Jak się robi domowe mleko kokosowe

Jak się robi mleko kokosowe, przepis dla osób na diecie, dla alergików i wegan. Nie każdy może bezkarnie zajadać nabiał. Takie czasy panie, nic nie poradzisz. Przepis na roślinne mleko jest banalnie prosty, ponadto otrzymamy z niego produkt znacznie tańszy  niż sklepowy.
Przygotowanie mleka roślinnego o smaku kokosowym jest bezproblemowe. Należy zaopatrzyć się w wiórki kokosowe. Dobrze jest znaleźć takie, które są wolne od konserwantów, w tym najpopularniejszego – dwutlenku siarki. Nie jest to duży problem ale skoro już ktoś wybrał zastępstwo ze względów zdrowotnych, czytanie etykiet to właściwa droga. Wystarczy w przeglądarce internetowej wpisać „wiórki bez siarki”. Ja najczęściej kupuję je w Lidlu.
Do czego używa się mleka kokosowego? Podobnie jak mleko krowie nadaje się do ciast, owsianki, kawy, koktajli z owoców, naleśników, potraw azjatyckich a nawet do zwykłej pomidorówki.

mleko kokosowe

składniki ( na ok. 1,5 l mleka) : 

– 2 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych ( 200 g)
– 8 szklanek ciepłej, niegorącej wody (2 l )

Wiórki zalać połową ciepłej wody, blendować ok. 3 minuty. Można robić to również w blenderze kielichowym.
Na misce,szerokim dzbanku lub słoju ustawić gęste sito, można dodatkowo wyłożyć je gazą. Zblendowane wiórki z wodą przecedzić przez sitko do naczynia.
Wiórki które zostały na sicie odcisnąć, ponownie zalać je pozostała wodą i całość znów zblendować.
I znów odcedzić na sicie. Cały płyn zlać do butelki czy dzbanka.
Można przechowywać w lodówce 4 dni. Rozwarstwienie płynu jest naturalne, przed użyciem trzeba wstrząsnąć butelką.

mleko kokosowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. domowejroboty
    29 maja, 2017, 7:23 am

    Cześć 🙂
    Co z gotowym mlekiem kokosowym, jest mniej/bardziej wartościowe?

    1. opalanka
      29 maja, 2017, 8:09 am

      Cześć 🙂
      Po pierwsze – na pewno tańsze.
      Po drugie – przy kupnym nie wiesz jak i czym konserwowane były wiórki, czy puszka użyta do przechowywania jest obojętnie działająca na nasz organizm. No i dobrze poczytać etykiety. Najczęściej sklepowe może stać długo. Domowe tylko cztery dni. To oznacza, że w sklepowym jest często jakiś konserwant i inne składniki oprócz kokosu i wody.

  2. Lena
    29 maja, 2017, 7:30 am

    o, swojego jeszcze nie robiłam 🙂

  3. Dorota
    30 maja, 2017, 3:46 pm

    Świetny, prosty przepis.

  4. Marcelina
    6 listopada, 2017, 2:24 pm

    jestem fanką robienia własnego mleka – często robię migdałowe,jaglane i ryżowe. Widzę, że przyszła pora wrzucić do mojego ronic’a wiórki i zrobić mleko kokosowe 🙂 mleko roślinne jest przepyszne i tak samo sprawdza się do różnych dań.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)