ciasto z rabarbarem i bezową pianką

Ciasto z rabarbarem i bezową pianką

Ciasto z rabarbarem i bezową pianką na delikatnym, kruchym spodzie, bardzo proste w wykonaniu. Ładne i bardzo dobrze smakujące. Składniki podane w przepisie wystarczą na małą blaszkę, z której da się wykroić 12 kawałków. Szczerze mówiąc – trudno poprzestać na jednym. Jeśli mamy większą rodzinę lub planujemy spotkanie w szerszym gronie, proponuję przygotowanie podwójnej porcji. Albo dzielne ograniczenie się do jednej, pozostawiam do wyboru 🙂
Sprawę zagniatania kruchych ciast i ciasteczek idealnie załatwia nieduży malakser. Rzecz jasna i ręcznie zrobi się to bez problemu. Jednakowoż – kto piecze ciasto przynajmniej raz w miesiącu, lubi mieć czyste ręce i większy porządek w kuchni- niech odżałuje parę złotych i sprawi sobie prezent. Za 300 zł można mieć urządzenie, które zagniecie ciasto na szarlotkę, zetrze warzywa na rybę po grecku i ziemniaki na placki ziemniaczane. Odkąd mam, wiele rzeczy kuchennych przygotowuję dużo mniejszym wysiłkiem i z większą radością.
Ciasto z rabarbarem i bezową pianką, kruchuśkie, z chrupiącymi płatkami migdałów, cud miód, cymes i rarytas na każdą okazję.

Ciasto z rabarbarem i bezową pianką – składniki (na małą formę ok. 16 x 28 cm lub np. 24 x 24):

na spód:

  • 100 g masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (375g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany 12-18 %
  • szczypta soli

na piankę i masę z rabarbaru:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru (160 g)
  • 500 g rabarbaru (najlepiej tylko mocniej różowych łodyg), dwie łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Ciasto z rabarbarem i bezową pianką – przepis

Masło pokroić w kostkę dodać i zagnieść z resztą składników na jednolitą masę. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażarki.
Rabarbar pokroić w kawałki wielkości ok. 1 cm. Posypać cukrem waniliowym, wymieszać.
Papier do pieczenia zgnieść, skropić pod kranem z wodą, zgnieść mocniej w kulę. Wyłożyć nim formę. Zmoczony i pognieciony łatwiej i wygodniej się układa.
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Rozsypać w formie, lekko ugnieść ręką by wyrównać powierzchnię.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut, do lekkiego zrumienienia.
W tym czasie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać 1/3 cukru, ubijać minutę, dodać kolejną porcję, ubijać i kolejną. Piana stanie się lśniąca i sztywna.
Ciasto wyjąć z pieca, ustawić na desce lub podkładce do garnków. Piekarnika nie wyłączać.
Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar z cukrem, a następnie ubitą pianę z białek. Nie wygładzać powierzchni, łyżką uformować odstające zadziory. Wszystko posypać migdałowymi płatkami i ponownie wstawić do piekarnika na 25 -30 minut. Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piecu.
Kroić po ostudzeniu.


ciasto z rabarbarem i bezową pianką
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Magdalena
    9 maja, 2019, 7:02 pm

    pyszne, majowe ciasto:)

  2. Lidia
    10 maja, 2019, 6:35 am

    Czy inny owoc też się sprawdzi?jeśli tak, to jaki np.?pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      14 maja, 2019, 9:21 pm

      Truskawki, śliwki, maliny, jabłka. Pokrojone owoce warto oprószyć dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej lub budyniowego proszku.

  3. Kasia ((Pod napięciem)
    10 maja, 2019, 7:51 am

    Kocham ciasta z rabarbarem. Wróć! Kocham wszystko z rabarbarem! Tylko mam ogromny problem z bezą, bo jeszcze mi nie wyszła tak abym była zadowolona. Na pewno spróbuję tego przepisu!

    1. Beata Królikiewicz
      14 maja, 2019, 9:20 pm

      To nie taka typowa beza, pianka zaledwie:)

  4. Bookendorfina
    10 maja, 2019, 9:22 am

    Prześlicznie się prezentuje, wspaniale obiecuje cudowny smak, chwila słodkiej rozkoszy. 🙂

  5. Karolina / Nasze Bąbelkowo
    10 maja, 2019, 6:09 pm

    Ciasta z rabarbarem uwielbiam – a taka pianka bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem 🙂

  6. justyna
    5 czerwca, 2019, 7:35 pm

    witam. jaka śmietana? ilu procentowa ?:)

    1. Beata Królikiewicz
      9 czerwca, 2019, 7:29 am

      dowolnej. Od 12 do 36%.

  7. Tamara
    27 czerwca, 2020, 9:04 am

    Dzień dobry,
    Czy ciasto nadaje się do tego, aby zjeść je na drugi dzień czy lepiej na świeżo? Mam gości w niedzielę i niewiele czasu z rana. Czy przy tym rodzaju ciasta można je zrobić w sobotę wieczorem, czy straci świeżość o smak?

    1. Beata Królikiewicz
      28 czerwca, 2020, 9:09 pm

      Lepiej świeże, choć nei ma wielkiej draki, jeśli się upiecze w przeddzień.

  8. Jana
    19 czerwca, 2021, 9:21 am

    pychota! i to prawda, ze na jednej porcji nie dało się poprzestać

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie