Czekoladowe ciasto na groszku ptysiowym – bez pieczenia
Czekoladowe ciasto na groszku ptysiowym – bez pieczenia, jeśli kupi się w sklepie gotowy groszek. To nie jest trudne, oferuje go prawie każdy spożywczak i markety. Kto ma zapał i więcej czasu, może wykonać groszek sam, wykorzystując ciasto z tego linku – przepis na ptysie . Wkładasz ciasto parzone do dekoratora cukierniczego z okrągłą końcówką, wyciskasz na blaszkę małe kulki i pieczesz kilka minut.
Przepis na czekoladowe ciasto bez pieczenia jest w sam raz dla osób, które marudzą że nie robią ciast bo… im opadają, nie wyrastają, a ich piekarnik jest kapryśny albo zajęty pieczeniem mięsiwa, a…wiecie. Tu nie ma co opaść, nie ma co się zepsuć. Do przygotowania ciasta potrzebny jest duży garnek i tortownica.
Ciasto jest pyszne i spektakularnie wygląda, na pewno przy stole wywoła zapytania o recepturę. Nada się na każdą okazję, od wigilijnej kolacji po przyjęcie urodzinowe dziadka i spotkanie na działce sąsiadów. Może być wspaniałym tortem ze świeczkami – co tam kto chce. Powiem Wam, człowiek z trudem powstrzymuje się przed wyjedzeniem masy prosto z garnka. No pycha jest, spróbujcie sami.
Użyłam tortownicy w rozmiarze 21 cm, kto ma większą lub mniejszą, niech skorzysta przelicznika foremek, który znajduje się na głównej stronie Nieba, w prawej kolumnie bloga.
czekoladowe ciasto na groszku ptysiowym – składniki (na tortownicę 21 cm) :
- 1 l mleka (roślinnego lub zwykłego)
- 120 g kaszy manny
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady (ok. 50 – 60% zawartości kakao)
- łyżka cukru lub ksylitolu
- 80 g masła (lub zamiast/oprócz – łyżka pasty sezamowej tahini i 2 łyżki masła orzechowego)
- ok. 5 łyżek siekanych bakalii – rodzynek, orzechów, żurawiny, smażonej skórki pomarańczowej, migdałów, można też dodać 2 łyżki suchego maku
- kilka kropli ekstraktu migdałowego lub waniliowego, ew. łyżka cukru waniliowego lub sproszkowanej wanilii
- 250 g groszku ptysiowego
polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 6 łyżek słodkiej śmietanki 30 % lub mleka
- łyżeczka miodu
czekoladowe ciasto na groszku ptysiowym – przepis:
Do dużego garnka (ok. 3 l) wlać mleko i wsypać kaszę. Wszystko zagotować, zmniejszyć ogień na minimum. Gotować energicznie mieszając łopatką lub kuchenną rózgą – trzepaczką jeszcze kilka minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje.
Dodać połamaną w kostki czekoladę, masło, cukier i bakalie. Podgrzewając na małym ogniu mieszać aż czekolada i masło się rozpuszczą a masa stanie się jednolita. Dodać ekstrakt migdałowy lub wanilię. Sprawdzić, czy masa jest wystarczająco słodka, ew. dosłodzić.
Masę ostudzić.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając część papieru poza rant.
4 łyżki masy rozsmarować łyżką na dnie formy.
Kubek groszku (poj. ok. 300 ml) odsypać na później do dekoracji.
Resztę wsypać do czekoladowej masy i wymieszać razem delikatnie, by groszki pokryły się kremem.
Połowę masy wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i postukać kilka razy tortownicą o blat, by masa ułożyła się w formie i nie zostały w niej puste przestrzenie. Wyłożyć pozostałą masę i powtórzyć wyrównanie powierzchni i stukanie.
Na wierzch wysypać pozostawiony wcześniej groszek ptysiowy.
Deser wstawić na 4 lub więcej godzin do lodówki, najlepiej na całą noc lub dłużej.
Okroić nożem brzegi wzdłuż rantów tortownicy i wyjąć ciasto na paterę czy duży talerz.
Polewa:
na małym rondelku z gotującą się na dnie wodą ustawić miseczkę lub inny rondelek, włożyć do niego połamaną na kostki czekoladę i wlać śmietankę lub mleko. Podgrzewać mieszając aż czekolada się rozpuści, dodać miód, wszystko wymieszać. Powstałą polewę wylać na ciasto wyjęte z formy.
inspiracja przepisem z bloga Delicious Place
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Biorę przepis w ciemno 🙂
Witam, nie rozumiem, zimne mleko i do niego mannę wsypać i zagotować? Czy do gotującego się mleka wsypać mannę?
Tak, zimne mleko i zagotować.