ciasto z truskawkami bez pieczenia

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

Ciasto z truskawkami bez pieczenia, grysikowe, właściwie deser z galaretką, łatwy do przygotowania. Zdarza mi się czasem, że na śniadanie czy kolację gotuję kaszę mannę i polewam ją malinowym sokiem albo dorzucam jakieś słodkie, miękkie owoce jak truskawki czy maliny. Niezmiennie wywołuje to miłe skojarzenia z dzieciństwem, domem i posiłkiem szykowanym przez mamę specjalnie dla mnie. Kasza manna gotowana na gęsto dawała się pokroić w kostki i smakowała najlepiej następnego dnia. Podobnie krojona, gotowana na wodzie ze szczyptą soli występowała też czasem w naszym domu jako dodatek do rosołu. Jadło się tak u Was rosół?
Ciasto grysikowe z truskawkami lub jak kto woli – deser na zimno, wymaga chłodzenia w lodówce. Jest idealny na ciepłe dni kiedy nie chce się sięgać do użycia piekarnika. I dla studentów w akademiku, kiedy niewielkim kosztem trzeba osiągnąć spektakularny efekt prezentowy:) Efektowne, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Można podać je w formie tortu lub prostokątnej blaszce do krojenia w kostki.

Ciasto z truskawkami bez pieczenia (na tortownicę ok. 20 cm lub formę ok.18x 23 cm)  – składniki

na wierzch:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek

na spód:

  • 200 g herbatników typu petite beurre (prostokątnych z ząbkami)
  • 80 g stopionego masła

na masę

  • 1 l mleka
  • niepełna szklanka kaszy manny (160g)
  • laska wanilii lub kilka kropli waniliowego ekstraktu
  • 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu (110 g)
  • 60 g masła

Ciasto z truskawkami bez pieczenia – przepis:

Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, odstawić do schłodzenia, od czasu do czasu zamieszać, żelatyna lubi zbierać się na dnie naczynia. Truskawki umyć i pozbawić szypułek, duże sztuki przekroić na pół.

Herbatniki pokruszyć w malakserze lub plastikowym woreczku przy pomocy wałka lub dłoni. Wymieszać z roztopionym masłem i wsypać na dno formy. Ugnieść dłonią lub wygodniej – gładką, szklaną powierzchnią, np. dnem kubka, szklanki czy kieliszka. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

Mleko gotować z masłem, cukrem i przekrojoną wzdłuż na pół laską wanilii lub ekstraktem. Kiedy będzie wrzące, wyjąć wanilię, wsypać kaszę i intensywnie mieszać gotując na małym ogniu. Masa zgęstnieje, zwykle zajmuje to dwie do czterech minut. Powstały  krem przelać na schłodzony w lodówce spód. Ułożyć na nim truskawki, lekko wciskając je w masę. Zalać je tężejącą galaretką. To ważne, by nie była całkiem płynna, inaczej spłynie na spód formy. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin do lodówki.

ciasto z truskawkami bez pieczenia

ciasto z truskawkami bez pieczenia

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. magicznykociolek.blox.pl
    22 maja, 2018, 9:04 am

    Wiosna i lato w jednym:)

  2. Jacek
    23 maja, 2018, 8:24 am

    Aż chciałoby się od razu zjeść 🙂

  3. Candy Pandas
    26 maja, 2018, 9:10 am

    Latem zdecydowanie takie ciasta bez pieczenia stają się naszymi ulubionymi 🙂

  4. Ewa
    9 czerwca, 2018, 10:18 am

    Zrobiłam. Wyszło świetnie

  5. Magda
    3 stycznia, 2019, 3:13 am

    No, i czegoś takiego szukałam ! 🙂 Nie mam zdolności kulinarnych do wypieków, a potrzebuje czegoś łatwego, ale innego, na urodziny męża. Wszelkie inne przepisy mają zwykle czekoladę lub coś podobnego, co wiem że mi nie pójdzie, tylko mąż jest łasuchem w rodzinie, albo po prostu ciacha są brzydkie 🙂 a tu proszę, dodatkowo bardzo eleganckie ciasto.

    1. magda
      10 lutego, 2019, 2:21 am

      Zrobiłam, rewelacja 🙂 wszystko poszło na urodzinach męża.

      1. Beata Królikiewicz
        10 lutego, 2019, 11:29 am

        :))) super!

  6. Aga
    20 czerwca, 2020, 1:12 pm

    a czym można zastąpić kaszę mannę, aby było bezglutenowe?

    1. Beata Królikiewicz
      20 czerwca, 2020, 8:59 pm
  7. Agnieszka
    12 maja, 2021, 4:50 am

    Ile porcji można wykroić z tego rozmiaru ciasta? Dla ilu osób wystarczy? Tak mniej więcej 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      13 maja, 2021, 8:34 pm

      “Dla przykładu: tort średnicy 20cm ma obwód ~62.8cm. Zakładając, że chcemy aby każda porcja była wielkości 3cm, możemy wyliczyć, że z tortu o średnicy 20cm powinniśmy wykroić ~21 porcji”.Z tym, że 3 cm to cienki plasterek. Myślę, że przy solidnych kawałkach ok. 10 -12 porcji.

  8. Mateusz
    16 czerwca, 2021, 8:04 am

    Czy masę można wylewać na spód jak jest gorąca? Czy trzeba ostudzić?

    1. Beata Królikiewicz
      16 czerwca, 2021, 4:25 pm

      Daję gorącą!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie