Jak ugotować ryż na mleku

Jak ugotować ryż na mleku ?

Jak ugotować ryż na mleku – to wcale nie jest taka oczywista sprawa. Mieszałam sobie rano niemrawo w rondelku z mlekiem co i rusz próbując czy ryż jest wystarczająco miękki. I nie był, i nie był, i nie był. A kiedy już się w końcu udało, eureka! Mówię do Tomka – „robimy fotę ryżu!”. Spojrzał na mnie podejrzliwie i powiedział – „żartujesz, prawda?”. No to sam weź i ugotuj, i zobacz, że z tym ryżem to wcale nie jest takie łatwe, żeby w końcu wyszedł taki jak trzeba, mięciutki, szklisty, niezbyt gęsty i w sam raz kremowy:)
Także – przepis daję, bo to w końcu blog dla wszystkich, i dla tych którzy zupełnie nie umieją gotować, i dla tych, którzy tu wpadają po pomysły, i po to, żeby zobaczyć, czy ktoś inny nie robi tego samego dania w inny niż oni sposób. Tak. Jednym z pierwszych wpisów był przepis na rosół, pomidorową i krupnik. I w dalszym ciągu są to najbardziej popularne z przepisów.
Zatem doświadczeni kucharze – wybaczcie. Będzie prosty, banalny ryż na mleku. Na śniadanie albo deser. Osobiście go uwielbiam, bo mleko i jego przetwory lubię bardzo. I wiem, że są tacy, którzy uważają, że przynosi ono więcej szkody niż pożytku. A i tacy, którzy nie za nic nie dotknęliby tej cudnie kleistej, kremowej paćki. No ale dzięki tym różnicom świat jest bardziej ciekawy, prawda?:)

Krowie mleko można rzecz jasna zastąpić mlekiem kokosowym lub migdałowym.

Jak ugotować ryż na mleku – składniki (na dwie osoby) :

  • 1/2 szklanki ryżu (95g, zwykłego lub arborio)
  • 2 szklanki mleka (krowiego, migdałowego lub kokosowego)
  • łyżka cukru lub ksylitolu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii lub środek przeciętej i wyskrobanej nożem waniliowej laski
  • łyżeczka masła lub oleju kokosowego
  • ew. cynamon lub sok owocowy na wierzch

Jak ugotować ryż na mleku – przepis:

Rondelek opłukać zimną wodą, wodę wylać, rondelka nie wycierać. Wsypać ryż, zalać mlekiem, dodać wanilię, zagotować i zmniejszyć ogień do minimum.
Gotując, cały czas mieszać. Po ok. 10 minutach ryż zacznie gęstnieć. Gotować dalej mieszając, aż ryż całkowicie zmięknie. Zwykle zajmuje to 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodać masło lub olej kokosowy. Odstawić ryż na 2 minuty, jeszcze nieco napęcznieje. Jeśli jest zbyt gęsty – dodać więcej mleka. Rozłożyć do miseczek i posypać cynamonem, polać ulubionym sokiem, posypać posiekanymi bakaliami lub owocami.

 

jak ugotować ryż na mleku

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Magdalena
    11 lutego, 2020, 7:42 pm

    smak dzieciństwa!

  2. Magda
    12 lutego, 2020, 12:26 pm

    Robię niemalże identycznie, tylko dorzucam na starcie laskę cynamonu i kardamon. I nie zawracam sobie głowy mieszaniem 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      14 lutego, 2020, 2:43 pm

      Mnie bez mieszania nieco przywiera:)

  3. Marek
    21 sierpnia, 2020, 10:54 pm

    Genialne!

  4. Dawid
    6 września, 2020, 8:02 pm

    Super! 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)