Budyń domowy

Budyń domowy – zdecydowanie namawiam do odpuszczania gotowych proszków w papierowych torebkach, które w składzie mają często wielką rozmaitość ulepszaczy i E- coś tam. Smak takiego zwyklaka domowego jest o niebo lepszy niż tego z torebki. Czas wykonania – ten sam. Wystarczy zaopatrzyć kredens w skrobię ziemniaczaną. Odkąd spróbowałam – te z torebki omijam łukiem szerokim. Odkąd zrobiłam cukier waniliowy , omijam też torebkowy cukier wanilinowy. Odkąd domowy kisiel, regały marketowe nie wciągają mnie w czeluście papierowych opakowań. Różnica w smaku naprawdę jest ogromna. Budyń domowy olecam zwłaszcza mamom, których dzieci lubią takie desery.

Budyń domowy

 

Budyń domowy

Budyń domowy – składniki ( na dwie, trzy salaterki) :

– 0,5 l mleka
– dwie czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
– 3 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego (można wyskrobać środek połowy laski wanilii lub jej nie dodawać)
– łyżeczka masła (można pominąć)
– 2 żółtka

Budyń domowy – przepis

Połowę mleka zagotować z cukrem, ew. wanilią i masłem, pozostałe zimną połowę dobrze rozmieszać z mąką, i żółtkami. Do gorącego mleka, wlać zimne z mąką, wszystko bardzo intensywnie mieszając. Robię to zazwyczaj metalową trzepaczką – rózgą, albo dużą łyżką. Zmniejszyć od razu ogień do minimum i gotować ok. minuty.  Dobrze jest mieć pod ręką ściereczkę czy rękawicę do trzymania uchwytu garnka, zawiesina szybko gęstnieje i mieszanie na gorącym palniku jest trudniejsze.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Kempek
    29 marca, 2014, 4:05 pm

    Absolutnie nic nie pobije smaku takiego domowego budyniu…

  2. Patrycja O
    1 kwietnia, 2014, 4:53 pm

    czy można zamienić skrobie ziemniaczaną na kukurydzianą??

    1. Anonimowy
      25 czerwca, 2016, 7:18 pm

      można na kukurydzianą (ale skrobię – taką białą, nie mąkę) albo na mąkę z tapioki – przez alergie przerabialiśmy wszystkie wersje 🙂

  3. opalanka
    1 kwietnia, 2014, 7:46 pm

    Wyczytałam, ze tak, choć sama nie próbowałam. Podobno nawet jest lepszy. Sprawdzić należy:)

  4. Tassarinian
    12 maja, 2014, 11:48 am

    Naprawdę przepyszny, łatwy i szybki przepis, dotychczas nie byłam fanką budyniów, ale chyba się to zmieni 😉

  5. opalanka
    12 maja, 2014, 2:11 pm

    też bardzo lubię:)

  6. Halina Joskowska
    23 sierpnia, 2014, 1:13 pm

    ma ładny kolorek 🙂

  7. Anonimowy
    15 marca, 2015, 5:49 pm

    Wspaniały. Bardzo dziękuję 🙂

    1. opalanka
      15 marca, 2015, 6:17 pm

      Bardzo się cieszę:)

  8. Anonimowy
    22 marca, 2015, 8:07 pm

    Zrobiłam z żółtkami ze świeżych wiejskich jaj. Córcia powiedziała: mniam!

  9. Jola
    17 sierpnia, 2015, 7:40 pm

    Nie przypuszczałam, że to takie proste! Dziękuję za przepis.

  10. Anonimowy
    26 października, 2015, 10:51 am

    pyszny budyń:) dodałam troche soku z pomarańczy 🙂

  11. Bozena Kibsgaard
    26 października, 2015, 12:00 pm

    Piekny kolor i smak ja tylko robie sama swojej roboty wsxzelakie budynie …To niebo w gebie …Pozdrawiam

  12. kuchnia u bietki
    2 stycznia, 2016, 7:12 pm

    bardzo smaczny budyń 🙂

  13. kate
    17 czerwca, 2016, 6:56 pm

    budyń rewelacyjny gorąco polecam ten przepis

  14. iwona paluch
    19 czerwca, 2016, 11:56 am

    Można zamienić mleko na jakieś roślinne?

    1. opalanka
      19 czerwca, 2016, 2:58 pm

      Tak, właściwie każde.

  15. Anonimowy
    30 lipca, 2016, 7:55 pm

    Budyń pyszny 🙂 a z dodatkiem borówki amerykańskiej był wyśmienity 🙂

  16. Anonimowy
    2 grudnia, 2016, 11:26 pm

    Robi się go dłużej niż z paczki ale dobry

  17. Zojka
    31 sierpnia, 2017, 3:43 pm

    Można użyć mąki ziemniaczanej?

    1. opalanka
      31 sierpnia, 2017, 7:48 pm

      Tak.

  18. Kiki
    5 grudnia, 2018, 11:19 pm

    To jest przepyszny budyń, raz zamiast cukru waniliowego dała cukier migdałowy tez byłyszny ?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie