Bardzo dobre muffinki z budyniem

Małe, dobre muffinki z budyniem, słodkie co nieco, do popołudniowej kawy, które da się przygotować w bardzo krótkim czasie. W środku budyniowe wypełnienie, na spodzie owoce lub łyżka dżemu. Niby nic, pracy niewiele, a efekt bardzo zadowalający:) Na przyjęcia dla dzieci, spotkania z przyjaciółmi. Mała muffinka na dwa, trzy kęsy, kremowa, dobra słodycz.

dobre muffinki z budyniem

 

dobre muffinki z budyniem


dobre muffinki z budyniem – składniki ( na 12 sztuk) :

– budyń z tego przepisu lub sklepowy, ugotowany z 400 ml mleka, by był nieco bardziej gęsty niż zazwyczaj

 
– 2,5 szklanki mąki  (ok. 300 g)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki kakao
– 3/4 szklanki cukru
– 2 jajka
– pół kostki stopionego i ostudzonego masła
– 200 ml mleka lub jogurtu naturalnego
– łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

1/3 słoika ulubionego, gęstego dżemu, powideł lub np. truskawki czy wiśnie

dobre muffinki z budyniem – przepis

Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i cukrem, jajka roztrzepać w osobnej misce z mlekiem, masłem i cukrem waniliowym. Przelać płynną masę do mąki, wymieszać łyżką, niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Piekarnik ustawić na 170 st. Foremki do muffinek nasmarować masłem lub wyłożyć papilotkami, jeśli silikonowe, nie ma potrzeby. Na dno foremki nakładać łyżkę ciasta, na nim ułożyć 2 łyżeczki dżemu lub owoce, porcję budyniu i znów łyżkę ciasta. Wygładzić nieco całość. Masa podczas pieczenia rozpłynie się równomiernie. Piec 20 minut.

dobre muffinki z budyniem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Clauditte W.
    24 czerwca, 2014, 9:12 am

    Wygląda bardzo smakowicie szkoda, że monitor nie oddaje zapachu 🙂

    Pozdrawiam serdecznie !!!

    Zapraszam również do siebie.

    Życzę miłego dnia 😀

    1. opalanka
      25 czerwca, 2014, 7:36 am

      Dziękuję, wpadnę, pozdrawiam również:)

  2. Bo(ro)n Appétit
    24 czerwca, 2014, 10:52 am

    Porywam jedną babeczkę 🙂

  3. gin
    24 czerwca, 2014, 2:18 pm

    Wyglądają pysznie 🙂

  4. Aguś kulinarnie
    25 czerwca, 2014, 7:32 am

    Piekne i tak uroczo podane:)

  5. Anonimowy
    1 października, 2014, 5:47 pm

    Zrobie na Halloween…z ozdoba! Als bedzie frajda…niespodzianka w srodku..budyn..super pomysl!

  6. Lorrelaine
    30 czerwca, 2015, 8:57 am

    Czy waniliowa wersja tych babeczek polegałaby tylko na rezygnacji z kakao, czy należy poczynić większe modyfikacje przepisu? 🙂

    1. opalanka
      30 czerwca, 2015, 10:03 am

      Rezygnacji z kakao. Gdyby ciasto było bardzo rzadkie można dać łyżkę mąki więcej.

  7. Anonimowy
    6 marca, 2016, 4:34 pm

    A ja zrobilam tylko bez kakao i wogole nie wyszly:(

  8. Klaudia Łuczak
    4 września, 2016, 7:15 pm

    Planuję zrobić te muffinki, gdy do domu przyjdzie nowy piekarnik. Kakao ma być gorzkie?

    1. opalanka
      5 września, 2016, 7:54 am

      Tak.

  9. Lechitka
    17 lutego, 2017, 3:20 pm

    Właśnie pierwsza partia siedzi w piekarniku 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)