keczup z cukinii

Keczup z cukinii

Keczup z cukinii – właściwie sos cukiniowo – pomidorowy, baaaaaardzo dobry, gęsty, idealnie doprawiony, pyszny dodatek do kanapek, zapiekanek, pizzy, grillowanych mięs czy warzyw. Bez chemii i zdrowy. Konserwantem jest tu cukier i ocet tak jak w przetworach naszych mam i babć. Zróbcie sobie a zobaczycie że z tym keczupem Wasze niejadki pochłaniać będą wszystko bez mrugnięcia okiem.
Po otwarciu słoiczka sos wytrzymuje tylko kilka dni (nie ma przecież wszystkich e – konserwujących) dlatego lepiej przygotować go w słoiczkach bardzo małej pojemności, tych “na raz”, w których zazwyczaj kupujemy koncentrat pomidorowy.
Przepis i słoiczki tego specjału do spróbowania dostałam od Bogusi (szukajcie na insta @obogusia) – gospodyni, która co roku wypełnia przetworami rzędy spiżarnianych półek, a na każdej imprezie jej sosy, pikle, powidła i inne cuda znikają w pierwszej kolejności. Podglądam i łapię od niej co się da:)
Receptura łatwo poddaje się modyfikacjom, zatem ilość i rodzaj przypraw ostrych czy kwaśnych można dowolnie zmieniać. Cukier bez problemu podmienia się na ksylitol, można też eksperymentować z różnymi rodzajami octu.
Cukinia jest stosunkowo niedrogim materiałem na przetwory, kto hoduje, zwykle mierzy się z nadmiarami i brakiem pomysłu na jej nieprzebrane ilości. Keczup jest idealnym rozwiązaniem dla jej spożytkowania. Pycha!

Zobacz też przepis na super keczup, łatwy sos z papryki

Keczup z cukinii – składniki (na ok. 5 słoiczków pojemności 100 ml) :

  • 500 g cukinii
  • 500 g cebuli
  • łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu ( mniej lub więcej wg.uznania)
  • łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • łyżeczka ostrej, mielonej papryki (lub mniej, jeśli lubicie łagodniejsze smaki)
  • łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego (125 ml)
  • 1 1/2 szklanki cukru (330 g białego, brązowego lub ksylitolu)
  • 2 szt koncentratu pomidorowego o pojemności 200g

Keczup z cukinii – przepis:

Cukinię obrać ze skórki, pokroić w ok. dwucentymetrową kostkę. Cebulę obrać i pokroić w grube kawałki.
Przełożyć do dużego rondla i dodać 2 łyżki wody.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia, mieszając co kilka minut aż warzywa się rozpadną i nadmiar wody odparuje. Zwykle zajmuje to ok. 2 godziny. Całość zblendować na gładki sos.
Dodać pozostałe składniki, zagotować.
Gorący sos przełożyć do małych, wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, wystudzić.

keczup z cukinii

keczup z cukinii

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Asia
    10 sierpnia, 2019, 7:44 am

    Czy ocet winny można zamienić na spirytusowy? A jeśli tak, to czy ilość octu będzie taka sama? Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      10 sierpnia, 2019, 9:03 pm

      Można. Daj nieco mniej i przed włożeniem do słoików spróbuj. Jeśli będzie mało kwaśny – dodaj po łyżce.

  2. Natalia
    14 sierpnia, 2019, 9:37 am

    Bardzo smaczny keczup. Chciałabym, żeby był delikatniejszy, więc zmniejszyłam ilość pieprzu i nie dodałam ostrej papryki. Dla mnie w sam raz 🙂

  3. Natalia
    14 sierpnia, 2019, 9:38 am

    Bardzo smaczny keczup. Chciałam, żeby był delikatniejszy, więc zmniejszyłam ilość pieprzu i nie dodałam ostrej papryki. Dla mnie w sam raz ?

    1. Beata Królikiewicz
      15 sierpnia, 2019, 7:49 am

      super:)

  4. Asia
    18 sierpnia, 2019, 12:15 pm

    Zrobiłam. Jest naprawdę bardzo smaczny, więc wypada mi tylko podziękować za kolejny już świetny przepis. Pozdrawiam!

    1. Beata Królikiewicz
      18 sierpnia, 2019, 4:20 pm

      super!

  5. Kaja
    31 lipca, 2020, 7:23 am

    Dzień dobry ? keczup naprawdę pyszny ale dla mnie trochę za słodki. Czy mogę dodać mniej cukru? Czy nie wpłynie to na trwałość keczupu i nie popsuje się? ?

    1. Beata Królikiewicz
      6 sierpnia, 2020, 6:06 pm

      Nie powinien, ma jeszcze ocet.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie