gołąbki na skróty

Gołąbki na skróty – pulpety w kapuście

Gołąbki na skróty – jednogarnkowe danie dla osób, które nie mają czasu lub ochoty na zawijanie mięsa w liście kapusty. Wszystko mieści się w jednym, szerokim garnku/rondlu lub duuuużej patelni. Obiad z jednego garnka – mój ulubiony sposób na mniej zmywania, chyba każdy to lubi:)
Mięsne pulpety z ryżem, kapusta i pokrojone w kostkę ziemniaki. Innymi słowy – pulpety z ziemniakami na kapuście. Gołąbkowe smaki i zapachy pozostają te same, jednak pracy jest przynajmniej o połowę mniej.
Danie jest bardzo ekonomiczne, z połowy kilograma mięsa powstaje obiad dla przynajmniej 5- 6 osób, zatem przy mniejszej rodzinie można śmiało robić go z połowy porcji lub zamrozić część na posiłek w czasie kiedy nie będzie ochoty na gotowanie. Ponieważ nam nie przeszkadza, że jemy na obiad to samo przez trzy dni, robię je z całej porcji i czeka sobie w lodówce. Często zresztą zdarza się, że wpadnie jakiś niespodziewany gość i ucieszy się z zaproszenia na obiad, gołąbkowe pulpety idealnie sprawdzą się też na obiady dla zgrai gości naszych dzieci:)

Przepis na inny gołąbkowy wariant na skróty, równie pyszny i ekonomiczny znajdziecie tutaj. 

Gołąbki na skróty – składniki (dla 5-6 osób, 0k. 15-16 sztuk)  :

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • 100 g surowego ryżu
  • mała cebula
  • jajko
  • ok. 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej do obtoczenia pulpetów
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 8-9 średniej wielkości ziemniaków
  • połowa główki niedużej kapusty lub ćwiartka dużej (młodą kapustę można dać w nieco większej ilości)
  • trzy szklanki rosołu (3/4 l) lub wody osolonej łyżeczką soli
  • 750 ml passaty pomidorowej lub trzy łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ew. 3 łyżki śmietanki 30 – 36% (jej dodanie nie jest konieczne)
  • siekana natka pietruszki lub koperek

Gołąbki na skróty – przepis

Surowe mięso wymieszać z ryżem, dodać cebulę startą na małych oczkach tarki, jajko i przyprawy. Uformować kulki wielkości dużego, włoskiego orzecha, obtoczyć w mące i smażyć na dużej patelni lub w szerokim rondlu do lekkiego zezłocenia. Przełożyć pulpety na talerz.
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, większe na ósemki. Włożyć na tą samą patelnię na której smażyły się pulpety, razem z pokrojoną na małe kawałki kapustą. Jeśli kapusta jest młoda – dać ją 5 minut później. Wszystko zalać rosołem lub osoloną wodą, przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień i trzymać pod przykryciem ok. 15 -20 minut. Ziemniaki powinny być miękkie. Zdjąć pokrywkę i na wierzchu ułożyć usmażone pulpety.
Passatę lub koncentrat wymieszać z cukrem i śmietanką. Mieszanką zalać danie i trzymać wszystko na małym ogniu jeszcze 5-7 minut. Jeśli sosu jest dużo, zamiast passaty lepiej dać koncentrat. Jeśli mało – podlać nieco rosołem lub wodą. Sos można odparować bez pokrywki lub wszystko oprószyć delikatnie łyżką mąki dla zagęszczenia.
Podawać posypane siekaną natką pietruszki lub koperkiem.

gołąbki na skróty

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Ania
    31 sierpnia, 2019, 8:12 pm

    Ugotowałam – bardzo dobre!

  2. Klaudia
    30 marca, 2020, 9:20 am

    Czy można uniknąć dodania śmietany ? Danię chce ugotować do słoika w podróż obawiam się że śmietana skróci jego termin ważności . Dziękuje za odpowiedz Pozdrawiam 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      31 marca, 2020, 10:55 am

      Napisałam – jej dodanie nie jest konieczne, można pominąć.

  3. Elwira
    16 maja, 2020, 11:01 am

    Bardzo dobre właśnie zjedliśmy. Bardzo pożywne danie.

    1. Beata Królikiewicz
      16 maja, 2020, 12:22 pm

      pozdrowionka:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)