Łatwy sos z papryki do słoików na zimę

Na zeszłorocznej imprezie andrzejkowej, część kulinarną przygotowaliśmy sami, z własnych, domowych produktów. Zamiast ketchupu na stołach królował czerwony, pachnący sos z papryki- pasta. Spróbowałam – pyszny. Zapytałam kto robił, bo przepis chętnie wezmę, a tu panie jak jeden mąż, że wszystkie robią. Od lat, bo łatwy i z półki z domowymi przetworami schodzi w pierwszej kolejności. Od Bogusi dostałam kserokartkę i słoiczek wzorcowy:) Warzywa wystarczy zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Bardzo dobry, mocno aromatyczny, dość ostry sos na zimę. Ajvar w prostszej wersji. By słoiczki dobrze się zamknęły pod wpływem ciepła, najlepiej używać nowych zakrętek.

sos z papryki

 

sos z papryki

składniki: 

– 3 kg czerwonej papryki
– 2 główki czosnku
– 3 strąki papryczki chilli
– 1 łyżeczka chilli w proszku
– 400 ml przecieru pomidorowego
– 4 łyżki octu winnego
– 1 szklanka oliwy
– 3 łyżeczki soli
– 4 liście laurowe
– 4 kulki ziela angielskiego
– 1 szklanka cukru

Czosnek obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych, zmielić wszystko przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć do dużego garnka, dodać przyprawy i oliwę, zagotować, zmniejszyć ogień na najmniejszy. Sos musi bulgotać bez przykrycia ok. 2 godziny, aż duża część płynu odparuje  i powstanie gęsta masa o konsystencji ketchupu. Od czasu do czasu trzeba mieszać, by się nie przypalił. Gorący wkładać do niedużych słoików (100 – 200 ml), mocno zakręcać, ustawić na ściereczce do góry nogami, zaczekać do wystygnięcia i odstawić do spiżarni.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    9 września, 2014, 8:51 am

    Jakby mi się chciało robić taki sos 🙂 Musi być pyszny.

  2. Angie
    9 września, 2014, 11:51 am

    Dostałam kiedyś od mojej koleżanki taki sos paprykowy i bardzo mi smakował, więc ten na pewno też przypadłby m ido gustu: ))

  3. mopswkuchni
    10 września, 2014, 8:33 am

    Wygląda bardzo zachęcająco. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Dzisiaj już ostatni dzień.

  4. Tassarinian
    11 września, 2014, 11:37 am

    Ile słoiczków 100 ml sosu wyjdzie z takiej ilości składników?

    1. opalanka
      12 września, 2014, 9:41 am

      Oj, wszystko zależy od tego jak bardzo odparujemy sos i ile wody było w warzywach. Myślę że ok. 20 35 słoiczków 100 ml.

  5. Anonimowy
    22 września, 2014, 6:17 pm

    Jutro zabieram się do robienia tej pysznej pasty:-)

  6. Anonimowy
    29 października, 2014, 3:40 pm

    Wyszło mi 15 słoiczków od majonezu kieleckiego (malutki)e. Ale nie dodałam octu. Przepis SUPER!! Dziekuję

  7. Anonimowy
    2 listopada, 2014, 2:36 pm

    Właśnie mi bulgocze od około pół godziny 🙂

  8. Anonimowy
    13 listopada, 2014, 10:02 pm

    to jest pychaaaaaa

  9. Anonimowy
    7 września, 2015, 1:32 pm

    mistrzostwo świata ..serio 🙂

  10. żaneta
    5 sierpnia, 2016, 12:49 am

    Super

  11. Renata Włodarczyk
    12 września, 2016, 5:08 pm

    sos już zrobiony 🙂 pychota 🙂

  12. Ewelina
    14 września, 2016, 6:17 am

    Czy wystarczy napełnione słoiki odwrócić i nie potrzeba pasteryzować? Nie popsują się?

    1. opalanka
      14 września, 2016, 8:20 am

      Nie trzeba pasteryzować, moje się nie popsuły ani razu. Wybieram tylko małe słoiczki, po koncentracie pomidorowym np, bo po otwarciu trzeba je dość szybko zużywać, nie mają takiej trwałości jak sklepowe z konserwantami. Podobnie jest z keczupem.

  13. Anonimowy
    28 września, 2016, 3:07 pm

    Ja ten sosik wykorzystuję do zapiekania na bułeczkach z odrobiną mozarelli .Oj pychotka …
    A jeśli chodzi o pasteryzację .Ja nie pasteryzuję żadnych przetworów i nigdy mi się nie psują. Dzięki za przepis . Ewa

  14. Janina Zielińska
    17 października, 2016, 11:26 am

    Własnie bulgocze papryka w garnku 🙂 dziękuję za przepis. Papryka wyjątkowo obrodziła mi w tym roku w ogrodzie i szukałam jakiegoś sposobu na jej zagospodarowanie. Na pewno bedzie pyszne, ostre potrawy to moje klimaty.

  15. Anonimowy
    14 sierpnia, 2017, 9:16 am

    A czy można zastąpić czerwoną paprykę np. zieloną?

  16. opalanka
    16 sierpnia, 2017, 8:00 pm

    Tak.

  17. Anonimowy
    27 sierpnia, 2017, 9:41 am

    Pyszny ������

  18. Anonimowy
    6 września, 2017, 4:42 pm

    Witam a czy można go przetrzeć bo u mnie nie lubią cząsteczek tylko gładki?

    1. opalanka
      6 września, 2017, 7:05 pm

      tak.

  19. Unknown
    21 września, 2017, 11:30 am

    czy mozna bez cukru tzn ew czym go zastapuc -b dieta cukrzycowa

    1. opalanka
      26 września, 2017, 8:16 am

      Można zastąpić ksylitolem lub erytrolem. W ilości nieco mniejszej niż cukier, trzeba próbować i dodawać po łyżce.

  20. Grażyna
    17 września, 2018, 5:44 am

    A czy można zamiast strąków ostrej papryki,bo nie posiadam, dodać np więcej chilli w proszku?

    1. Beata Królikiewicz
      17 września, 2018, 2:48 pm

      tak.

  21. Joanna
    24 sierpnia, 2019, 10:12 am

    W poniedziałek zrobię wg tego przepisu bo widzę,że nie przesadzone z cukrem i octem.

  22. Klaudia
    28 sierpnia, 2019, 4:59 pm

    Dla mnie mega tylko ja dodatkowo blenderm zrobilam robote i sos jest taki bez grudek. Tylko jak masa. u nas sprawdza sie jako sos do spagetti ❤️❤️

  23. wiga
    5 września, 2019, 8:46 pm

    robię go od czterech lat, każdego roku więcej a i tak brakuje , jest bardzo smaczny tylko cukru daję o połowę mniej

  24. Patrycja
    25 maja, 2020, 11:08 am

    Właśnie pyrka sobie sos na kuchence. Pachnie wyśmienicie. Z racji tego, że lubię stać przy ”garach” dodałam od siebie jeszcze cebulkę i troszkę ziół czy nawet słodkiej sproszkowanej papryki. Sos będzie idealny do nachos. Już się nie mogę doczekać aż minie ten czas gotowania <3 Dziękuję Ci za przepis. Szukałam długo idealnego, a to wszystko przez przyjaciół, którzy poczęstowali mnie swoim ale przepisu nie mieli 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      25 maja, 2020, 6:13 pm

      Cieszę się bardzo!

  25. Edyta
    25 września, 2020, 2:23 pm

    Robię co roku w dużych ilościach. Rodzina uzależniona od tego sosu.

  26. Ewa
    10 października, 2020, 6:25 pm

    Robię ten przepis od lat, rewelacka. Domownicy szaleją ???

  27. Ola
    19 października, 2020, 7:54 pm

    Właśnie zrobiłam, co prawda z innego trochę przepisu i nie było tam oleju, ciekawe czy będzie to miało wpływ na smak? Gorszy /lepszy.? No o chyba szklanka cukru to jedna troszkę dużo, przynajmniej dla mnie. Dodałam jeszcze kg cebuli.

    1. Beata Królikiewicz
      19 października, 2020, 9:24 pm

      Olej jak każdy tłuszcz jest nośnikiem smaku, zatem sos z nim będzie smakował lepiej. Dodatkowo – jest konserwantem. Cebula z kolei zwiększa ryzyko puszczania gazów i rozszczelnienia słoików. Warto zachować dużo miejsca i nie wlewać do pełna.

  28. Jadwiga
    22 października, 2020, 11:35 am

    Właśnie się zabieram za niego . Kolejny rok z rzędu go robię. Jest wspaniały.

  29. Dominika
    21 czerwca, 2021, 11:57 pm

    Tes sos jest przepyszny. Dodaje go do spaghetti! Megaa. Ale nie mam aktualnie maszynki do mielenia i czy w malakserze tez bedzie w porządku? ?

    1. Beata Królikiewicz
      22 czerwca, 2021, 7:38 am

      tak, bez problemu.

  30. Iza
    16 sierpnia, 2021, 7:49 pm

    Do odparowania warto użyć thermomix jeśli macie. Oczywiście paprykę trzeba podzielić na dwie lub trzy porcje, 40 minut VAROMA i jest super.

  31. Sylwia
    22 września, 2024, 11:39 am

    Czy zamiast octu winnego można dodać swojski ocet jabłkowy i w jakiej ilości?

    1. Beata Królikiewicz
      30 września, 2024, 8:13 am

      Tyle samo.

    2. Beata Królikiewicz
      9 października, 2024, 9:01 am

      Można, dałabym ok. 1/5 więcej. Pi razy drzwi:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie