Ciasto cytrynowe z makiem
Ciasto cytrynowe z makiem – bardzo, bardzo smaczne, wyraźnie cytrusowe w smaku, puszyste i baaaardzo proste do przygotowania. Składniki suche siup do jednej miski. Składniki mokre – do drugiej. Do sypkich wlewasz mokre i niedługo (to ważne!), tylko do połączenia się składników mieszasz, wlewasz do formy i od razu bach je do piekarnika.
Ciasta z cytrusami nie lubią oczekiwania w formie i długiego wyrabiania. Dwutlenek węgla, który wytwarza się w połączeniu kwaśnego soku i spulchniacza musi uwolnić się już w piekarniku. Jeśli czeka na kuchennym blacie aż ogarniemy kuchnię lub nagrzeje się piekarnik, jego praca pójdzie w gwizdek, spulchnienie ciasta musi pójść we właściwym, gorącym otoczeniu. Podobnie stanie się, jeśli ciasto mieszamy i mieszamy, starannie, perfekcyjnie, długo i dokładnie. Ten rodzaj ciasta nie lubi porządnickich. Niech będzie szybko i z bałaganem, za to bez zakalca!
Serkowa polewa na wierzchu nie zastyga mocno, pozostanie miękka, ciasto należy przechowywać w lodówce. Rzecz jasna można z niej zrezygnować, posypać ciasto cukrem pudrem lub kilka łyżek cukru pudru wymieszać z łyżką cytrynowego soku. Powstanie lukier, idealny do polania tego ciacha. A jeśli uznacie, że lepsza jest czekoladowa polewa – proszszszsz bardzo – przepisy na polewę do ciast , tadaaam.:)
Ciasto cytrynowe z makiem – składniki (na małą keksówkę ok. 25×12 cm) :
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (260g)
- 4 łyżki suchego maku
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- sok z dwóch cytryn (najlepiej eko)
- skórka otarta z jednej, sparzonej cytryny (tylko jej żółta część)
- 1/2 szklanki oleju (125 ml)
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu (190g)
na polewę : 200 g kanapkowego, zmielonego serka bez dodatków, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru, pudru
Ciasto cytrynowe z makiem – przepis:
Formę wyłożyć lekko zwilżonym pod kranem i pogniecionym papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra- dół.
Mąkę, mak, sodę, proszek, cukier waniliowy, sól – wymieszać w większej misce.
W osobnym naczyniu zmieszać łyżką jogurt, jajka, sok z cytryny, startą skórkę, olej i cukier.
Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką, krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 50 minut.
Wyjąć z pieca i ostudzić na metalowej kratce.
Składniki polewy wymieszać. Polać wierzch ciasta. Posypać ziarenkami maku lub startą skórką z cytryny.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
“Płynne składniki wlać do”.. suchych, a nie do mokrych, jak napisałaś :).
Ciasto wygląda apetycznie 🙂
Tak, tak , dzięki, już poprawiłam:)
A co z jajkami? Pierw je ubić osobno, razem, czy wymieszać łyżka z olejem i reszta mokrych składników?
Wymieszać z olejem i resztą mokrych.
Z olejem, dopisałam:)