Jak się robi owsiankę
Jak się robi owsiankę? Owsiankę koniecznie jeść trzeba, podobnie jak kaszę jaglaną. Na śniadanie – pięć minut roboty, a te wszystkie pokłady zawartych w niej aminokwasów, witamin, błonnika, zrobią z naszym organizmem cuda. Zmęczenie i rozdrażnienie mija, pamięć i koncentracja wzrasta, skóra się nawilża, jelita skaczą z radości, stawy się odżywiają, rośnie wytrzymałość. Lista jest długa, dla ciekawych i zgłębiających temat link do poczytania. A teraz przepis na owsiankę z rabarbarem, bo sezon. Oczywiście można ją przygotować z dowolną, ulubioną konfiturą, bananami lub zupełnie bez niczego, będzie równie pysznie, szybko i zdrowo. A. By przekonać dzieci do jej jedzenia, czasem trzeba się nieco postarać i zadbać o atrakcyjne dla nich podanie takiego śniadania, forma deseru może okazać się odpowiednią:) Jak się robi owsiankę zaraz będzie wiadomo.
Jak się robi owsiankę – składniki (na jedną porcję) :
– 3 łyżki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
– szklanka mleka (krowiego, sojowego, owsianego)
– 1-3 łyżeczki cukru (miodu, ksylitolu, syropu z agawy)
– garść bakalii (u mnie orzechy, żurawina, szczypta podprażonego siemienia lnianego)
– czerwona łodyga rabarbaru
Jak się robi owsiankę – przepis
Mleko zagotować z połową cukru i płatkami owsianymi, dodać bakalie. Trzymać na małym ogniu ok. 3-4 minuty, aż płatki zmiękną. Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki, wrzucić na rozgrzaną, suchą, teflonową patelnię, oprószyć cukrem (lub dodać inne słodzidło). Smażyć chwilę, szybko zmięknie. Przełożyć do miseczki lub pucharka na lody, wyłożyć owsiankę i gotowe.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wygląda jak deser 🙂
wygląda cuuudoooo <3
Ale chyba owsiankę każdy musi sam opanować.. Ja np całe życie gotowałam na mleku, jednak okazała sie dla mnie dużo lepsza, gdy na noc zalewam ją wrzątkiem, a rano dogotowuje z mlekiem.. 🙂
Próbowałaś?
Nie wiem jaki masz piekarnik, ale raczej w większości się wymienia 🙂
Robiłam nocną, ale zalewaną mlekiem nie wrzątkiem. Spróbuję. Mam nadzieję grzałkę wymienić jutro:)
Tak prosto, a jak apetycznie:-) Wygląda extra:-)
Czemu nie płatki błyskawiczne?
Zwykłe są mniej przetworzone. Ale nie jest to jakaś wielka sprawa ,można użyć i takich. Błyskawiczne wystarczy zalać mlekiem. http://pilates.org.pl/eksperci/pytanie-do-eksperta/czy-blyskawiczne-platki-owsiane-sa-tak-zdrowe-jak-zwykle-owsiane-115
A mam mieszac przy gotowaniu?
Tak.