Łatwa babka kokosowa z serem
Łatwa babka kokosowa , konkretna, mięsista z sernikową warstwą w środku. Dla tych, którzy specjalnie za babkami wielkanocnymi nie przepadają, bo mało w nich urozmaicenia. Niektórzy pieką je dla ozdoby świątecznego stołu, bo na pierwszy ogień domowników pójdą serniki i ciasta z kremem:)
W zeszłym roku przygotowałam na święta babkę z jabłkami i serem i do tej pory pozostaje ona numerem jeden w moim babkowym rankingu z uwagi na wyjątkową wilgotność i ulubioną, pralinową polewę. Można ją wykorzystać i w tym przypadku, rzecz jasna.
Na zdjęciu mini babeczka z połowy porcji. Polecam wykonanie warstwy serowej z gęstego, tłustego sera, wiaderkowe, niedrogie gotowce z dyskontów są zbyt rzadkie i ciasto miesza się z serem, powstaje ryzyko powstania zakalca. Jeśli zwykły ser porządnie zblendujemy albo damy gęsty “wiaderkowiec” będzie idealnie.
składniki (na formę ok. 12×30)
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
warstwa serowa:
– 60 g miękkiego masła
– 4 łyżki cukru
– jajko
– 250 g białego, trzykrotnie zmielonego sera (może być gotowy, zmielony “na serniki” ale tylko taki z dużą zawartością tłuszczu, gęsty)
– łyżka mąki pszennej- ew. garść rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
ciasto:
– 1,5 szklanki mąki (250g)
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 60 g wiórków kokosowych
-160 g cukru
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– 150 ml oleju lub stopionego masła
– 4 jajka
– 100 ml mleka lub mleka kokosowego
polewa:
– 50 g masła
– dwie łyżki kakao
– trzy łyżki cukru
– łyżka mleka
– trzy kostki gorzkiej czekolady
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
masa serowa:
Masło pokroić w kostkę i ubić z cukrem przy pomocy miksera. Wmiksować jajko, biały ser a na końcu dodać mąkę i ewentualne bakalie.
ciasto:
Mąkę, proszek i wiórki kokosowe zmieszać w misce.
Do osobnego naczynia wyspać cukier, wanilię, wymieszać. Dodawać kolejno jednym jajku, każde miksując kilka chwil, na końcu cienką strużką wlać olej. Dosypać 1/3 mieszanki z mąką i 1/3 mleka, wymieszać szybko łyżką, wsypać pozostałą mieszankę, dolać pozostałe mleko i wymieszać, niezbyt porządnie i niedługo, tylko do połączenia składników.
Na dno formy wyłożyć połowę ciasta, na nią, przy pomocy łyżki masę serową a następnie porcjami, również po łyżce – pozostałą porcję ciasta.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. godziny, aż patyczek wyjęty z ciasta będzie suchy.
Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wyjąć z formy.
polewa:
Składniki polewy włożyć do rondelka lub miseczki, ustawić na naczyniu z gotującą się wodą tak, by dno nie dotykało powierzchni wody. Mieszać podgrzewając aż do rozpuszczenia i połączenia się masy.
Powstałą polewą polać ciasto.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
skusiłaś mnie! wypróbuje 🙂
bardzo ciekawa, wygląda pysznie:)
Rewelacja! Gratuluję wykonania 🙂 To idealnie trafia w mój gust.
wygląda super, trzeba będzie spróbować
Rewelacja! Gratuluję wykonania 🙂 To idealnie trafia w mój gust.
Witam, dziś przed południem upiekłam wg. Pani przepisu babkę kokosową z serem, przepis jest bardzo fajny i ogólnie się sprawdził, zwłaszcza masa serowa jest fantastyczna w smaku po upieczeniu. Mam tylko jedno ale, mianowicie osobiście uważam, że w stosunku do 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka to za dużo, ciasto wygląda jakby się 'utopiło', następnym razem dodam tylko 1/2 szkl.. Pozdrawiam, M.
Słusznie.Zmieniam.
Jestem tak ciekawa smaku, że aż muszę ją upiec 🙂 Pewnie świetnie smakuje do popołudniowej kawy 😛
witam bardzciekawy i kuszący przepis a przy okazji zapraszam na blog
przepysznie wygląda
Ale ma piękny, żółty kolor!!
Mam tylko jedno pytanko: kiedy do ciasta dodajemy olej?
Z jajkami, już dopisałam, dzięki:)