szybkie polędwiczki z dynią

Szybkie polędwiczki z dynią

Szybkie polędwiczki z dynią – prosty sposób na efektowny i smaczny obiad do przygotowania w kilkanaście minut. Danie można wykonać również  z innej części wieprzowiny, np. łopatki, karkówki czy szynki. Jednak wtedy konieczne jest dłuższe duszenie mięsa, a dodanie dyni by nie rozpadła się całkowicie powinno nastąpić pod koniec gotowania. Polędwiczki jak wiadomo to najdelikatniejsza i bardzo miękka część, stąd jej obróbka trwa tylko chwilę.
Każdy posiadacz dyni wie, że spożytkowanie  jednej sztuki, nawet niewielkiej, to nie jest taka prosta sprawa. W okolicy jej zakupu domownicy mogą spodziewać się, że wkrótce zostanie podana zupa z dyni, czy dyniowe ciasto . Jej nadmiar na szczęście można łatwo mrozić lub pokrojony w kostki upiec czy udusić z niewielką ilością wody, zblendować na mus i dodawać do wszystkiego, włącznie z drożdżowym ciastem. Dynia ma tylko 27 kcal w 100 gramach, to dobry zagęstnik mięsnych sosów i zup.
Podczas krojenia dyni zajadajmy ŚWIEŻE pestki i podawajmy je rodzinie. To podobno najlepszy, naturalny sposób na zapobieganie infekcją pasożytami. 8 sztuk dziennie i przez jakiś czas mamy to z głowy:)

Szybkie polędwiczki z dynią – składniki (na 4 osoby):

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • dwie łyżki oleju i łyżka masła (najlepiej – klarowanego)
  • dwie łyżki mąki
  • trzy łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki, szczypta chilli, ok. pół łyżeczki soli (mniej, jeśli mamy słony bulion), świeży mielony pieprz
  • duża cebula
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • 300 g pokrojonej w kostkę (ok. 2×2 cm) pozbawionego skórki i pestek miąższu dyni
  • ew. 250 g pieczarek (niekoniecznie)
  • ew. 100 ml słodkiej śmietanki 30 – 36% (niekoniecznie)
  • 2 szklanki bulionu lub jeśli nie mamy – wody
  • natka pietruszki, koperek lub kolendra do posypania dania

Szybkie polędwiczki z dynią – przepis

Polędwiczki pokroić na plastry centymetrowej grubości. Rozbić pięścią na cieńsze płaty. Oprószyć przyprawami i mąką. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu mocno rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim polędwiczki, krótko, tylko do zrumienienia mięsa. Przełożyć je na talerz. Na tę samą patelnię (bez jej umycia!) wrzucić cebulę, marchewkę, pietruszkę i dynię. Jeśli ktoś ma wielką patelnię, może najpierw podsmażyć krótko cebulę i warzywa, przesunąć je na bok i usmażyć mięso.
Połączyć polędwiczki z warzywami, zalać bulionem lub wodą, przykryć wszystko pokrywką. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić ok. 7- 10  minut. Jeśli sos mocno się zredukuje można nieco podlać wodą. Jeśli wydaje się rzadki, dla zagęszczenia można wszystko oprószyć  dodatkową łyżką mąki, wymieszać i gotować wszystko jeszcze minutę- dwie. Można też doprawić sos słodką śmietanką. Obie wersje są bardzo smaczne, podawanie ich zamiennie to dobry pomysł 🙂

szybkie polędwiczki z dynią

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Candy Pandas
    4 października, 2018, 9:42 am

    Dynia fantastycznie pasuje do takich potrawek 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)