Zupa z dyni

Olcia przytachała od babci parę kilo dyni. I wielkiego kabaczka. Powolutku obrabiamy to otrzymane dobro. Zaczęła Olcia właśnie, bardzo dobrą zupą. To nie zupa -krem najczęściej z dyni przygotowywana, ale pachnąca i aromatyczna, rozgrzewająca i dość klarowna polewka. Ci, którzy za słodkością dyni nie przepadają mogą spokojnie ją przyrządzić, smak jest zaskakująco uniwersalny, nasz dom poleca:)

zupa z dyni

zupa z dyni – składniki (na garnek 3 l): 

Zupę można zrobić na wywarze z warzyw i kości ( np. z korpusu kurczaka, dwóch marchewek i pietruszki z selerem i porem) albo dodać najlepiej domową kostkę rosołową , zupa będzie bardziej esencjonalna. Ale wszystko zalane wodą wyszło aromatyczne i pyszne również.

– ok. 2 szklanki pociętej w kostkę dyni ( te z twardą skórką trzeba obrać)
– ok. 15 dkg wędzonego boczku
– dwie duże cebule
– trzy ząbki czosnku
– duży pomidor bez skóry
– cztery, pięć średniej wielkości ziemniaków
– natka pietruszki do posypania
– sól, pieprz, chilli, lubczyk, trzy kulki angielskiego ziela i dwa listki laurowe

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni. Przełożyć do miseczki a na wytopionym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę a po chwili dynię. Gdy lekko się zrumienią, dodać zgnieciony czosnek, podsmażyć króciutko, wrzucić pokrojonego w kostkę pomidora, smażyć jeszcze krótką chwilę i przełożyć wszystko do garnka. Zalać wywarem lub wodą do 3/4 wysokości garnka. Osolić do smaku, dodać ziele i listek laurowy. Gotować aż dynia będzie prawie miękka, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek. Gdy ziemniaki będą już ugotowane i dynia całkowicie miękka, dodać resztę przypraw, posypać na talerzach natką pietruszki.

zupa z dyni

 



  1. Karmel-itka.
    12 października, 2013, 9:02 am

    dla mnie rewelacja! osobiście robię zawsze krem, ale taka jak Twoja też kiedys ugotuję. dyni mam pod dostatkiem :]

  2. Angie
    12 października, 2013, 10:50 am

    Dyniowe zupy są przepyszne!

  3. Aguś kulinarnie
    12 października, 2013, 12:37 pm

    Fajna,zupa-niekrem:)

  4. gin
    12 października, 2013, 4:49 pm

    Łał, podoba mi się. Z dyni widziałam tylko kremy – takiej się nie oprę, i z pewnością przygotuję jeszcze w tym sezonie 🙂

  5. Aniczka
    13 października, 2013, 8:37 am

    Ja właśnie od dłuższego czasu chcę zrobić zupę dyniową i boję się co mi z tego wyjdzie 😀

  6. Marta
    14 października, 2013, 6:24 am

    fajny dodatek ziemniaków i boczku, taka konkretna zupa 🙂

  7. Anonimowy
    19 stycznia, 2015, 1:35 pm

    Mam dynię w zalewie octowej. Będzie się nadawać do tego?

    1. opalanka
      19 stycznia, 2015, 8:59 pm

      niestety nie, nie nadaje się.

  8. Anonimowy
    6 września, 2017, 11:49 am

    Pychotka 😉 Uwielbiam zupy dyniowe w każdej postaci. Ja swoją przyrządzam tak: http://galeriaokazji.blogspot.com/2017/09/jak-zrobic-smaczna-zupe-dyniowa.html, ale zupy według Twojego przepisu też muszę spróbować

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)