Jak się robi domowe mleko kokosowe
Jak się robi mleko kokosowe, przepis dla osób na diecie, dla alergików i wegan. Nie każdy może bezkarnie zajadać nabiał. Takie czasy panie, nic nie poradzisz. Przepis na roślinne mleko jest banalnie prosty, ponadto otrzymamy z niego produkt znacznie tańszy niż sklepowy.
Przygotowanie mleka roślinnego o smaku kokosowym jest bezproblemowe. Należy zaopatrzyć się w wiórki kokosowe. Dobrze jest znaleźć takie, które są wolne od konserwantów, w tym najpopularniejszego – dwutlenku siarki. Nie jest to duży problem ale skoro już ktoś wybrał zastępstwo ze względów zdrowotnych, czytanie etykiet to właściwa droga. Wystarczy w przeglądarce internetowej wpisać “wiórki bez siarki”. Ja najczęściej kupuję je w Lidlu.
Do czego używa się mleka kokosowego? Podobnie jak mleko krowie nadaje się do ciast, owsianki, kawy, koktajli z owoców, naleśników, potraw azjatyckich a nawet do zwykłej pomidorówki.
składniki ( na ok. 1,5 l mleka) :
– 2 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych ( 200 g)
– 8 szklanek ciepłej, niegorącej wody (2 l )
Wiórki zalać połową ciepłej wody, blendować ok. 3 minuty. Można robić to również w blenderze kielichowym.
Na misce,szerokim dzbanku lub słoju ustawić gęste sito, można dodatkowo wyłożyć je gazą. Zblendowane wiórki z wodą przecedzić przez sitko do naczynia.
Wiórki które zostały na sicie odcisnąć, ponownie zalać je pozostała wodą i całość znów zblendować.
I znów odcedzić na sicie. Cały płyn zlać do butelki czy dzbanka.
Można przechowywać w lodówce 4 dni. Rozwarstwienie płynu jest naturalne, przed użyciem trzeba wstrząsnąć butelką.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Cześć 🙂
Co z gotowym mlekiem kokosowym, jest mniej/bardziej wartościowe?
Cześć 🙂
Po pierwsze – na pewno tańsze.
Po drugie – przy kupnym nie wiesz jak i czym konserwowane były wiórki, czy puszka użyta do przechowywania jest obojętnie działająca na nasz organizm. No i dobrze poczytać etykiety. Najczęściej sklepowe może stać długo. Domowe tylko cztery dni. To oznacza, że w sklepowym jest często jakiś konserwant i inne składniki oprócz kokosu i wody.
o, swojego jeszcze nie robiłam 🙂
Świetny, prosty przepis.
jestem fanką robienia własnego mleka – często robię migdałowe,jaglane i ryżowe. Widzę, że przyszła pora wrzucić do mojego ronic’a wiórki i zrobić mleko kokosowe 🙂 mleko roślinne jest przepyszne i tak samo sprawdza się do różnych dań.