Jak ugotować ryż na mleku

Jak ugotować ryż na mleku ?

Jak ugotować ryż na mleku – to wcale nie jest taka oczywista sprawa. Mieszałam sobie rano niemrawo w rondelku z mlekiem co i rusz próbując czy ryż jest wystarczająco miękki. I nie był, i nie był, i nie był. A kiedy już się w końcu udało, eureka! Mówię do Tomka – “robimy fotę ryżu!”. Spojrzał na mnie podejrzliwie i powiedział – “żartujesz, prawda?”. No to sam weź i ugotuj, i zobacz, że z tym ryżem to wcale nie jest takie łatwe, żeby w końcu wyszedł taki jak trzeba, mięciutki, szklisty, niezbyt gęsty i w sam raz kremowy:)
Także – przepis daję, bo to w końcu blog dla wszystkich, i dla tych którzy zupełnie nie umieją gotować, i dla tych, którzy tu wpadają po pomysły, i po to, żeby zobaczyć, czy ktoś inny nie robi tego samego dania w inny niż oni sposób. Tak. Jednym z pierwszych wpisów był przepis na rosół, pomidorową i krupnik. I w dalszym ciągu są to najbardziej popularne z przepisów.
Zatem doświadczeni kucharze – wybaczcie. Będzie prosty, banalny ryż na mleku. Na śniadanie albo deser. Osobiście go uwielbiam, bo mleko i jego przetwory lubię bardzo. I wiem, że są tacy, którzy uważają, że przynosi ono więcej szkody niż pożytku. A i tacy, którzy nie za nic nie dotknęliby tej cudnie kleistej, kremowej paćki. No ale dzięki tym różnicom świat jest bardziej ciekawy, prawda?:)

Krowie mleko można rzecz jasna zastąpić mlekiem kokosowym lub migdałowym.

Jak ugotować ryż na mleku – składniki (na dwie osoby) :

  • 1/2 szklanki ryżu (95g, zwykłego lub arborio)
  • 2 szklanki mleka (krowiego, migdałowego lub kokosowego)
  • łyżka cukru lub ksylitolu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii lub środek przeciętej i wyskrobanej nożem waniliowej laski
  • łyżeczka masła lub oleju kokosowego
  • ew. cynamon lub sok owocowy na wierzch

Jak ugotować ryż na mleku – przepis:

Rondelek opłukać zimną wodą, wodę wylać, rondelka nie wycierać. Wsypać ryż, zalać mlekiem, dodać wanilię, zagotować i zmniejszyć ogień do minimum.
Gotując, cały czas mieszać. Po ok. 10 minutach ryż zacznie gęstnieć. Gotować dalej mieszając, aż ryż całkowicie zmięknie. Zwykle zajmuje to 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodać masło lub olej kokosowy. Odstawić ryż na 2 minuty, jeszcze nieco napęcznieje. Jeśli jest zbyt gęsty – dodać więcej mleka. Rozłożyć do miseczek i posypać cynamonem, polać ulubionym sokiem, posypać posiekanymi bakaliami lub owocami.

 

jak ugotować ryż na mleku

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Magdalena
    11 lutego, 2020, 7:42 pm

    smak dzieciństwa!

  2. Magda
    12 lutego, 2020, 12:26 pm

    Robię niemalże identycznie, tylko dorzucam na starcie laskę cynamonu i kardamon. I nie zawracam sobie głowy mieszaniem 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      14 lutego, 2020, 2:43 pm

      Mnie bez mieszania nieco przywiera:)

  3. Marek
    21 sierpnia, 2020, 10:54 pm

    Genialne!

  4. Dawid
    6 września, 2020, 8:02 pm

    Super! 🙂

  5. Mariusz
    16 listopada, 2023, 9:55 pm

    Mnie przygotowanie ryżu na mleku zajęło 40 minut. Ryż na mleku do kupienia w kubeczku jest względnie drogi i nie jest go wcale dużo. Kilka razy w życiu próbowałem go zrobić i nie wychodziło ponieważ wystarczy choć odrobinę przypalić ryż lub mleko i można całość wylać do “puchy” bo będzie obrzydliwe. Tym razem było inaczej : – ) W końcu! W końcu! Podam swój sposób: najpierw pomału zagotowałem mleko i równocześnie w czajniku zagotowałem wodę, do mleka dodałem cukier i mieszałem do rozpuszczenia. Następnie do mleka dodałem ryż, przemieszałem i gotowałem całość w kąpieli wodnej, wlewając do większego garnka zagotowaną wodę i na to stawiając garnek z ryżem i mlekiem. Wody było tyle że zakrywała 2 cm ścianki bocznej. Tak gotowałem 20 min, nie trzeba nad tym stać bo mleko się nie przypali i nie zagotuje, ryż zacznie pęcznieć ale nadal będzie twardy, siła pola musi być taka żeby woda od czasu do czasu zabulgotała. W końcu zestawiam garnuszek z kąpieli wodnej na pole (przecierając go ręcznikiem papierowym) i gotuję pomału kolejne 20 minut mieszając. W końcu konsystencja ryżu robi się taka jak trzeba a ryż jest ugotowany. Kiedy potrawa się zagotuje trzeba uważać bo zacznie chlapać i jeśli kapnie na rękę to boleśnie poparzy. Teraz skoro się udało, będę często przygotowywał to danie wieczorem dzień wcześniej, żeby śniadanie było na słodko z dżemikiem/powidłami/bakaliami lub innymi rzeczami.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie