lekki sernik jogurtowy

Lekki sernik jogurtowy z galaretką

Lekki sernik jogurtowy z galaretką jest puszysty, delikatny jak chmurka w konsystencji i zwykle trudno jest poprzestać na jego jednym kawałku.
Za każdym razem, kiedy podaję to ciasto gościom wiem, że dokładki to sprawa pewna jak dwa razy dwa.
Do jego przygotowania najlepszy jest gęsty jogurt grecki lub bałkański, choć zdarzyło mi się wypiekać go ze zwykłego, naturalnego jogurtu. Dodałam wtedy dla pewności łyżkę skrobi ziemniaczanej więcej i wszystko poszło jak trzeba.

W serniku widocznym na zdjęciach wykorzystałam pierwszy, majowy rabarbar, uprzednio lekko karmelizując go z cukrem do miękkości. Lekko kwaśne kawałki tego warzywa (rabarbar jest warzywem, wiedzieliście?) cudnie gadają ze słodyczą galaretki i delikatnego ciasta.
Owoce – truskawki, maliny, jagody, borówki, mandarynki, brzoskwinie, gruszki – można używać ich tu zamiennie.

By efekt był zadowalający, galaretkę należy rozpuścić we wrzącej wodzie, w ilości o mniej więcej 1/4 albo nawet 1/3 mniejszej niż wskazuje przepis na opakowaniu. Wtedy mamy pewność, że zetnie się w sposób umożliwiający łatwe krojenie ciasta.
Trzeba cierpliwie zaczekać, aż galaretka zmieni konsystencję na półpłynną, lekko zacznie się ścinać i dopiero wtedy przystąpić do zalewania nią owoców. Przyśpieszam proces krzepnięcia wstawiając naczynie z płynem do garnka z zimną wodą. Potem wstawiam do lodówki, mieszam co jakiś czas i sprawdzam, czy galaretka zaczyna gęstnieć. Tysiąc razy zapomniałam o niej i skrzepła na amen. Ponowne jej podgrzanie przywraca płynność, ale trzeba znów rozpoczynać studzenie. Taka prosta lekcja cierpliwości:)

zobacz też przepis na ciasto z rabarbarem i bezową pianką

Lekki sernik jogurtowy – składniki (na okrągłą formę 24 cm) :

  • 800 ml jogurtu greckiego
  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • szklanka drobnego cukru/ksylitolu/erytrolu (220g) lub nieco mniej, jeśli lubisz mniej słodko
  • 2 czubate łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu bez cukru (z cukrem – zmniejsz o dwie łyżki ilość c. z przepisu)
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego (ok.65ml)
  • 2 -3 łyżki mleka
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii, nieco pasty lub łyżka cukru waniliowego
  • masło lub olej kokosowy do wysmarowania formy
  • bułka tarta lub siekane migdały/orzechy do wysypania dna
  • 6 różowych łodyg rabarbaru + 2,5 łyżki cukru
  • 4 opakowania galaretki (malinowej lub truskawkowej) – to tyle ile widać na zdjęciu. Uznaję – za dużo – dałabym trzy.

Lekki sernik jogurtowy – przepis:

Piekarnik ustawić na 180 stopni. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem i wysypać tartą bułką lub siekanymi orzechami/migdałami. Na spodzie piekarnika ustawić szerokie naczynie wypełnione ok. 1,5 l wrzątku.

Białka oddzielić od żółtek. Białka wybić do dużej, idealnie suchej, dużej miski, żółtka do dużego kubka lub innego wysokiego naczynia.
Do białek dać szczyptę soli i ubić je mikserem lub trzepaczką na sztywną pianę.
Nie przerywając ubijania, dodawać po 2-3 łyżki cukru. Po każdej porcji ubijać parę chwil. Piana stanie się sztywna i błyszcząca.

Do naczynia z żółtkami dodać mąkę ziemniaczaną, olej, mleko i wanilię. Wymieszać łyżką, mikserem, kuchenną rózgą na jednolitą emulsję.
Jeśli będzie bardzo gęsta, dodać troszkę więcej mleka.
Do ubitej piany, w dwóch, trzech porcjach wlewać emulsję z żółtkami. Po każdej dodanej porcji wszystko przemieszać wolno i delikatnie przy pomocy łopatki lub  dużej łyżki. Nie mikserem – piana opadnie.
Następnie dodawać po kilka łyżek jogurtu, delikatnie i wolno wmieszać je w masę, aż do wyczerpania jego całej ilości.

Ciasto wlać do formy, ustawić na środkowej półce nagrzanego piekarnika, najlepiej, by była to półka – kratka grillowa.
Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni, zmniejszyć moc do 150 stopni i piec jeszcze ok. 40 minut.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Podczas studzenia sernik prawdopodobnie opadnie.

Rabarbar umyć, odkroić brzydkie końcówki, pokroić na ok. 1,5 cm kawałki. Włożyć do rondla, dodać 2 łyżki cukru i podgrzewać co jakiś czas mieszając.
Cukier się rozpuści. Podgrzewać na średnim ogniu, aż rabarbar stanie się miękki ale pozostanie w kawałkach. Zbyt długie podgrzewanie spowoduje jego rozpad.
Zawartość opakowania galaretek zalać 1,5 l wrzątku przy czterech opakowaniach galaretki, przy trzech – 1,20l.
Wymieszać, ostudzić. Wstawić do lodówki, co jakiś czas przemieszać.
Kiedy zacznie zmieniać konsystencję na półpłynną, na przestudzony sernik wyłożyć rabarbar i zalać wszystko tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki na czas potrzebny do całkowitego jej ścięcia.
Okroić brzegi ciasta wzdłuż rantu ostrym, cienkim nożem i zdjąć obręcz formy.

lekki sernik jogurtowy

 

lekki sernik jogurtowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)