ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynowe z makiem – bardzo, bardzo smaczne, wyraźnie cytrusowe w smaku,  puszyste i baaaardzo proste do przygotowania. Składniki suche siup do jednej miski. Składniki mokre – do drugiej. Do sypkich wlewasz mokre i niedługo (to ważne!), tylko do połączenia się składników mieszasz, wlewasz do formy i od razu bach je do piekarnika.
Ciasta z cytrusami nie lubią oczekiwania w formie i długiego wyrabiania. Dwutlenek węgla, który wytwarza się w połączeniu kwaśnego soku i spulchniacza musi  uwolnić się już w piekarniku. Jeśli czeka na kuchennym blacie aż ogarniemy kuchnię lub nagrzeje się piekarnik, jego praca pójdzie w gwizdek, spulchnienie ciasta musi pójść we właściwym, gorącym otoczeniu. Podobnie stanie się, jeśli ciasto mieszamy i mieszamy, starannie, perfekcyjnie, długo i dokładnie. Ten rodzaj ciasta nie lubi porządnickich. Niech będzie szybko i z bałaganem, za to bez zakalca!
Serkowa polewa na wierzchu nie zastyga mocno, pozostanie miękka, ciasto należy przechowywać w lodówce. Rzecz jasna można z niej zrezygnować, posypać ciasto cukrem pudrem lub kilka łyżek cukru pudru wymieszać z łyżką cytrynowego soku. Powstanie lukier, idealny do polania tego ciacha. A jeśli uznacie, że lepsza jest czekoladowa polewa – proszszszsz bardzo –  przepisy na polewę do ciast , tadaaam.:)

Ciasto cytrynowe z makiem – składniki (na małą keksówkę ok. 25×12 cm) :

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (260g)
  • 4 łyżki suchego maku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • sok z dwóch cytryn (najlepiej eko)
  • skórka otarta z jednej, sparzonej cytryny (tylko jej żółta część)
  • 1/2 szklanki oleju (125 ml)
  • 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu (190g)

    na polewę : 200 g kanapkowego, zmielonego serka bez dodatków, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru, pudru

Ciasto cytrynowe z makiem – przepis:

Formę wyłożyć lekko zwilżonym pod kranem i pogniecionym papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra- dół.
Mąkę, mak, sodę, proszek, cukier waniliowy, sól – wymieszać w większej misce.
W osobnym naczyniu zmieszać łyżką jogurt, jajka, sok z cytryny, startą skórkę, olej i cukier.
Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką, krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 50 minut.
Wyjąć z pieca i ostudzić na metalowej kratce.
Składniki polewy wymieszać. Polać wierzch ciasta. Posypać ziarenkami maku lub startą skórką z cytryny.

ciasto cytrynowe z makiem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. An etka
    24 stycznia, 2020, 8:49 pm

    “Płynne składniki wlać do”.. suchych, a nie do mokrych, jak napisałaś :).
    Ciasto wygląda apetycznie 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      27 stycznia, 2020, 9:05 am

      Tak, tak , dzięki, już poprawiłam:)

  2. Magdalena
    24 stycznia, 2020, 11:27 pm

    A co z jajkami? Pierw je ubić osobno, razem, czy wymieszać łyżka z olejem i reszta mokrych składników?

    1. Beata Królikiewicz
      27 stycznia, 2020, 9:03 am

      Wymieszać z olejem i resztą mokrych.

    2. Beata Królikiewicz
      28 stycznia, 2020, 8:46 am

      Z olejem, dopisałam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie