Łatwy sos z papryki do słoików na zimę

Na zeszłorocznej imprezie andrzejkowej, część kulinarną przygotowaliśmy sami, z własnych, domowych produktów. Zamiast ketchupu na stołach królował czerwony, pachnący sos z papryki- pasta. Spróbowałam – pyszny. Zapytałam kto robił, bo przepis chętnie wezmę, a tu panie jak jeden mąż, że wszystkie robią. Od lat, bo łatwy i z półki z domowymi przetworami schodzi w pierwszej kolejności. Od Bogusi dostałam kserokartkę i słoiczek wzorcowy:) Warzywa wystarczy zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Bardzo dobry, mocno aromatyczny, dość ostry sos na zimę. Ajvar w prostszej wersji. By słoiczki dobrze się zamknęły pod wpływem ciepła, najlepiej używać nowych zakrętek.

sos z papryki

 

sos z papryki

składniki: 

– 3 kg czerwonej papryki
– 2 główki czosnku
– 3 strąki papryczki chilli
– 1 łyżeczka chilli w proszku
– 400 ml przecieru pomidorowego
– 4 łyżki octu winnego
– 1 szklanka oliwy
– 3 łyżeczki soli
– 4 liście laurowe
– 4 kulki ziela angielskiego
– 1 szklanka cukru

Czosnek obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych, zmielić wszystko przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć do dużego garnka, dodać przyprawy i oliwę, zagotować, zmniejszyć ogień na najmniejszy. Sos musi bulgotać bez przykrycia ok. 2 godziny, aż duża część płynu odparuje  i powstanie gęsta masa o konsystencji ketchupu. Od czasu do czasu trzeba mieszać, by się nie przypalił. Gorący wkładać do niedużych słoików (100 – 200 ml), mocno zakręcać, ustawić na ściereczce do góry nogami, zaczekać do wystygnięcia i odstawić do spiżarni.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    Wrzesień 9, 2014, 8:51 am

    Jakby mi się chciało robić taki sos 🙂 Musi być pyszny.

  2. Angie
    Wrzesień 9, 2014, 11:51 am

    Dostałam kiedyś od mojej koleżanki taki sos paprykowy i bardzo mi smakował, więc ten na pewno też przypadłby m ido gustu: ))

  3. mopswkuchni
    Wrzesień 10, 2014, 8:33 am

    Wygląda bardzo zachęcająco. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Dzisiaj już ostatni dzień.

  4. Tassarinian
    Wrzesień 11, 2014, 11:37 am

    Ile słoiczków 100 ml sosu wyjdzie z takiej ilości składników?

    1. opalanka
      Wrzesień 12, 2014, 9:41 am

      Oj, wszystko zależy od tego jak bardzo odparujemy sos i ile wody było w warzywach. Myślę że ok. 20 35 słoiczków 100 ml.

  5. Anonimowy
    Wrzesień 22, 2014, 6:17 pm

    Jutro zabieram się do robienia tej pysznej pasty:-)

  6. Anonimowy
    Październik 29, 2014, 3:40 pm

    Wyszło mi 15 słoiczków od majonezu kieleckiego (malutki)e. Ale nie dodałam octu. Przepis SUPER!! Dziekuję

  7. Anonimowy
    Listopad 2, 2014, 2:36 pm

    Właśnie mi bulgocze od około pół godziny 🙂

  8. Anonimowy
    Listopad 13, 2014, 10:02 pm

    to jest pychaaaaaa

  9. Anonimowy
    Wrzesień 7, 2015, 1:32 pm

    mistrzostwo świata ..serio 🙂

  10. żaneta
    Sierpień 5, 2016, 12:49 am

    Super

  11. Renata Włodarczyk
    Wrzesień 12, 2016, 5:08 pm

    sos już zrobiony 🙂 pychota 🙂

  12. Ewelina
    Wrzesień 14, 2016, 6:17 am

    Czy wystarczy napełnione słoiki odwrócić i nie potrzeba pasteryzować? Nie popsują się?

    1. opalanka
      Wrzesień 14, 2016, 8:20 am

      Nie trzeba pasteryzować, moje się nie popsuły ani razu. Wybieram tylko małe słoiczki, po koncentracie pomidorowym np, bo po otwarciu trzeba je dość szybko zużywać, nie mają takiej trwałości jak sklepowe z konserwantami. Podobnie jest z keczupem.

  13. Anonimowy
    Wrzesień 28, 2016, 3:07 pm

    Ja ten sosik wykorzystuję do zapiekania na bułeczkach z odrobiną mozarelli .Oj pychotka …
    A jeśli chodzi o pasteryzację .Ja nie pasteryzuję żadnych przetworów i nigdy mi się nie psują. Dzięki za przepis . Ewa

  14. Janina Zielińska
    Październik 17, 2016, 11:26 am

    Własnie bulgocze papryka w garnku 🙂 dziękuję za przepis. Papryka wyjątkowo obrodziła mi w tym roku w ogrodzie i szukałam jakiegoś sposobu na jej zagospodarowanie. Na pewno bedzie pyszne, ostre potrawy to moje klimaty.

  15. Anonimowy
    Sierpień 14, 2017, 9:16 am

    A czy można zastąpić czerwoną paprykę np. zieloną?

  16. opalanka
    Sierpień 16, 2017, 8:00 pm

    Tak.

  17. Anonimowy
    Sierpień 27, 2017, 9:41 am

    Pyszny ������

  18. Anonimowy
    Wrzesień 6, 2017, 4:42 pm

    Witam a czy można go przetrzeć bo u mnie nie lubią cząsteczek tylko gładki?

    1. opalanka
      Wrzesień 6, 2017, 7:05 pm

      tak.

  19. Unknown
    Wrzesień 21, 2017, 11:30 am

    czy mozna bez cukru tzn ew czym go zastapuc -b dieta cukrzycowa

    1. opalanka
      Wrzesień 26, 2017, 8:16 am

      Można zastąpić ksylitolem lub erytrolem. W ilości nieco mniejszej niż cukier, trzeba próbować i dodawać po łyżce.

  20. Grażyna
    Wrzesień 17, 2018, 5:44 am

    A czy można zamiast strąków ostrej papryki,bo nie posiadam, dodać np więcej chilli w proszku?

    1. Beata Królikiewicz
      Wrzesień 17, 2018, 2:48 pm

      tak.

  21. Joanna
    Sierpień 24, 2019, 10:12 am

    W poniedziałek zrobię wg tego przepisu bo widzę,że nie przesadzone z cukrem i octem.

  22. Klaudia
    Sierpień 28, 2019, 4:59 pm

    Dla mnie mega tylko ja dodatkowo blenderm zrobilam robote i sos jest taki bez grudek. Tylko jak masa. u nas sprawdza sie jako sos do spagetti ❤️❤️

  23. wiga
    Wrzesień 5, 2019, 8:46 pm

    robię go od czterech lat, każdego roku więcej a i tak brakuje , jest bardzo smaczny tylko cukru daję o połowę mniej

  24. Patrycja
    Maj 25, 2020, 11:08 am

    Właśnie pyrka sobie sos na kuchence. Pachnie wyśmienicie. Z racji tego, że lubię stać przy ”garach” dodałam od siebie jeszcze cebulkę i troszkę ziół czy nawet słodkiej sproszkowanej papryki. Sos będzie idealny do nachos. Już się nie mogę doczekać aż minie ten czas gotowania <3 Dziękuję Ci za przepis. Szukałam długo idealnego, a to wszystko przez przyjaciół, którzy poczęstowali mnie swoim ale przepisu nie mieli 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      Maj 25, 2020, 6:13 pm

      Cieszę się bardzo!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie