ciasto z jabłkami i pomarańczą

Ciasto z jabłkami i pomarańczą

Ciasto z jabłkami i pomarańczą – półkruche, dość miękkie i soczyste- pycha. Owoców nie trzeba wcześniej podsmażać, złapią formę dzięki skrobi ziemniaczanej, wystarczy je lekko oprószyć. Oprócz jabłek i pomarańczy jest tu jeszcze warstwa budyniu, można z niej zrezygnować, należy wtedy podwoić ilość owoców. Osobiście bardzo lubię budyń, nie jadam go zbyt często, zatem w kawałku szarlotki od święta – z ochotą:) Szarlotka – ciasto z jabłkami i pomarańczą, na złotą polską jesień – w sam raz. Na tę ponurą i z szarugą za oknem – jeszcze bardziej. Do kocyka i książki. Na uroczystości w pracy i w szkole. Nie ma miejsca, w którym nie pasowałaby szarlotka:)

Ciasto z jabłkami i pomarańczą – składniki (na formę ok. 24 x32cm)

  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru ( 180g)
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii

masa jabłkowa :

  • 1,5 kg twardych, słodkich  jabłek (np. malinówka, ligol) lub kwaśnych – jak szara reneta
  • pomarańcza
  • dwie łyżki smażonej/kandyzowanej skórki pomarańczowej (można pominąć)
  • domowy budyń z podwójnej porcji z tego przepisu lub budyń z dwóch opakowań sklepowych ugotowany wg. przepisu na opakowaniu
  • półtorej łyżki skrobi ziemniaczanej do oprószenia owoców
  • cukier puder do posypania ciasta

Ciasto z jabłkami i pomarańczą – przepis

Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą kulę (ręcznie lub przy pomocy malaksera).  1/4 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałym ciastem wykleić dno blaszki. Odstawić do lodówki. Piekarnik ustawić na 180 stopni – góra – dół.
Ugotować budyń. Sklepowy – z nieco mniejszej ilości mleka niż podano w przepisie na opakowaniu. Lekko ostudzić.
Jabłka pokroić w kostkę, pomarańczę obrać, pozbawić błonek (wyfiletować, jest z tym trochę zabawy, cierpliwości:) i pokroić na cząstki ok. 1 cm. Owoce i skórkę pomarańczową ułożyć naprzemiennie, możliwie równą warstwą na cieście. Oprószyć skrobią ziemniaczaną. Jeśli używamy jabłka szara reneta lub innego, kwaśnego gatunku, posypać owoce dwiema łyżkami cukru. Przykryć punktowo budyniem i lekko wyrównać powierzchnię. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzch masy budyniowej. Można porwać je też ręką na okruchy i rozłożyć dowolnie. Piec ok. 45 minut. Posypać cukrem pudrem.

ciasto z jabłkami i pomarańczą

ciasto z jabłkami i pomarańczą

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Candy Pandas
    16 października, 2018, 9:05 am

    Myślałyśmy, że to sernik z brzoskwiniami naszej babci ale taka wersja budyniowego ciasta też musi być pycha 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)