Łatwa babka kokosowa z serem

Łatwa babka kokosowa , konkretna, mięsista z sernikową warstwą w środku. Dla tych, którzy specjalnie za babkami wielkanocnymi nie przepadają, bo mało w nich urozmaicenia. Niektórzy pieką je dla ozdoby świątecznego stołu, bo na pierwszy ogień domowników pójdą serniki i ciasta z kremem:)
W zeszłym roku przygotowałam na święta babkę z jabłkami i serem i do tej pory pozostaje ona numerem jeden w moim babkowym rankingu z uwagi na wyjątkową wilgotność i ulubioną, pralinową polewę. Można ją wykorzystać i w tym przypadku, rzecz jasna.
Na zdjęciu mini babeczka z połowy porcji. Polecam wykonanie warstwy serowej z gęstego, tłustego sera, wiaderkowe, niedrogie gotowce z dyskontów są zbyt rzadkie i ciasto miesza się z serem, powstaje ryzyko powstania zakalca. Jeśli zwykły ser porządnie zblendujemy albo damy gęsty „wiaderkowiec” będzie idealnie.

babka kokosowa z serem

składniki (na formę ok. 12×30)

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

warstwa serowa: 

– 60 g miękkiego masła
– 4 łyżki cukru
– jajko
– 250 g białego, trzykrotnie zmielonego sera (może być gotowy, zmielony „na serniki” ale tylko taki z dużą zawartością tłuszczu, gęsty)
– łyżka mąki pszennej- ew. garść rodzynek i smażonej skórki      pomarańczowej


ciasto:

– 1,5 szklanki mąki (250g)
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 60 g wiórków kokosowych
-160 g cukru
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– 150 ml oleju lub stopionego masła
– 4 jajka
– 100 ml mleka lub mleka kokosowego

polewa: 

– 50 g masła
– dwie łyżki kakao
– trzy łyżki cukru
– łyżka mleka
– trzy kostki gorzkiej czekolady

Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 170 stopni.

masa serowa: 
Masło pokroić w kostkę i ubić z cukrem przy pomocy miksera. Wmiksować jajko, biały ser a na końcu dodać mąkę i ewentualne bakalie.

ciasto:
Mąkę, proszek i wiórki kokosowe zmieszać w misce.
Do osobnego naczynia wyspać cukier, wanilię, wymieszać. Dodawać kolejno jednym jajku, każde miksując kilka chwil, na końcu cienką strużką wlać olej. Dosypać 1/3 mieszanki z mąką i 1/3 mleka, wymieszać szybko łyżką, wsypać pozostałą mieszankę, dolać pozostałe mleko i wymieszać, niezbyt porządnie i niedługo, tylko do połączenia składników.

Na dno formy wyłożyć połowę ciasta, na nią, przy pomocy łyżki masę serową a następnie porcjami, również  po łyżce – pozostałą porcję ciasta.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. godziny, aż patyczek wyjęty z ciasta będzie suchy.
Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wyjąć z formy.

polewa: 
Składniki polewy włożyć do rondelka lub miseczki, ustawić na naczyniu z gotującą się wodą tak, by dno nie dotykało powierzchni wody. Mieszać podgrzewając aż do rozpuszczenia i połączenia się masy.
Powstałą polewą polać ciasto.

babka kokoswa z serem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. piegusek
    21 marca, 2017, 10:47 am

    skusiłaś mnie! wypróbuje 🙂

  2. Lena
    21 marca, 2017, 11:50 am

    bardzo ciekawa, wygląda pysznie:)

  3. Lena
    21 marca, 2017, 3:52 pm

    Rewelacja! Gratuluję wykonania 🙂 To idealnie trafia w mój gust.

  4. Monika
    21 marca, 2017, 10:37 pm

    wygląda super, trzeba będzie spróbować

  5. Pola
    21 marca, 2017, 11:07 pm

    Rewelacja! Gratuluję wykonania 🙂 To idealnie trafia w mój gust.

  6. Anonimowy
    22 marca, 2017, 7:57 pm

    Witam, dziś przed południem upiekłam wg. Pani przepisu babkę kokosową z serem, przepis jest bardzo fajny i ogólnie się sprawdził, zwłaszcza masa serowa jest fantastyczna w smaku po upieczeniu. Mam tylko jedno ale, mianowicie osobiście uważam, że w stosunku do 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka to za dużo, ciasto wygląda jakby się 'utopiło', następnym razem dodam tylko 1/2 szkl.. Pozdrawiam, M.

    1. opalanka
      23 marca, 2017, 7:06 pm

      Słusznie.Zmieniam.

  7. sklep etno
    24 marca, 2017, 12:46 pm

    Jestem tak ciekawa smaku, że aż muszę ją upiec 🙂 Pewnie świetnie smakuje do popołudniowej kawy 😛

  8. Teresa S
    25 marca, 2017, 3:26 pm

    witam bardzciekawy i kuszący przepis a przy okazji zapraszam na blog

  9. Izaa
    29 marca, 2017, 6:42 am

    przepysznie wygląda

  10. Angie
    30 marca, 2017, 6:38 pm

    Ale ma piękny, żółty kolor!!

  11. Anonimowy
    24 kwietnia, 2017, 7:39 am

    Mam tylko jedno pytanko: kiedy do ciasta dodajemy olej?

    1. opalanka
      24 kwietnia, 2017, 11:11 am

      Z jajkami, już dopisałam, dzięki:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)