Ciasto z jabłkami i pomarańczą
Ciasto z jabłkami i pomarańczą – półkruche, dość miękkie i soczyste- pycha. Owoców nie trzeba wcześniej podsmażać, złapią formę dzięki skrobi ziemniaczanej, wystarczy je lekko oprószyć. Oprócz jabłek i pomarańczy jest tu jeszcze warstwa budyniu, można z niej zrezygnować, należy wtedy podwoić ilość owoców. Osobiście bardzo lubię budyń, nie jadam go zbyt często, zatem w kawałku szarlotki od święta – z ochotą:) Szarlotka – ciasto z jabłkami i pomarańczą, na złotą polską jesień – w sam raz. Na tę ponurą i z szarugą za oknem – jeszcze bardziej. Do kocyka i książki. Na uroczystości w pracy i w szkole. Nie ma miejsca, w którym nie pasowałaby szarlotka:)
Ciasto z jabłkami i pomarańczą – składniki (na formę ok. 24 x32cm)
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru ( 180g)
- 200 g masła
- 2 jajka
- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
masa jabłkowa :
- 1,5 kg twardych, słodkich jabłek (np. malinówka, ligol) lub kwaśnych – jak szara reneta
- pomarańcza
- dwie łyżki smażonej/kandyzowanej skórki pomarańczowej (można pominąć)
- domowy budyń z podwójnej porcji z tego przepisu lub budyń z dwóch opakowań sklepowych ugotowany wg. przepisu na opakowaniu
- półtorej łyżki skrobi ziemniaczanej do oprószenia owoców
- cukier puder do posypania ciasta
Ciasto z jabłkami i pomarańczą – przepis
Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą kulę (ręcznie lub przy pomocy malaksera). 1/4 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałym ciastem wykleić dno blaszki. Odstawić do lodówki. Piekarnik ustawić na 180 stopni – góra – dół.
Ugotować budyń. Sklepowy – z nieco mniejszej ilości mleka niż podano w przepisie na opakowaniu. Lekko ostudzić.
Jabłka pokroić w kostkę, pomarańczę obrać, pozbawić błonek (wyfiletować, jest z tym trochę zabawy, cierpliwości:) i pokroić na cząstki ok. 1 cm. Owoce i skórkę pomarańczową ułożyć naprzemiennie, możliwie równą warstwą na cieście. Oprószyć skrobią ziemniaczaną. Jeśli używamy jabłka szara reneta lub innego, kwaśnego gatunku, posypać owoce dwiema łyżkami cukru. Przykryć punktowo budyniem i lekko wyrównać powierzchnię. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzch masy budyniowej. Można porwać je też ręką na okruchy i rozłożyć dowolnie. Piec ok. 45 minut. Posypać cukrem pudrem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Myślałyśmy, że to sernik z brzoskwiniami naszej babci ale taka wersja budyniowego ciasta też musi być pycha 🙂