Bardzo dobre pierogi z kaszanką, cebulką i majerankiem
Bardzo dobre pierogi z kaszanką, choć farsz wydaje się banalny, przaśny i zwyczajny. Większość znanych mi osób odda wiele za domowe ruskie pierogi ,a przecież farsz w nich jest równie prosty i oszczędny. To najlepszy przykład na to, że nie trzeba wyszukanych i skomplikowanych składników, by zadowolić najwybredniejsze podniebienia. Pierogi z kaszanką będą Waszym nowym hitem domowym, zobaczycie.
By lepienie pierogów nie wydawało się żmudne i nudne, podchodzę do sprawy jak do zabawy w lepienie z ciastoliny, układania puzzli czy czegoś w tym rodzaju. Ciasto zagniata mi robot, dzięki czemu mam nieco mniej bałaganu. Kto nie ma, zagniata ręką w misce, nic trudnego. Potem włączam ulubioną muzykę i w godzinkę lub półtorej mam obiad na dwa dni. Wychodzi, że to wcale nie jest aż tak czasochłonne jak wydawać by się mogło. Mam już wprawę, która przyszła po drugim lub trzecim lepieniu i pozwala się logistycznie ogarnąć.
Najpierw farsz, potem ciasto. Kiedy odpoczywa w misce, robię porządek i wyjmuję duże deski do krojenia, posypuję je mąką. Na nich łatwiej transportuje się pierogi do garnka z wrzątkiem. Szykuję garnek, łyżkę cedzakową, półmiski do układania na nich pierogów.
Wtedy również gotuję wodę, przykrywam pokrywką i czeka gorąca na pierwszą ulepioną porcję. Posypuję szczodrze mąką kawałek miejsca na blacie, tam wałkuję, nie lubię jak się przykleja, nikt nie lubi. Lepię, układam na deskach i siup do osolonego wrzątku 🙂
Kto się odchudza i marudzi że kaloryczne, nie je kolacji i po kłopocie:)
Bardzo dobre pierogi z kaszanką – składniki (na ok. 50 pierogów) :
farsz:
- 300 g dobrej jakości kaszanki (ze sprawdzonej masarni)
- 2 cebule
- pół jabłka, najlepiej kwaśnego
- przyprawy wg uznania – łyżka majeranku, nieco pieprzu (trzeba próbować po dodaniu czy wystarczy ostrości, może miała go sporo kaszanka), duża szczypta cukru, 1/6 łyżeczki soli
ciasto:
- 400 g mąki pszennej (lub mieszanka mąk bezglutenowych)
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki gorącej wody (ok. 200 ml) lub szklanka (250 ml) maślanki
- łyżka oleju lub lepiej – stopionego masła
- szczypta soli
do polania (omasta) :
- gruby plasterek boczku
- cebula
- dwie, trzy łyżki oleju
- siekany koperek do posypania
Bardzo dobre pierogi z kaszanką – przepis:
Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, od razu posolić i dodać dużą szczyptę cukru. Kaszankę obrać z osłonki, pokroić w plastry i dodać do cebuli kiedy ta lekko zmięknie. Smażyć 4-5 minut mieszając. Zestawić z ognia, dodać przyprawy, wystudzić.
Do mąki dodać żółtka, sól i tłuszcz, przemieszać łyżką, dolać wodę lub maślankę i zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję przyjemnej do ugniatania plasteliny, niezbyt rzadką, by dało się wałkować. W razie potrzeby dodać więcej płynu lub mąki, jeśli ciasto wyszło zbyt miękkie. Odstawić na pół godziny pod przykryciem ze ściereczki lub folii spożywczej.
Blat podsypać mąką, przygotować szeroki garnek z osoloną wodą, deski do krojenia podsypać mąką by układać na nich pierogi. Przygotować łyżkę cedzakową i talerze do wykładania. Na oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę na omastę.
Ciasto podzielić na pół, rozwałkować dość cienko, na grubość ok. 1 mm lub lepiej – nieco mniej. Wycinać szklanką, kieliszkiem lub foremką krążki ok. 5- 6 cm. Na środku każdego układać czubatą łyżeczkę farszu i sklejać mocno brzeg pieroga. Uważać, by farsz nie dostał się w miejsca sklejenia. Układać na podsypanych mąką deskach lub kuchennym blacie. Wrzucać po kilka, kilkanaście sztuk na gotującą się, osoloną wodę (powinny pływać swobodnie) i trzymać do wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmować na talerze, polewać omastą i posypać siekanym koperkiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
O ciekawe 🙂 Pierogów z kaszanką jeszcze nie jadłyśmy 😛
A co z jabłuszkiem?:) gdzie i kiedy dodać?:)
Razem z cebulą, już dopisałam 🙂
Mąż uwielbia kaszankę więc to super pomysł na obiad ?
” kto sie odchudza i marudzi ze kaloryczne,nie je kolacji i po klopocie” ? i to mnie przekonalo
Bardzo dobre☺
To super:)