Zupa z dyni

Olcia przytachała od babci parę kilo dyni. I wielkiego kabaczka. Powolutku obrabiamy to otrzymane dobro. Zaczęła Olcia właśnie, bardzo dobrą zupą. To nie zupa -krem najczęściej z dyni przygotowywana, ale pachnąca i aromatyczna, rozgrzewająca i dość klarowna polewka. Ci, którzy za słodkością dyni nie przepadają mogą spokojnie ją przyrządzić, smak jest zaskakująco uniwersalny, nasz dom poleca:)

zupa z dyni

zupa z dyni – składniki (na garnek 3 l): 

Zupę można zrobić na wywarze z warzyw i kości ( np. z korpusu kurczaka, dwóch marchewek i pietruszki z selerem i porem) albo dodać najlepiej domową kostkę rosołową , zupa będzie bardziej esencjonalna. Ale wszystko zalane wodą wyszło aromatyczne i pyszne również.

– ok. 2 szklanki pociętej w kostkę dyni ( te z twardą skórką trzeba obrać)
– ok. 15 dkg wędzonego boczku
– dwie duże cebule
– trzy ząbki czosnku
– duży pomidor bez skóry
– cztery, pięć średniej wielkości ziemniaków
– natka pietruszki do posypania
– sól, pieprz, chilli, lubczyk, trzy kulki angielskiego ziela i dwa listki laurowe

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni. Przełożyć do miseczki a na wytopionym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę a po chwili dynię. Gdy lekko się zrumienią, dodać zgnieciony czosnek, podsmażyć króciutko, wrzucić pokrojonego w kostkę pomidora, smażyć jeszcze krótką chwilę i przełożyć wszystko do garnka. Zalać wywarem lub wodą do 3/4 wysokości garnka. Osolić do smaku, dodać ziele i listek laurowy. Gotować aż dynia będzie prawie miękka, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek. Gdy ziemniaki będą już ugotowane i dynia całkowicie miękka, dodać resztę przypraw, posypać na talerzach natką pietruszki.

zupa z dyni

 



  1. Karmel-itka.
    12 października, 2013, 9:02 am

    dla mnie rewelacja! osobiście robię zawsze krem, ale taka jak Twoja też kiedys ugotuję. dyni mam pod dostatkiem :]

  2. Angie
    12 października, 2013, 10:50 am

    Dyniowe zupy są przepyszne!

  3. Aguś kulinarnie
    12 października, 2013, 12:37 pm

    Fajna,zupa-niekrem:)

  4. gin
    12 października, 2013, 4:49 pm

    Łał, podoba mi się. Z dyni widziałam tylko kremy – takiej się nie oprę, i z pewnością przygotuję jeszcze w tym sezonie 🙂

  5. Aniczka
    13 października, 2013, 8:37 am

    Ja właśnie od dłuższego czasu chcę zrobić zupę dyniową i boję się co mi z tego wyjdzie 😀

  6. Marta
    14 października, 2013, 6:24 am

    fajny dodatek ziemniaków i boczku, taka konkretna zupa 🙂

  7. Anonimowy
    19 stycznia, 2015, 1:35 pm

    Mam dynię w zalewie octowej. Będzie się nadawać do tego?

    1. opalanka
      19 stycznia, 2015, 8:59 pm

      niestety nie, nie nadaje się.

  8. Anonimowy
    6 września, 2017, 11:49 am

    Pychotka 😉 Uwielbiam zupy dyniowe w każdej postaci. Ja swoją przyrządzam tak: http://galeriaokazji.blogspot.com/2017/09/jak-zrobic-smaczna-zupe-dyniowa.html, ale zupy według Twojego przepisu też muszę spróbować

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)