Łatwa babka kokosowa z serem

Łatwa babka kokosowa , konkretna, mięsista z sernikową warstwą w środku. Dla tych, którzy specjalnie za babkami wielkanocnymi nie przepadają, bo mało w nich urozmaicenia. Niektórzy pieką je dla ozdoby świątecznego stołu, bo na pierwszy ogień domowników pójdą serniki i ciasta z kremem:)
W zeszłym roku przygotowałam na święta babkę z jabłkami i serem i do tej pory pozostaje ona numerem jeden w moim babkowym rankingu z uwagi na wyjątkową wilgotność i ulubioną, pralinową polewę. Można ją wykorzystać i w tym przypadku, rzecz jasna.
Na zdjęciu mini babeczka z połowy porcji. Polecam wykonanie warstwy serowej z gęstego, tłustego sera, wiaderkowe, niedrogie gotowce z dyskontów są zbyt rzadkie i ciasto miesza się z serem, powstaje ryzyko powstania zakalca. Jeśli zwykły ser porządnie zblendujemy albo damy gęsty „wiaderkowiec” będzie idealnie.

babka kokosowa z serem

składniki (na formę ok. 12×30)

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

warstwa serowa: 

– 60 g miękkiego masła
– 4 łyżki cukru
– jajko
– 250 g białego, trzykrotnie zmielonego sera (może być gotowy, zmielony „na serniki” ale tylko taki z dużą zawartością tłuszczu, gęsty)
– łyżka mąki pszennej- ew. garść rodzynek i smażonej skórki      pomarańczowej


ciasto:

– 1,5 szklanki mąki (250g)
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 60 g wiórków kokosowych
-160 g cukru
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– 150 ml oleju lub stopionego masła
– 4 jajka
– 100 ml mleka lub mleka kokosowego

polewa: 

– 50 g masła
– dwie łyżki kakao
– trzy łyżki cukru
– łyżka mleka
– trzy kostki gorzkiej czekolady

Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 170 stopni.

masa serowa: 
Masło pokroić w kostkę i ubić z cukrem przy pomocy miksera. Wmiksować jajko, biały ser a na końcu dodać mąkę i ewentualne bakalie.

ciasto:
Mąkę, proszek i wiórki kokosowe zmieszać w misce.
Do osobnego naczynia wyspać cukier, wanilię, wymieszać. Dodawać kolejno jednym jajku, każde miksując kilka chwil, na końcu cienką strużką wlać olej. Dosypać 1/3 mieszanki z mąką i 1/3 mleka, wymieszać szybko łyżką, wsypać pozostałą mieszankę, dolać pozostałe mleko i wymieszać, niezbyt porządnie i niedługo, tylko do połączenia składników.

Na dno formy wyłożyć połowę ciasta, na nią, przy pomocy łyżki masę serową a następnie porcjami, również  po łyżce – pozostałą porcję ciasta.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. godziny, aż patyczek wyjęty z ciasta będzie suchy.
Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wyjąć z formy.

polewa: 
Składniki polewy włożyć do rondelka lub miseczki, ustawić na naczyniu z gotującą się wodą tak, by dno nie dotykało powierzchni wody. Mieszać podgrzewając aż do rozpuszczenia i połączenia się masy.
Powstałą polewą polać ciasto.

babka kokoswa z serem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. piegusek
    21 marca, 2017, 10:47 am

    skusiłaś mnie! wypróbuje 🙂

  2. Lena
    21 marca, 2017, 11:50 am

    bardzo ciekawa, wygląda pysznie:)

  3. Lena
    21 marca, 2017, 3:52 pm

    Rewelacja! Gratuluję wykonania 🙂 To idealnie trafia w mój gust.

  4. Monika
    21 marca, 2017, 10:37 pm

    wygląda super, trzeba będzie spróbować

  5. Pola
    21 marca, 2017, 11:07 pm

    Rewelacja! Gratuluję wykonania 🙂 To idealnie trafia w mój gust.

  6. Anonimowy
    22 marca, 2017, 7:57 pm

    Witam, dziś przed południem upiekłam wg. Pani przepisu babkę kokosową z serem, przepis jest bardzo fajny i ogólnie się sprawdził, zwłaszcza masa serowa jest fantastyczna w smaku po upieczeniu. Mam tylko jedno ale, mianowicie osobiście uważam, że w stosunku do 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka to za dużo, ciasto wygląda jakby się 'utopiło', następnym razem dodam tylko 1/2 szkl.. Pozdrawiam, M.

    1. opalanka
      23 marca, 2017, 7:06 pm

      Słusznie.Zmieniam.

  7. sklep etno
    24 marca, 2017, 12:46 pm

    Jestem tak ciekawa smaku, że aż muszę ją upiec 🙂 Pewnie świetnie smakuje do popołudniowej kawy 😛

  8. Teresa S
    25 marca, 2017, 3:26 pm

    witam bardzciekawy i kuszący przepis a przy okazji zapraszam na blog

  9. Izaa
    29 marca, 2017, 6:42 am

    przepysznie wygląda

  10. Angie
    30 marca, 2017, 6:38 pm

    Ale ma piękny, żółty kolor!!

  11. Anonimowy
    24 kwietnia, 2017, 7:39 am

    Mam tylko jedno pytanko: kiedy do ciasta dodajemy olej?

    1. opalanka
      24 kwietnia, 2017, 11:11 am

      Z jajkami, już dopisałam, dzięki:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)