ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynowe z makiem – bardzo, bardzo smaczne, wyraźnie cytrusowe w smaku,  puszyste i baaaardzo proste do przygotowania. Składniki suche siup do jednej miski. Składniki mokre – do drugiej. Do sypkich wlewasz mokre i niedługo (to ważne!), tylko do połączenia się składników mieszasz, wlewasz do formy i od razu bach je do piekarnika.
Ciasta z cytrusami nie lubią oczekiwania w formie i długiego wyrabiania. Dwutlenek węgla, który wytwarza się w połączeniu kwaśnego soku i spulchniacza musi  uwolnić się już w piekarniku. Jeśli czeka na kuchennym blacie aż ogarniemy kuchnię lub nagrzeje się piekarnik, jego praca pójdzie w gwizdek, spulchnienie ciasta musi pójść we właściwym, gorącym otoczeniu. Podobnie stanie się, jeśli ciasto mieszamy i mieszamy, starannie, perfekcyjnie, długo i dokładnie. Ten rodzaj ciasta nie lubi porządnickich. Niech będzie szybko i z bałaganem, za to bez zakalca!
Serkowa polewa na wierzchu nie zastyga mocno, pozostanie miękka, ciasto należy przechowywać w lodówce. Rzecz jasna można z niej zrezygnować, posypać ciasto cukrem pudrem lub kilka łyżek cukru pudru wymieszać z łyżką cytrynowego soku. Powstanie lukier, idealny do polania tego ciacha. A jeśli uznacie, że lepsza jest czekoladowa polewa – proszszszsz bardzo –  przepisy na polewę do ciast , tadaaam.:)

Ciasto cytrynowe z makiem – składniki (na małą keksówkę ok. 25×12 cm) :

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (260g)
  • 4 łyżki suchego maku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • sok z dwóch cytryn (najlepiej eko)
  • skórka otarta z jednej, sparzonej cytryny (tylko jej żółta część)
  • 1/2 szklanki oleju (125 ml)
  • 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu (190g)

    na polewę : 200 g kanapkowego, zmielonego serka bez dodatków, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru, pudru

Ciasto cytrynowe z makiem – przepis:

Formę wyłożyć lekko zwilżonym pod kranem i pogniecionym papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra- dół.
Mąkę, mak, sodę, proszek, cukier waniliowy, sól – wymieszać w większej misce.
W osobnym naczyniu zmieszać łyżką jogurt, jajka, sok z cytryny, startą skórkę, olej i cukier.
Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką, krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 50 minut.
Wyjąć z pieca i ostudzić na metalowej kratce.
Składniki polewy wymieszać. Polać wierzch ciasta. Posypać ziarenkami maku lub startą skórką z cytryny.

ciasto cytrynowe z makiem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. An etka
    24 stycznia, 2020, 8:49 pm

    „Płynne składniki wlać do”.. suchych, a nie do mokrych, jak napisałaś :).
    Ciasto wygląda apetycznie 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      27 stycznia, 2020, 9:05 am

      Tak, tak , dzięki, już poprawiłam:)

  2. Magdalena
    24 stycznia, 2020, 11:27 pm

    A co z jajkami? Pierw je ubić osobno, razem, czy wymieszać łyżka z olejem i reszta mokrych składników?

    1. Beata Królikiewicz
      27 stycznia, 2020, 9:03 am

      Wymieszać z olejem i resztą mokrych.

    2. Beata Królikiewicz
      28 stycznia, 2020, 8:46 am

      Z olejem, dopisałam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)