ciasto z rabarbarem i bezową pianką

Ciasto z rabarbarem i bezową pianką

Ciasto z rabarbarem i bezową pianką na delikatnym, kruchym spodzie, bardzo proste w wykonaniu. Ładne i bardzo dobrze smakujące. Składniki podane w przepisie wystarczą na małą blaszkę, z której da się wykroić 12 kawałków. Szczerze mówiąc – trudno poprzestać na jednym. Jeśli mamy większą rodzinę lub planujemy spotkanie w szerszym gronie, proponuję przygotowanie podwójnej porcji. Albo dzielne ograniczenie się do jednej, pozostawiam do wyboru 🙂
Sprawę zagniatania kruchych ciast i ciasteczek idealnie załatwia nieduży malakser. Rzecz jasna i ręcznie zrobi się to bez problemu. Jednakowoż – kto piecze ciasto przynajmniej raz w miesiącu, lubi mieć czyste ręce i większy porządek w kuchni- niech odżałuje parę złotych i sprawi sobie prezent. Za 300 zł można mieć urządzenie, które zagniecie ciasto na szarlotkę, zetrze warzywa na rybę po grecku i ziemniaki na placki ziemniaczane. Odkąd mam, wiele rzeczy kuchennych przygotowuję dużo mniejszym wysiłkiem i z większą radością.
Ciasto z rabarbarem i bezową pianką, kruchuśkie, z chrupiącymi płatkami migdałów, cud miód, cymes i rarytas na każdą okazję.

Ciasto z rabarbarem i bezową pianką – składniki (na małą formę ok. 16 x 28 cm lub np. 24 x 24):

na spód:

  • 100 g masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (375g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany 12-18 %
  • szczypta soli

na piankę i masę z rabarbaru:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru (160 g)
  • 500 g rabarbaru (najlepiej tylko mocniej różowych łodyg), dwie łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Ciasto z rabarbarem i bezową pianką – przepis

Masło pokroić w kostkę dodać i zagnieść z resztą składników na jednolitą masę. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażarki.
Rabarbar pokroić w kawałki wielkości ok. 1 cm. Posypać cukrem waniliowym, wymieszać.
Papier do pieczenia zgnieść, skropić pod kranem z wodą, zgnieść mocniej w kulę. Wyłożyć nim formę. Zmoczony i pognieciony łatwiej i wygodniej się układa.
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Rozsypać w formie, lekko ugnieść ręką by wyrównać powierzchnię.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut, do lekkiego zrumienienia.
W tym czasie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać 1/3 cukru, ubijać minutę, dodać kolejną porcję, ubijać i kolejną. Piana stanie się lśniąca i sztywna.
Ciasto wyjąć z pieca, ustawić na desce lub podkładce do garnków. Piekarnika nie wyłączać.
Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar z cukrem, a następnie ubitą pianę z białek. Nie wygładzać powierzchni, łyżką uformować odstające zadziory. Wszystko posypać migdałowymi płatkami i ponownie wstawić do piekarnika na 25 -30 minut. Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piecu.
Kroić po ostudzeniu.


ciasto z rabarbarem i bezową pianką
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Magdalena
    9 maja, 2019, 7:02 pm

    pyszne, majowe ciasto:)

  2. Lidia
    10 maja, 2019, 6:35 am

    Czy inny owoc też się sprawdzi?jeśli tak, to jaki np.?pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      14 maja, 2019, 9:21 pm

      Truskawki, śliwki, maliny, jabłka. Pokrojone owoce warto oprószyć dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej lub budyniowego proszku.

  3. Kasia ((Pod napięciem)
    10 maja, 2019, 7:51 am

    Kocham ciasta z rabarbarem. Wróć! Kocham wszystko z rabarbarem! Tylko mam ogromny problem z bezą, bo jeszcze mi nie wyszła tak abym była zadowolona. Na pewno spróbuję tego przepisu!

    1. Beata Królikiewicz
      14 maja, 2019, 9:20 pm

      To nie taka typowa beza, pianka zaledwie:)

  4. Bookendorfina
    10 maja, 2019, 9:22 am

    Prześlicznie się prezentuje, wspaniale obiecuje cudowny smak, chwila słodkiej rozkoszy. 🙂

  5. Karolina / Nasze Bąbelkowo
    10 maja, 2019, 6:09 pm

    Ciasta z rabarbarem uwielbiam – a taka pianka bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem 🙂

  6. justyna
    5 czerwca, 2019, 7:35 pm

    witam. jaka śmietana? ilu procentowa ?:)

    1. Beata Królikiewicz
      9 czerwca, 2019, 7:29 am

      dowolnej. Od 12 do 36%.

  7. Tamara
    27 czerwca, 2020, 9:04 am

    Dzień dobry,
    Czy ciasto nadaje się do tego, aby zjeść je na drugi dzień czy lepiej na świeżo? Mam gości w niedzielę i niewiele czasu z rana. Czy przy tym rodzaju ciasta można je zrobić w sobotę wieczorem, czy straci świeżość o smak?

    1. Beata Królikiewicz
      28 czerwca, 2020, 9:09 pm

      Lepiej świeże, choć nei ma wielkiej draki, jeśli się upiecze w przeddzień.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)