keczup z cukinii

Keczup z cukinii

Keczup z cukinii – właściwie sos cukiniowo – pomidorowy, baaaaaardzo dobry, gęsty, idealnie doprawiony, pyszny dodatek do kanapek, zapiekanek, pizzy, grillowanych mięs czy warzyw. Bez chemii i zdrowy. Konserwantem jest tu cukier i ocet tak jak w przetworach naszych mam i babć. Zróbcie sobie a zobaczycie że z tym keczupem Wasze niejadki pochłaniać będą wszystko bez mrugnięcia okiem.
Po otwarciu słoiczka sos wytrzymuje tylko kilka dni (nie ma przecież wszystkich e – konserwujących) dlatego lepiej przygotować go w słoiczkach bardzo małej pojemności, tych „na raz”, w których zazwyczaj kupujemy koncentrat pomidorowy.
Przepis i słoiczki tego specjału do spróbowania dostałam od Bogusi (szukajcie na insta @obogusia) – gospodyni, która co roku wypełnia przetworami rzędy spiżarnianych półek, a na każdej imprezie jej sosy, pikle, powidła i inne cuda znikają w pierwszej kolejności. Podglądam i łapię od niej co się da:)
Receptura łatwo poddaje się modyfikacjom, zatem ilość i rodzaj przypraw ostrych czy kwaśnych można dowolnie zmieniać. Cukier bez problemu podmienia się na ksylitol, można też eksperymentować z różnymi rodzajami octu.
Cukinia jest stosunkowo niedrogim materiałem na przetwory, kto hoduje, zwykle mierzy się z nadmiarami i brakiem pomysłu na jej nieprzebrane ilości. Keczup jest idealnym rozwiązaniem dla jej spożytkowania. Pycha!

Zobacz też przepis na super keczup, łatwy sos z papryki

Keczup z cukinii – składniki (na ok. 5 słoiczków pojemności 100 ml) :

  • 500 g cukinii
  • 500 g cebuli
  • łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu ( mniej lub więcej wg.uznania)
  • łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • łyżeczka ostrej, mielonej papryki (lub mniej, jeśli lubicie łagodniejsze smaki)
  • łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego (125 ml)
  • 1 1/2 szklanki cukru (330 g białego, brązowego lub ksylitolu)
  • 2 szt koncentratu pomidorowego o pojemności 200g

Keczup z cukinii – przepis:

Cukinię obrać ze skórki, pokroić w ok. dwucentymetrową kostkę. Cebulę obrać i pokroić w grube kawałki.
Przełożyć do dużego rondla i dodać 2 łyżki wody.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia, mieszając co kilka minut aż warzywa się rozpadną i nadmiar wody odparuje. Zwykle zajmuje to ok. 2 godziny. Całość zblendować na gładki sos.
Dodać pozostałe składniki, zagotować.
Gorący sos przełożyć do małych, wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, wystudzić.

keczup z cukinii

keczup z cukinii

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Asia
    10 sierpnia, 2019, 7:44 am

    Czy ocet winny można zamienić na spirytusowy? A jeśli tak, to czy ilość octu będzie taka sama? Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      10 sierpnia, 2019, 9:03 pm

      Można. Daj nieco mniej i przed włożeniem do słoików spróbuj. Jeśli będzie mało kwaśny – dodaj po łyżce.

  2. Natalia
    14 sierpnia, 2019, 9:37 am

    Bardzo smaczny keczup. Chciałabym, żeby był delikatniejszy, więc zmniejszyłam ilość pieprzu i nie dodałam ostrej papryki. Dla mnie w sam raz 🙂

  3. Natalia
    14 sierpnia, 2019, 9:38 am

    Bardzo smaczny keczup. Chciałam, żeby był delikatniejszy, więc zmniejszyłam ilość pieprzu i nie dodałam ostrej papryki. Dla mnie w sam raz ?

    1. Beata Królikiewicz
      15 sierpnia, 2019, 7:49 am

      super:)

  4. Asia
    18 sierpnia, 2019, 12:15 pm

    Zrobiłam. Jest naprawdę bardzo smaczny, więc wypada mi tylko podziękować za kolejny już świetny przepis. Pozdrawiam!

    1. Beata Królikiewicz
      18 sierpnia, 2019, 4:20 pm

      super!

  5. Kaja
    31 lipca, 2020, 7:23 am

    Dzień dobry 😉 keczup naprawdę pyszny ale dla mnie trochę za słodki. Czy mogę dodać mniej cukru? Czy nie wpłynie to na trwałość keczupu i nie popsuje się? 😉

    1. Beata Królikiewicz
      6 sierpnia, 2020, 6:06 pm

      Nie powinien, ma jeszcze ocet.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)