Szybkie polędwiczki z dynią
Szybkie polędwiczki z dynią – prosty sposób na efektowny i smaczny obiad do przygotowania w kilkanaście minut. Danie można wykonać również z innej części wieprzowiny, np. łopatki, karkówki czy szynki. Jednak wtedy konieczne jest dłuższe duszenie mięsa, a dodanie dyni by nie rozpadła się całkowicie powinno nastąpić pod koniec gotowania. Polędwiczki jak wiadomo to najdelikatniejsza i bardzo miękka część, stąd jej obróbka trwa tylko chwilę.
Każdy posiadacz dyni wie, że spożytkowanie jednej sztuki, nawet niewielkiej, to nie jest taka prosta sprawa. W okolicy jej zakupu domownicy mogą spodziewać się, że wkrótce zostanie podana zupa z dyni, czy dyniowe ciasto . Jej nadmiar na szczęście można łatwo mrozić lub pokrojony w kostki upiec czy udusić z niewielką ilością wody, zblendować na mus i dodawać do wszystkiego, włącznie z drożdżowym ciastem. Dynia ma tylko 27 kcal w 100 gramach, to dobry zagęstnik mięsnych sosów i zup.
Podczas krojenia dyni zajadajmy ŚWIEŻE pestki i podawajmy je rodzinie. To podobno najlepszy, naturalny sposób na zapobieganie infekcją pasożytami. 8 sztuk dziennie i przez jakiś czas mamy to z głowy:)
Szybkie polędwiczki z dynią – składniki (na 4 osoby):
- 2 polędwiczki wieprzowe
- dwie łyżki oleju i łyżka masła (najlepiej – klarowanego)
- dwie łyżki mąki
- trzy łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki, szczypta chilli, ok. pół łyżeczki soli (mniej, jeśli mamy słony bulion), świeży mielony pieprz
- duża cebula
- mała marchewka
- mała pietruszka
- 300 g pokrojonej w kostkę (ok. 2×2 cm) pozbawionego skórki i pestek miąższu dyni
- ew. 250 g pieczarek (niekoniecznie)
- ew. 100 ml słodkiej śmietanki 30 – 36% (niekoniecznie)
- 2 szklanki bulionu lub jeśli nie mamy – wody
- natka pietruszki, koperek lub kolendra do posypania dania
Szybkie polędwiczki z dynią – przepis
Polędwiczki pokroić na plastry centymetrowej grubości. Rozbić pięścią na cieńsze płaty. Oprószyć przyprawami i mąką. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu mocno rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim polędwiczki, krótko, tylko do zrumienienia mięsa. Przełożyć je na talerz. Na tę samą patelnię (bez jej umycia!) wrzucić cebulę, marchewkę, pietruszkę i dynię. Jeśli ktoś ma wielką patelnię, może najpierw podsmażyć krótko cebulę i warzywa, przesunąć je na bok i usmażyć mięso.
Połączyć polędwiczki z warzywami, zalać bulionem lub wodą, przykryć wszystko pokrywką. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić ok. 7- 10 minut. Jeśli sos mocno się zredukuje można nieco podlać wodą. Jeśli wydaje się rzadki, dla zagęszczenia można wszystko oprószyć dodatkową łyżką mąki, wymieszać i gotować wszystko jeszcze minutę- dwie. Można też doprawić sos słodką śmietanką. Obie wersje są bardzo smaczne, podawanie ich zamiennie to dobry pomysł 🙂
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Dynia fantastycznie pasuje do takich potrawek 🙂