Ciasto z rabarbarem i bezową pianką
Ciasto z rabarbarem i bezową pianką na delikatnym, kruchym spodzie, bardzo proste w wykonaniu. Ładne i bardzo dobrze smakujące. Składniki podane w przepisie wystarczą na małą blaszkę, z której da się wykroić 12 kawałków. Szczerze mówiąc – trudno poprzestać na jednym. Jeśli mamy większą rodzinę lub planujemy spotkanie w szerszym gronie, proponuję przygotowanie podwójnej porcji. Albo dzielne ograniczenie się do jednej, pozostawiam do wyboru 🙂
Sprawę zagniatania kruchych ciast i ciasteczek idealnie załatwia nieduży malakser. Rzecz jasna i ręcznie zrobi się to bez problemu. Jednakowoż – kto piecze ciasto przynajmniej raz w miesiącu, lubi mieć czyste ręce i większy porządek w kuchni- niech odżałuje parę złotych i sprawi sobie prezent. Za 300 zł można mieć urządzenie, które zagniecie ciasto na szarlotkę, zetrze warzywa na rybę po grecku i ziemniaki na placki ziemniaczane. Odkąd mam, wiele rzeczy kuchennych przygotowuję dużo mniejszym wysiłkiem i z większą radością.
Ciasto z rabarbarem i bezową pianką, kruchuśkie, z chrupiącymi płatkami migdałów, cud miód, cymes i rarytas na każdą okazję.
Ciasto z rabarbarem i bezową pianką – składniki (na małą formę ok. 16 x 28 cm lub np. 24 x 24):
na spód:
- 100 g masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej (375g)
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- łyżka śmietany 12-18 %
- szczypta soli
na piankę i masę z rabarbaru:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru (160 g)
- 500 g rabarbaru (najlepiej tylko mocniej różowych łodyg), dwie łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki płatków migdałowych
Ciasto z rabarbarem i bezową pianką – przepis
Masło pokroić w kostkę dodać i zagnieść z resztą składników na jednolitą masę. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażarki.
Rabarbar pokroić w kawałki wielkości ok. 1 cm. Posypać cukrem waniliowym, wymieszać.
Papier do pieczenia zgnieść, skropić pod kranem z wodą, zgnieść mocniej w kulę. Wyłożyć nim formę. Zmoczony i pognieciony łatwiej i wygodniej się układa.
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Rozsypać w formie, lekko ugnieść ręką by wyrównać powierzchnię.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut, do lekkiego zrumienienia.
W tym czasie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać 1/3 cukru, ubijać minutę, dodać kolejną porcję, ubijać i kolejną. Piana stanie się lśniąca i sztywna.
Ciasto wyjąć z pieca, ustawić na desce lub podkładce do garnków. Piekarnika nie wyłączać.
Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar z cukrem, a następnie ubitą pianę z białek. Nie wygładzać powierzchni, łyżką uformować odstające zadziory. Wszystko posypać migdałowymi płatkami i ponownie wstawić do piekarnika na 25 -30 minut. Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piecu.
Kroić po ostudzeniu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
pyszne, majowe ciasto:)
Czy inny owoc też się sprawdzi?jeśli tak, to jaki np.?pozdrawiam
Truskawki, śliwki, maliny, jabłka. Pokrojone owoce warto oprószyć dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej lub budyniowego proszku.
Kocham ciasta z rabarbarem. Wróć! Kocham wszystko z rabarbarem! Tylko mam ogromny problem z bezą, bo jeszcze mi nie wyszła tak abym była zadowolona. Na pewno spróbuję tego przepisu!
To nie taka typowa beza, pianka zaledwie:)
Prześlicznie się prezentuje, wspaniale obiecuje cudowny smak, chwila słodkiej rozkoszy. 🙂
Ciasta z rabarbarem uwielbiam – a taka pianka bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem 🙂
witam. jaka śmietana? ilu procentowa ?:)
dowolnej. Od 12 do 36%.
Dzień dobry,
Czy ciasto nadaje się do tego, aby zjeść je na drugi dzień czy lepiej na świeżo? Mam gości w niedzielę i niewiele czasu z rana. Czy przy tym rodzaju ciasta można je zrobić w sobotę wieczorem, czy straci świeżość o smak?
Lepiej świeże, choć nei ma wielkiej draki, jeśli się upiecze w przeddzień.
pychota! i to prawda, ze na jednej porcji nie dało się poprzestać