Ciasto z truskawkami bez pieczenia
Ciasto z truskawkami bez pieczenia, grysikowe, właściwie deser z galaretką, łatwy do przygotowania. Zdarza mi się czasem, że na śniadanie czy kolację gotuję kaszę mannę i polewam ją malinowym sokiem albo dorzucam jakieś słodkie, miękkie owoce jak truskawki czy maliny. Niezmiennie wywołuje to miłe skojarzenia z dzieciństwem, domem i posiłkiem szykowanym przez mamę specjalnie dla mnie. Kasza manna gotowana na gęsto dawała się pokroić w kostki i smakowała najlepiej następnego dnia. Podobnie krojona, gotowana na wodzie ze szczyptą soli występowała też czasem w naszym domu jako dodatek do rosołu. Jadło się tak u Was rosół?
Ciasto grysikowe z truskawkami lub jak kto woli – deser na zimno, wymaga chłodzenia w lodówce. Jest idealny na ciepłe dni kiedy nie chce się sięgać do użycia piekarnika. I dla studentów w akademiku, kiedy niewielkim kosztem trzeba osiągnąć spektakularny efekt prezentowy:) Efektowne, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Można podać je w formie tortu lub prostokątnej blaszce do krojenia w kostki.
Ciasto z truskawkami bez pieczenia (na tortownicę ok. 20 cm lub formę ok.18x 23 cm) – składniki
na wierzch:
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 g truskawek
na spód:
- 200 g herbatników typu petite beurre (prostokątnych z ząbkami)
- 80 g stopionego masła
na masę
- 1 l mleka
- niepełna szklanka kaszy manny (160g)
- laska wanilii lub kilka kropli waniliowego ekstraktu
- 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu (110 g)
- 60 g masła
Ciasto z truskawkami bez pieczenia – przepis:
Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, odstawić do schłodzenia, od czasu do czasu zamieszać, żelatyna lubi zbierać się na dnie naczynia. Truskawki umyć i pozbawić szypułek, duże sztuki przekroić na pół.
Herbatniki pokruszyć w malakserze lub plastikowym woreczku przy pomocy wałka lub dłoni. Wymieszać z roztopionym masłem i wsypać na dno formy. Ugnieść dłonią lub wygodniej – gładką, szklaną powierzchnią, np. dnem kubka, szklanki czy kieliszka. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Mleko gotować z masłem, cukrem i przekrojoną wzdłuż na pół laską wanilii lub ekstraktem. Kiedy będzie wrzące, wyjąć wanilię, wsypać kaszę i intensywnie mieszać gotując na małym ogniu. Masa zgęstnieje, zwykle zajmuje to dwie do czterech minut. Powstały krem przelać na schłodzony w lodówce spód. Ułożyć na nim truskawki, lekko wciskając je w masę. Zalać je tężejącą galaretką. To ważne, by nie była całkiem płynna, inaczej spłynie na spód formy. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin do lodówki.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wiosna i lato w jednym:)
Aż chciałoby się od razu zjeść 🙂
Latem zdecydowanie takie ciasta bez pieczenia stają się naszymi ulubionymi 🙂
Zrobiłam. Wyszło świetnie
No, i czegoś takiego szukałam ! 🙂 Nie mam zdolności kulinarnych do wypieków, a potrzebuje czegoś łatwego, ale innego, na urodziny męża. Wszelkie inne przepisy mają zwykle czekoladę lub coś podobnego, co wiem że mi nie pójdzie, tylko mąż jest łasuchem w rodzinie, albo po prostu ciacha są brzydkie 🙂 a tu proszę, dodatkowo bardzo eleganckie ciasto.
Zrobiłam, rewelacja 🙂 wszystko poszło na urodzinach męża.
:))) super!
a czym można zastąpić kaszę mannę, aby było bezglutenowe?
To będzie inne ciasto, ale smaczne:) – https://niebonatalerzu.pl/2014/06/bardzo-dobry-sernik-na-zimno-z-kaszy.html
Ile porcji można wykroić z tego rozmiaru ciasta? Dla ilu osób wystarczy? Tak mniej więcej 🙂
“Dla przykładu: tort średnicy 20cm ma obwód ~62.8cm. Zakładając, że chcemy aby każda porcja była wielkości 3cm, możemy wyliczyć, że z tortu o średnicy 20cm powinniśmy wykroić ~21 porcji”.Z tym, że 3 cm to cienki plasterek. Myślę, że przy solidnych kawałkach ok. 10 -12 porcji.
Czy masę można wylewać na spód jak jest gorąca? Czy trzeba ostudzić?
Daję gorącą!