Łatwy sos z papryki do słoików na zimę
Na zeszłorocznej imprezie andrzejkowej, część kulinarną przygotowaliśmy sami, z własnych, domowych produktów. Zamiast ketchupu na stołach królował czerwony, pachnący sos z papryki- pasta. Spróbowałam – pyszny. Zapytałam kto robił, bo przepis chętnie wezmę, a tu panie jak jeden mąż, że wszystkie robią. Od lat, bo łatwy i z półki z domowymi przetworami schodzi w pierwszej kolejności. Od Bogusi dostałam kserokartkę i słoiczek wzorcowy:) Warzywa wystarczy zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Bardzo dobry, mocno aromatyczny, dość ostry sos na zimę. Ajvar w prostszej wersji. By słoiczki dobrze się zamknęły pod wpływem ciepła, najlepiej używać nowych zakrętek.
składniki:
– 3 kg czerwonej papryki
– 2 główki czosnku
– 3 strąki papryczki chilli
– 1 łyżeczka chilli w proszku
– 400 ml przecieru pomidorowego
– 4 łyżki octu winnego
– 1 szklanka oliwy
– 3 łyżeczki soli
– 4 liście laurowe
– 4 kulki ziela angielskiego
– 1 szklanka cukru
Czosnek obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych, zmielić wszystko przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć do dużego garnka, dodać przyprawy i oliwę, zagotować, zmniejszyć ogień na najmniejszy. Sos musi bulgotać bez przykrycia ok. 2 godziny, aż duża część płynu odparuje i powstanie gęsta masa o konsystencji ketchupu. Od czasu do czasu trzeba mieszać, by się nie przypalił. Gorący wkładać do niedużych słoików (100 – 200 ml), mocno zakręcać, ustawić na ściereczce do góry nogami, zaczekać do wystygnięcia i odstawić do spiżarni.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Jakby mi się chciało robić taki sos 🙂 Musi być pyszny.
Dostałam kiedyś od mojej koleżanki taki sos paprykowy i bardzo mi smakował, więc ten na pewno też przypadłby m ido gustu: ))
Wygląda bardzo zachęcająco. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Dzisiaj już ostatni dzień.
Ile słoiczków 100 ml sosu wyjdzie z takiej ilości składników?
Oj, wszystko zależy od tego jak bardzo odparujemy sos i ile wody było w warzywach. Myślę że ok. 20 35 słoiczków 100 ml.
Jutro zabieram się do robienia tej pysznej pasty:-)
Wyszło mi 15 słoiczków od majonezu kieleckiego (malutki)e. Ale nie dodałam octu. Przepis SUPER!! Dziekuję
Właśnie mi bulgocze od około pół godziny 🙂
to jest pychaaaaaa
mistrzostwo świata ..serio 🙂
Super
sos już zrobiony 🙂 pychota 🙂
Czy wystarczy napełnione słoiki odwrócić i nie potrzeba pasteryzować? Nie popsują się?
Nie trzeba pasteryzować, moje się nie popsuły ani razu. Wybieram tylko małe słoiczki, po koncentracie pomidorowym np, bo po otwarciu trzeba je dość szybko zużywać, nie mają takiej trwałości jak sklepowe z konserwantami. Podobnie jest z keczupem.
Ja ten sosik wykorzystuję do zapiekania na bułeczkach z odrobiną mozarelli .Oj pychotka …
A jeśli chodzi o pasteryzację .Ja nie pasteryzuję żadnych przetworów i nigdy mi się nie psują. Dzięki za przepis . Ewa
Własnie bulgocze papryka w garnku 🙂 dziękuję za przepis. Papryka wyjątkowo obrodziła mi w tym roku w ogrodzie i szukałam jakiegoś sposobu na jej zagospodarowanie. Na pewno bedzie pyszne, ostre potrawy to moje klimaty.
A czy można zastąpić czerwoną paprykę np. zieloną?
Tak.
Pyszny ������
Witam a czy można go przetrzeć bo u mnie nie lubią cząsteczek tylko gładki?
tak.
czy mozna bez cukru tzn ew czym go zastapuc -b dieta cukrzycowa
Można zastąpić ksylitolem lub erytrolem. W ilości nieco mniejszej niż cukier, trzeba próbować i dodawać po łyżce.
A czy można zamiast strąków ostrej papryki,bo nie posiadam, dodać np więcej chilli w proszku?
tak.
W poniedziałek zrobię wg tego przepisu bo widzę,że nie przesadzone z cukrem i octem.
Dla mnie mega tylko ja dodatkowo blenderm zrobilam robote i sos jest taki bez grudek. Tylko jak masa. u nas sprawdza sie jako sos do spagetti ❤️❤️
robię go od czterech lat, każdego roku więcej a i tak brakuje , jest bardzo smaczny tylko cukru daję o połowę mniej
Właśnie pyrka sobie sos na kuchence. Pachnie wyśmienicie. Z racji tego, że lubię stać przy ”garach” dodałam od siebie jeszcze cebulkę i troszkę ziół czy nawet słodkiej sproszkowanej papryki. Sos będzie idealny do nachos. Już się nie mogę doczekać aż minie ten czas gotowania <3 Dziękuję Ci za przepis. Szukałam długo idealnego, a to wszystko przez przyjaciół, którzy poczęstowali mnie swoim ale przepisu nie mieli 🙂
Cieszę się bardzo!
Robię co roku w dużych ilościach. Rodzina uzależniona od tego sosu.
Robię ten przepis od lat, rewelacka. Domownicy szaleją ???
Właśnie zrobiłam, co prawda z innego trochę przepisu i nie było tam oleju, ciekawe czy będzie to miało wpływ na smak? Gorszy /lepszy.? No o chyba szklanka cukru to jedna troszkę dużo, przynajmniej dla mnie. Dodałam jeszcze kg cebuli.
Olej jak każdy tłuszcz jest nośnikiem smaku, zatem sos z nim będzie smakował lepiej. Dodatkowo – jest konserwantem. Cebula z kolei zwiększa ryzyko puszczania gazów i rozszczelnienia słoików. Warto zachować dużo miejsca i nie wlewać do pełna.
Właśnie się zabieram za niego . Kolejny rok z rzędu go robię. Jest wspaniały.
Tes sos jest przepyszny. Dodaje go do spaghetti! Megaa. Ale nie mam aktualnie maszynki do mielenia i czy w malakserze tez bedzie w porządku? ?
tak, bez problemu.
Do odparowania warto użyć thermomix jeśli macie. Oczywiście paprykę trzeba podzielić na dwie lub trzy porcje, 40 minut VAROMA i jest super.
Czy zamiast octu winnego można dodać swojski ocet jabłkowy i w jakiej ilości?
Tyle samo.
Można, dałabym ok. 1/5 więcej. Pi razy drzwi:)