Keczup z cukinii
Keczup z cukinii – właściwie sos cukiniowo – pomidorowy, baaaaaardzo dobry, gęsty, idealnie doprawiony, pyszny dodatek do kanapek, zapiekanek, pizzy, grillowanych mięs czy warzyw. Bez chemii i zdrowy. Konserwantem jest tu cukier i ocet tak jak w przetworach naszych mam i babć. Zróbcie sobie a zobaczycie że z tym keczupem Wasze niejadki pochłaniać będą wszystko bez mrugnięcia okiem.
Po otwarciu słoiczka sos wytrzymuje tylko kilka dni (nie ma przecież wszystkich e – konserwujących) dlatego lepiej przygotować go w słoiczkach bardzo małej pojemności, tych “na raz”, w których zazwyczaj kupujemy koncentrat pomidorowy.
Przepis i słoiczki tego specjału do spróbowania dostałam od Bogusi (szukajcie na insta @obogusia) – gospodyni, która co roku wypełnia przetworami rzędy spiżarnianych półek, a na każdej imprezie jej sosy, pikle, powidła i inne cuda znikają w pierwszej kolejności. Podglądam i łapię od niej co się da:)
Receptura łatwo poddaje się modyfikacjom, zatem ilość i rodzaj przypraw ostrych czy kwaśnych można dowolnie zmieniać. Cukier bez problemu podmienia się na ksylitol, można też eksperymentować z różnymi rodzajami octu.
Cukinia jest stosunkowo niedrogim materiałem na przetwory, kto hoduje, zwykle mierzy się z nadmiarami i brakiem pomysłu na jej nieprzebrane ilości. Keczup jest idealnym rozwiązaniem dla jej spożytkowania. Pycha!
Zobacz też przepis na super keczup, i łatwy sos z papryki
Keczup z cukinii – składniki (na ok. 5 słoiczków pojemności 100 ml) :
- 500 g cukinii
- 500 g cebuli
- łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu ( mniej lub więcej wg.uznania)
- łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- łyżeczka ostrej, mielonej papryki (lub mniej, jeśli lubicie łagodniejsze smaki)
- łyżeczka soli
- 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego (125 ml)
- 1 1/2 szklanki cukru (330 g białego, brązowego lub ksylitolu)
- 2 szt koncentratu pomidorowego o pojemności 200g
Keczup z cukinii – przepis:
Cukinię obrać ze skórki, pokroić w ok. dwucentymetrową kostkę. Cebulę obrać i pokroić w grube kawałki.
Przełożyć do dużego rondla i dodać 2 łyżki wody.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia, mieszając co kilka minut aż warzywa się rozpadną i nadmiar wody odparuje. Zwykle zajmuje to ok. 2 godziny. Całość zblendować na gładki sos.
Dodać pozostałe składniki, zagotować.
Gorący sos przełożyć do małych, wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, wystudzić.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Czy ocet winny można zamienić na spirytusowy? A jeśli tak, to czy ilość octu będzie taka sama? Pozdrawiam
Można. Daj nieco mniej i przed włożeniem do słoików spróbuj. Jeśli będzie mało kwaśny – dodaj po łyżce.
Bardzo smaczny keczup. Chciałabym, żeby był delikatniejszy, więc zmniejszyłam ilość pieprzu i nie dodałam ostrej papryki. Dla mnie w sam raz 🙂
Bardzo smaczny keczup. Chciałam, żeby był delikatniejszy, więc zmniejszyłam ilość pieprzu i nie dodałam ostrej papryki. Dla mnie w sam raz ?
super:)
Zrobiłam. Jest naprawdę bardzo smaczny, więc wypada mi tylko podziękować za kolejny już świetny przepis. Pozdrawiam!
super!
Dzień dobry ? keczup naprawdę pyszny ale dla mnie trochę za słodki. Czy mogę dodać mniej cukru? Czy nie wpłynie to na trwałość keczupu i nie popsuje się? ?
Nie powinien, ma jeszcze ocet.