Chleb z ziarnami bez drożdży
Chleb z ziarnami bez drożdży ma jasny, wilgotny środek, mocno chrupiącą skórkę i dłuuuugo utrzymuje świeżość. Spróbujcie go koniecznie!
Przy ostatnim przepisie na łatwy chleb bez drożdży pisałam, że łatwiej się nie da, bo składniki należało wsypać do miski i wymieszać. I tutaj jest ta sama zasada, mieszasz, wlewasz do formy, pieczesz. Żadnego ugniatania i ubijania, wystarczy łyżka, kilka ruchów w misce z wszystkimi produktami i siup. Idealna sprawa, by zaprosić do działania dzieciaki i spędzić z nimi trochę czasu w kuchni.
Ilość ziaren jest solidna, możecie je mieszać według upodobania. Słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, czarnuszka, sezam – sypcie dowolnie pilnując by ich łączna ilość nie była większa niż 170 g.
Wśród składników jest aż 8 białek i 300 g białego sera. To nie są popularne składniki, których używa zazwyczaj piekarz do wypieku pieczywa. Dzięki nim, mamy w bochenku stosunkowo małą ilość pszennej mąki a pieczywo długo zachowuje swoje właściwości.
Chleb bez problemu można mrozić, w całości albo pokrojony na kromki, zawijając każdą w osobną folię lub papier, by łatwo było wyciągnąć na kolację odpowiednią ilość sztuk. Jeśli włożymy zamrożony chleb na 15 minut do rozgrzanego piekarnika (180 st) pieczywo będzie chrupiące i delikatne jak to świeżo upieczone. Rzecz jasna, można go też zwyczajnie zostawić do rozmrożenia na kuchennym blacie.
Pieczcie, bawcie się, to jest czas na sprawianie sobie i rodzinie prostych radości:)
Żółtka pozostałe z wypieku nalezy wbić do zakręcanego słoika i przechowywać w lodówce do trzech dni, na dolnej półce, tam gdzie najzimniej.
Można je wykorzystać do prostej zapiekanki – gotujesz w osolonej wodzie makaron np. kolanka/świderki lub ryż – 200 – 400g. Osobno mieszasz 200 -400 ml jogurtu naturalnego z żółtkami, łyżeczką oregano, soli i pieprzu, 200 g pokrojonej w kostkę szynki lub kiełbasy, podsmażonego kurczaka lub tofu, ew. puszką zielonego groszku. Makaron siup do naczynia żaroodpornego, zalewasz mieszanką i zapiekasz 20 minut w temp. 180 stopni. Posypujesz tartym parmezanem albo innym, startym, twardym serem i minutę niech siedzi jeszcze w piecu do rozpuszczenia. Sypiesz siekaną zieleniną. I masz obiad że ho, ho:) A jak nie chcesz makaronu, to żółtka wykorzystaj na domowy ajerkoniak.
Chleb z ziarnami bez drożdży – składniki (na keksówkę ok. 11x 28 cm):
- 300 g białego, półtłustego lub tłustego sera
- 130 g mąki pszennej
- łyżka jasnej, żytniej mąki (nie jest niezbędna, jeśli nie mamy, można pominąć)
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g siemienia lnianego
- 30 g pestek dyni
- 20 g pestek słonecznika
- 15 g sezamu
- 8 białek
Chleb z ziarnami bez drożdży – przepis:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Papier do pieczenia zgnieść w kulę i skropić go lekko wodą, pod kranem. W ten sposób łatwiej wyłożyć nim formę.
Do dużej miski wkruszyć ser i pognieść go widelcem.
Mąkę, sól, proszek do pieczenia i prawie wszystkie ziarna porządnie wymieszać razem łyżką. Trochę nasion zostawić do posypania chleba. Wszystko dodać do sera, wymieszać. Wbić białka i połączyć składniki łyżką lub krótko mikserem, na jednolite, kleiste ciasto.
Przelać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać ziarnami, lekko docisnąć dłonią by się przykleiły.
Wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika z funkcją góra – dół. Piec 60 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostrożnie zdjąć papier do pieczenia i pozostawić na metalowej kratce do ostudzenia.
Przechowywać zawinięty szczelnie w papier do pieczenia i kuchenną ściereczkę.
Podejrzane – tutaj
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Chlebek pyszny. Właśnie go jemy. Trafiony przepis. Dziękuję