ptysie z kruszonką

Najlepsze ptysie z kruszonką. Choux au craquelin

Najlepsze ptysie – z kremem czekoladowym i kruszonką -chrupką,  z francuska – chaux au craquelin (wymawia się- szo o kraklę). Bardzo, bardzo dobre, nie tylko na karnawałowe szaleństwa. Przepis na nie w azjatyckim wydaniu filmowym podesłała mi kiedyś Olcia, tam akcja przygotowania trwała 2 minuty i było tak ładnie, że od razu chciało się lecieć do kuchni i robić. Nie od razu jednak tak się stało, przepis odleżał trochę i żałuję, bo ptysie craquelin to jest powiem Wam – coś. O to chodzi z tą teksturą w kulinarnych programach. Jest chrupko i słodko na wierzchu, miękko i wilgotno w środku. Sprawa kremu w odpowiednim kolorze  i smaku –  do wyboru ( przepisy na kremy do ciast i tortów). U mnie padło na czekoladową wersję ze śmietanki, prostą i łatwą, trzeba tylko pamiętać, by śmietankę podgrzać z czekoladą najlepiej poprzedniego dnia i schłodzić, tylko zimna ubije się do właściwej konsystencji.

Widzicie te zegary na fotografii? To jedna z ładniejszych rzeczy (o ile nie najładniejsza) w moim domu. Każdy kto przychodzi o nie pyta, jest klimat i magiczne, przyciągające oko coś. Niecodzienne i bardzo wyjątkowe. Ptysie craquelin wyjechały właśnie do moich przyjaciół, którzy robią takie cuda do domu, łącząc np. drewno z metalem. Industrialne meble przerabiane z PRLowskich biblioteczek, stare kredensy, stoły, suwane na stalowych ościeżnicach drewniane drzwi (ha, na nie czekam, będę mieć i pokażę:), łóżka, barierki do schodów, lampy. Realizują nietypowe pomysły, zadziwiające i przepiękne rzeczy. Każdy chce je mieć, każdy. To trzeba ogłaszać, pokazywać i się dzielić, teraz jest dobry termin. Potem mogą być tak znani, że się nie dopchacie. Złoci, solidni, cudni ludzie. I niebieskie tło do fotografii nowe mam od nich. No bardzo polecam. Kto ma FB niech leci tutaj – Industris  albo dzwoni zaraz –
666 495 935 . 

najlepsze ptysie

Miałam nie wstawiać łóżka, w końcu to blog kulinarny, ale nie mogłam się powstrzymać:)

Ptysie craquelin – składniki ( na ok. 30 małych lub 15 dużych sztuk)

zachowaj kolejność wykonania, będzie łatwiej:)

Krem :

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Śmietankę podgrzać w rondelku, do gorącej dodać połamaną czekoladę. Odstawić z ognia, mieszać do połączenia składników, po wystygnięciu odstawić do lodówki.

Kruszonka – craquelin:

  • 70 g brązowego cukru
  • 70 g masła
  • 60 g mąki

Składniki zagnieść ręcznie lub malakserem na jednolite ciasto. Spłaszczyć na krążek i odłożyć do lodówki.

Ptysie :

  • 180 ml wody
  • 150 g masła
  • szczypta soli ( na czubku noża)
  • łyżeczka cukru
  • 190 g mąki
  • 3 duże jajka ( 4 małe)

Ptysie craquelin – przepis

Wodę, masło, sól i cukier zagotować w rondelku. Dodać mąkę i intensywnie mieszając drewnianą łyżką gotować masę na małym ogniu aż zgęstnieje i będzie odstawać od ścianek naczynia, zwykle zajmuje to 2- 3 minuty.
Ostudzić do temperatury pokojowej. Można wstawić garnek do miski z zimną wodą, będzie szybciej.
Piekarnik ustawić na 200 stopni z funkcją góra – dół. Dużą blaszkę do wyłożyć papierem do pieczenia.
Przy pomocy miksera lub łyżki wmieszać do masy po jednym jajku. Masa powinna stać się jednolita.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą, dużą końcówką. Jeśli nie mamy – można też formować kulki z ciasta ręką.
Na papier do pieczenia wyciskać lub układać porcje ciasta wielkości ok. 3,5 – 4 cm lub większe, jeśli chcemy duże ptysie. Na każdym układać spłaszczony na dłoni, cienki (ok. 2 mm) krążek ciasta craquline. Można je też wałkować między arkuszami papieru lub folii i wycinać kieliszkiem, łatwiej szło mi toczenie kulek i spłaszczanie.
Krążki układać na kulce parzonego ciasta ptysiowego.

Wstawić blaszkę do całkowicie nagrzanego piekarnika. Nie otwierać podczas pieczenia, aż do ostygnięcia w piekarniku, inaczej opadają! Piec 35 minut. Gdyby mocno się rumieniły, zmniejszyć temp. do 170 stopni i piec 7-10 minut dłużej. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.

Zimną śmietankę z czekoladą ubić aż będzie sztywna. Ostudzone ptysie kroić ostrym nożem na pół i napełniać kremem przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżki. Można lekko oprószyć cukrem – pudrem.

najlepsze ptysie

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Bielecki.es
    2 lutego, 2018, 11:12 pm

    Proste i bardzo efektownie wyglądające, gratuluję pomysłu i wykonania. 😉

  2. Mayka.ok
    3 lutego, 2018, 10:40 am

    Nie wiem, czy wiesz… ale własnie zniweczyłaś moją dietę 😀

  3. ladymamma.pl
    3 lutego, 2018, 1:23 pm

    O jaaaacie! Ale wypas! Wyglądają obłędnie <3

  4. Magdalena
    3 lutego, 2018, 8:21 pm

    wspaniały ten zegar. A ptysie? Pierwsza klasa 🙂

  5. Zwykła Matka
    5 lutego, 2018, 7:09 am

    Ptysi z kruszonką jeszcze nie jadłam 🙂
    Wygladają absolutnie obłędnie!

  6. Klaudia J
    5 lutego, 2018, 6:19 pm

    piękna fotografia! co jeszcze badziej podkręca apetyt!

  7. Konrad
    17 lipca, 2018, 2:04 pm

    Slaby przepis cos nie tak jest z proporcjami ciasta jeat bardzo rzadkie i przez to nie wyrasta

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)