś nie przejdzie numer z wege obiadem – razem z bakłażanem podsmażcie pokrojoną w kostkę, osoloną i oprószoną słodką papryką pierś z kurczaka. Dalej reszta jak w przepisie:)

Gulasz z bakłażanów z suszonymi pomidorami – składniki  (na 2 osoby) :

  • 2 średniej wielkości bakłażany (razem ok. 600g)
  • 1 czerwona, duża papryka lub dwie małe
  • ew. mała ostra papryka czuszka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej, mielonej, czerwonej papryki, szczypta chilli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, ew. łyżeczka ziół prowansalskich, 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 8 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
  • 4 łyżki czerwonego, półwytrawnego lub półsłodkiego wina (jeśli nie ma – trudno, bez obawy o dzieci – alkohol wyparuje) lub wody
  • 1/2 puszki pomidorów bez skóry lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml mleka kokosowego, migdałowego lub sojowego ew. 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Gulasz z bakłażanów z suszonymi pomidorami – przepis:

Bakłażany pokroić w plastry, posolić po obu stronach i odłożyć na 15 minut.
Rozgnieść czosnek i pozostawić na 10 – 15 minut. Dlaczego? Napiszę jutro lub w poniedziałek. Jeśli nie napiszę, zwróć mi uwagę w komentarzu lub na FB, zapominalska ze mnie:)
Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę w grubszą. Jeśli dajemy ostrą czuszkę, odrzucić pestki i pokroić drobniutko. Umyć ręce, uwaga, przed myciem nie dotknąć oczu czy nosa!
Przygotować wszystkie sypkie przyprawy.
Wytrzeć bakłażany ręcznikiem papierowym lub ściereczką, pokroić w grubą kostkę (każdy krążek na cztery).
Na głęboką, dużą patelnię lub do rondla/garnka z grubym dnem wlać olej i go rozgrzać.
Wrzucić na tłuszcz przyprawy – 2 łyżeczki słodkiej, mielonej, czerwonej papryki, szczyptę chilli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, ew. łyżeczkę ziół prowansalskich, 1/4 łyżeczki mielonego kminku.
Smażyć pół minuty mieszając.
Dodać cebulę i czosnek, wymieszać z przyprawami.
Dorzucić bakłażany i pokrojoną świeżą paprykę. Smażyć ok. 3 minut mieszając.
Dodać pokrojone drobno suszone pomidory i wszystko zalać winem.
Odparować chwilę (minutę) na dużym ogniu bez pokrywki, a następnie dodać pomidory lub koncentrat i połowę szklanki wody.
Zalać wszystko mlekiem, osolić  łyżeczką soli. Jeśli używamy krowiej śmietanki – podlać dodatkową szklanką wody, śmietankę damy na samym końcu.
Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i dusić ok. 20 minut. Gdyby płyn szybko parował – uzupełniać braki wodą.
Jeśli używamy zwykłej śmietanki, teraz zalać nią gulasz, wymieszać i odparować chwilę bez pokrywki, by wszystko nieco zgęstniało.
Podawać z zieloną, siekaną natką pietruszki, siekanym szczypiorkiem lub kolendrą czy koperkiem.

gulasz z bakłażana z suszonymi pomidorami

 

gulasz z bakłażana z suszonymi pomidorami

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)