Budyń domowy
Budyń domowy – zdecydowanie namawiam do odpuszczania gotowych proszków w papierowych torebkach, które w składzie mają często wielką rozmaitość ulepszaczy i E- coś tam. Smak takiego zwyklaka domowego jest o niebo lepszy niż tego z torebki. Czas wykonania – ten sam. Wystarczy zaopatrzyć kredens w skrobię ziemniaczaną. Odkąd spróbowałam – te z torebki omijam łukiem szerokim. Odkąd zrobiłam cukier waniliowy , omijam też torebkowy cukier wanilinowy. Odkąd domowy kisiel, regały marketowe nie wciągają mnie w czeluście papierowych opakowań. Różnica w smaku naprawdę jest ogromna. Budyń domowy olecam zwłaszcza mamom, których dzieci lubią takie desery.
Budyń domowy – składniki ( na dwie, trzy salaterki) :
– 0,5 l mleka
– dwie czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
– 3 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego (można wyskrobać środek połowy laski wanilii lub jej nie dodawać)
– łyżeczka masła (można pominąć)
– 2 żółtka
Budyń domowy – przepis
Połowę mleka zagotować z cukrem, ew. wanilią i masłem, pozostałe zimną połowę dobrze rozmieszać z mąką, i żółtkami. Do gorącego mleka, wlać zimne z mąką, wszystko bardzo intensywnie mieszając. Robię to zazwyczaj metalową trzepaczką – rózgą, albo dużą łyżką. Zmniejszyć od razu ogień do minimum i gotować ok. minuty. Dobrze jest mieć pod ręką ściereczkę czy rękawicę do trzymania uchwytu garnka, zawiesina szybko gęstnieje i mieszanie na gorącym palniku jest trudniejsze.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Absolutnie nic nie pobije smaku takiego domowego budyniu…
czy można zamienić skrobie ziemniaczaną na kukurydzianą??
można na kukurydzianą (ale skrobię – taką białą, nie mąkę) albo na mąkę z tapioki – przez alergie przerabialiśmy wszystkie wersje 🙂
Wyczytałam, ze tak, choć sama nie próbowałam. Podobno nawet jest lepszy. Sprawdzić należy:)
Naprawdę przepyszny, łatwy i szybki przepis, dotychczas nie byłam fanką budyniów, ale chyba się to zmieni 😉
też bardzo lubię:)
ma ładny kolorek 🙂
Wspaniały. Bardzo dziękuję 🙂
Bardzo się cieszę:)
Zrobiłam z żółtkami ze świeżych wiejskich jaj. Córcia powiedziała: mniam!
Nie przypuszczałam, że to takie proste! Dziękuję za przepis.
pyszny budyń:) dodałam troche soku z pomarańczy 🙂
Piekny kolor i smak ja tylko robie sama swojej roboty wsxzelakie budynie …To niebo w gebie …Pozdrawiam
bardzo smaczny budyń 🙂
budyń rewelacyjny gorąco polecam ten przepis
Można zamienić mleko na jakieś roślinne?
Tak, właściwie każde.
Budyń pyszny 🙂 a z dodatkiem borówki amerykańskiej był wyśmienity 🙂
Robi się go dłużej niż z paczki ale dobry
Można użyć mąki ziemniaczanej?
Tak.
To jest przepyszny budyń, raz zamiast cukru waniliowego dała cukier migdałowy tez byłyszny ?