Bardzo dobry sernik na zimno z kaszy jaglanej

Sernik na zimno z kaszy jaglanej. Bez pieczenia i łatwy bardzo. A kaszę jaglaną trzeba jeść. Często. Duuużo częściej niż jemy. Odkwasza w organizmie to, co zakwaszone przez białą mąkę, cukier, przetworzoną żywność i inne, pyszne skądinąd jedzenie. Samo zdrowe dobro, choć nie lubię aż tak, jak chciałabym. Stąd – szukam najsmaczniejszych rozwiązań. Piekłam już z niej pyszne ciasto z kaszy jaglanej, robiłam desery (znakomite też na śniadania). Ten sernik (nie ma sera, ale smakuje jakby miał) bardzo mi odpowiada. Naprawdę zdrowa słodycz, sernik na zimno z kaszy jaglanej – coś podobnego:)

sernik na zimno z kaszy jaglanej

 

sernik na zimno z kaszy jaglanej

sernik na zimno z kaszy jaglanej – składniki ( na tortownicę ok. 23 cm) : 

– 2 szklanki kaszy jaglanej
– 4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
– 800 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego
– ew. łyżka, dwie soku z cytryny (gdyby był mało kwaśny)

– łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– nieco więcej niż pół szklanki cukru lub kilka łyżek (ok.7-8) syropu z agawy, ksylitolu, trzeba próbować gotowej masy, czy wystarczająco słodka
– 6 czubatych łyżeczek żelatyny lub agar-agar
– 1/3 szklanki wrzącej wody
 
na spód (można pominąć i robić bez niego):
– paczka okrągłych biszkoptów lub pokruszonych zwykłych herbatników wymieszanych ze stopioną łyżką masła na piasek

na wierzch :
– 2 galaretki
– ok. 30 dag truskawek

sernik na zimno z kaszy jaglanej- przepis

Kaszę wsypać do rozgrzanego garnka z grubym dnem lub na gorącą patelnię. Podprażyć chwilę mieszając. Przepłukać kilka razy porządnie wodą na sicie, przelać wrzątkiem. Dzięki temu, straci goryczkę. Zalać w garnku mlekiem i gotować mieszając, aż wchłonie płyn i będzie całkiem miękka (ok. 20 minut). Przestudzić lekko, dodać jogurty, cukier lub inne słodzidło, ekstrakt z wanilii. Zblendować całość porządnie  na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić. Gdyby był mało kwaśny, dodać sok z cytryny.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody, przestudzić nieco, wmieszać lejąc cienką strużką, intensywnie ubijając masę mikserem. Tortownicę wyłożyć dużym kawałkiem plastikowej folii, lepiej wyciętym z jednorazowych toreb do żywności niż z rolki, ta się klei i trudno ją okiełznać. Na spód wsypać pokruszone drobno herbatniki wymieszane „na piasek” ze stopionym masłem lub wyłożyć lekko nasączone herbatą biszkopty. Część truskawek przekroić na pół i ułożyć przy rancie tortownicy, przekrojeniem na zewnątrz. Wylać masę do formy, na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki, wciskając je lekko do środka, wstawić do lodówki.

Galaretkę wykonać wg. przepisu na opakowaniu używając szklankę mniej wody niż zaleca producent. Kiedy zacznie tężeć- zamieszać i wylać na wierzch ciasta. Pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Przed wyjęciem ciasta z formy najlepiej zanurzyć ją na chwilę w misce z gorąca wodą. Pozwoli to łatwiej odkleić się masie od rantów tortownicy. Usunąć delikatnie folię. Spód odklejać przy przesuwaniu na talerz lub paterę.

sernik na zimno z kaszy jaglanej

 

sernik na zimno z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Justyna Żak
    3 czerwca, 2014, 7:51 am

    z kaszą jaglaną nie próbowałam tylko z manną ale chętnie wykorzystam pomysł w kuchni zwłaszcza jak wygląda tak smacznie:D

  2. Marcela
    3 czerwca, 2014, 10:31 am

    łał! nigdy nie jadłam takiego cuda!
    wygląda pysznie:)

  3. claudine
    3 czerwca, 2014, 12:05 pm

    Muszę spróbować takiej wersji serniczka, cudnie wygląda 🙂

  4. Ula
    3 czerwca, 2014, 1:15 pm

    Mniaaam i żałuję…,że nie jestem Pani sąsiadką;-)

    1. opalanka
      3 czerwca, 2014, 4:37 pm

      🙂

  5. ugotujmyto.pl
    3 czerwca, 2014, 6:09 pm

    Smakowicie i zdrowo… wspaniale :)!

  6. studentka zarządzania
    3 czerwca, 2014, 7:03 pm

    Pani przepisy to dowód na to, że zdrowe jedzenie może być smaczne 🙂

  7. Renata Karon-Slomczynska
    3 czerwca, 2014, 9:20 pm
    1. opalanka
      4 czerwca, 2014, 7:45 am

      🙂 Fajny, tylko trudno u nas dostać wszystkie składniki, ale zwykły jogurt daje bardzo dobre, sernikowe doznania:)

  8. Mariola s
    4 czerwca, 2014, 6:30 am

    Bardzo pomysłowy sernik:) Pięknie wygląda

  9. Marzena
    4 czerwca, 2014, 9:06 am

    Mam wielką ochotę na niego:-) Oj zrobię niebawem:-)

  10. skoraq cooks
    4 czerwca, 2014, 6:08 pm

    Wszędzie widzę ten sernik więc i ja muszę spróbować i to koniecznie. Twój jest śliczny 🙂

  11. Tassarinian
    14 czerwca, 2014, 11:26 am

    Zrobiony, wizualnie rewelacja, smak jednak nie mój zupełnie, mi wyszedł trochę mączasty w konsystencji, mam wrażenie, że mimo wszystko za mało słodki, czuć jednak mocno tą kaszę. Chyba pozostanę przy pysznym musie czekoladowym z jaglanką 🙂

  12. Daria K.
    4 stycznia, 2015, 5:45 pm

    Właśnie zajadam 🙂 Ze względu na porę roku zrobiłam z mrożonymi malinami (wolę mrożone maliny niż mrożone truskawki). Spróbowałam gotowej masy i była dla mnie zbyt mdła. Dodałam sok z całej cytryny i to był strzał w 10! Smakuje dzięki temu bardziej "twarogowo" 🙂 Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam 🙂

    1. opalanka
      4 stycznia, 2015, 6:04 pm

      dobra wskazówka, zapisze sugestię:) Pozdrawiam również:)

  13. Anonimowy
    18 kwietnia, 2015, 1:56 pm

    Zrobiony 🙂 Rewelacja, ale z małymi zmianami 🙂 Robiłam wcześniej sernik vege z nerkowców i ściągnęłam co nieco z przepisu. Do "sera" dodałam roztopiony olej kokosowy zamiast żelatyny. Na kruchy spód mix orzechów zblendowany z suszonymi daktylami, na górę zamiast galaretki – zblendowane truskawki z daktylami + olej kokosowy. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. opalanka
      18 kwietnia, 2015, 7:00 pm

      Pozdrawiam, wypróbuję i tak:)

    2. Emilia S.
      23 listopada, 2015, 3:00 pm

      Czy przy zamianie zelatyny na olej sernik stężał bez problemów?

  14. Anonimowy
    26 maja, 2015, 2:22 pm

    Nie mam blendera. Czy mikser wystarczy?

    1. opalanka
      26 maja, 2015, 3:23 pm

      Tylko jeśli ma końcówkę blendującą z nożykami.

  15. Asia Kurek
    7 czerwca, 2015, 12:45 pm

    Właśnie się schładza… tylko na galaretkę brakło miejsca więc będzie wersja bez… spód z ciasteczek owsianych 🙂

  16. Anonimowy
    25 czerwca, 2015, 8:30 am

    Ten sernik jest przepyszny! 🙂 Uwielbiam! Czasami robię w wersji mini – w salaterkach na śniadanie, z połowy porcji, wtedy też bez galaretki (bo przy tym pysznym serniku galaretka mi już zwykle nie smakuje, a i dzieci odkładają ją na bok 😉
    Pyyyychaaa! 🙂

  17. Anonimowy
    2 lipca, 2015, 2:43 pm

    ambrozyjski! 🙂 jako mleko użyłem mleko z wyciśniętych wiórków kokosowych a odtluszczone wiórki zmiksowałem razem z masą jaglaną. wyszło wyborne.
    dziękuje za natchnienie 🙂

  18. Sawirej Róża
    5 grudnia, 2015, 5:45 pm

    To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub lici ?

  19. Anonimowy
    30 marca, 2016, 11:14 am

    Sernik cudny, wypróbowałam. Miałam jednak problem z blendowaniem kaszy jaglanej.
    Jakiego blendera / miksera używasz? Jak długo blendujesz?

    1. opalanka
      30 marca, 2016, 12:10 pm

      Po dodaniu jogurtów, to właściwie każdy powinien dać radę. Sama kasza nieraz działa zapychająco. Używam tego – http://niebonatalerzu.blogspot.com/search/label/test%20urz%C4%85dzenia, i jeszcze brauna, takiego z małym malakserem, jest świetny, bo dodatkowo trze warzywa i zagniata kruche ciasto;) Blenduję aż masa będzie gładka, jak krem, czasu nie liczyłam.

  20. Martyna
    20 kwietnia, 2018, 4:18 pm

    Czy agaru też 6 łyżecżek należy dodać? Pisze Pani aby lać strużką a wyszło bardzo gęste.

    1. Beata Królikiewicz
      22 kwietnia, 2018, 3:44 pm

      Agar agarowi nierówny, czytam na opakowaniu na ile jest litrów płynu i szacuję dla całej zawartości np jogurtu plus trochę. Żeby lało się strużką trzeba regulować ilością wody i dać ile trzeba.

  21. Bryanarina
    9 lipca, 2018, 1:45 am

    Get me friends plis

    1. Beata Królikiewicz
      10 lipca, 2018, 2:58 pm

      🙂

  22. Katarzyna
    13 września, 2018, 10:08 am

    Przepis niezły, tylko niepotrzebne oznaczenie jogurtu w ml a nie g. Duże opakowanie jogurtu= 400g, nie zauważyłam jednostki i oczywiście dałam za dużo jogurtu, przez co słabo się skrzepł i wyszło go po prostu za dużo jak na zwykłą tortownicę.

    1. Beata Królikiewicz
      14 września, 2018, 1:21 pm

      A zwykłą w jakim rozmiarze? 23 cm?

  23. StevenScova
    5 listopada, 2018, 12:21 am

    Hello

    1. Beata Królikiewicz
      7 listopada, 2018, 10:48 am

      hello:)

  24. Noemi
    11 sierpnia, 2019, 8:39 pm

    Uwielbiam to ciasto! Robiłam już dwukrotnie. Moje małe modyfikacje: do masy daję jogurt naturalny oraz śmietanfix, dno tortownicy wykładam podłużnymi biszkoptami maczanymi w kawie. Jagielnik jest też świetny z malinami i borówkami amerykańskimi.

  25. KristinaCADOG
    19 marca, 2020, 6:02 pm

    Jest tu kto? 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      19 marca, 2020, 8:59 pm

      Jest, jest:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)