Sałatka z rukoli i tuńczyka

Sałatka z rukoli i tuńczyka jest prosta. Miesza się sałatę, tuńczyka, pomidory i namoczony w sosie chleb albo bułkę. Kto lubi daje jajko czy kawałeczki zielonego ogórka. Albo czerwoną cebulę. Dobrze mieć w spiżarni chomikowane tuńczykowe puszki czy słoiczki na okoliczność pojawienia się niezapowiedzianych gości albo gwałtownej chęci na jakąś sałatkę:)

Toskańskim sposobem dołożyłam tu skropione sosem grzanki z bułki. Jak w panzanelli –  sałatce włoskich gospodyń, które nie marnują jedzenia; z pomidorów i czerstwego, namoczonego kwaśnym sosem chleba.
By grzanki były półchrupkie, lekko nasiąknięte od pomidorowego soku, część dałam od razu do sałatki, cześć wrzuciłam na chwilę do sosu. Tak jest dobrze. Jest smak i chrupkość. Pomidory powinny być z tych mocno dojrzałych, miękki i soczystych. Pyszna sałatka z rukoli i tuńczyka nabiera smaku i chrupkości.

Trzymacie się ściśle przepisów, czy płyniecie tworząc sałatki „na winie” i działając według intuicji i zawartości lodówki? Rzadko zdarza mi się działać zgodnie z recepturą. Byłam wczoraj na spotkaniu z przyjaciółmi i żadna z sałatek nie była „przepisowa”, wszystkie powstały ze składników które po prostu były 🙂
Z efektami bywa różnie. Najgorsze są majonezowe pulpy, w których nie wiadomo co jest czym. I tak o smaku zdecyduje marka majonezu. Znacie? 🙂

P.S. Jeśli zabieracie sałatkę ze sobą, sos dobrze zabrać osobno, w słoiczku i polać nim sałatkę bezpośrednio przed jedzeniem.

sałatka z rukoli i tuńczyka

sałatka z rukoli i tuńczyka – składniki: 

– 3 kromki ciabatty, bagietki lub innej bułki lub np. chleba z ziarnami (pieczywo może być czerstwe)
– 2 łyżki oliwy, oregano

– trzy duże garście rukoli
– 2 – 3 duże, bardzo dojrzałe pomidory
– puszka lub dwie tuńczyka ( w oliwie lub sosie własnym)
– mała, czerwona cebula
– 2 fileciki anchois (kto lubi, rzecz jasna)
– kilka listków bazylii
– 2 ugotowane na twardo jajka
– ew. starty parmezan do posypania

sos: 

– 4 łyżki oliwy
– 2 łyżki czerwonego octu winnego (gdy nie ma – białego lub jabłkowego)
– łyżeczka miodu
– szczypta soli
– rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kromki bułki lub chleba pokroić w kostkę ( ok. 1cm),  skropić oliwą i posypać oregano. Wstawić do piekarnika i opiekać aż się zrumienią. Z funkcja „grill” jest szybciej, trzeba tylko częściej sprawdzać poziom zrumienienia. Można też podsmażyć pieczywo na suchej patelni.

Na rukoli ułożyć porwanego na kawałki tuńczyka, cząstki pomidorów ze skórką, cieniutko pokrojoną w piórka cebulę i posiekane anchois.

Składniki sosu wymieszać. Połowę grzanek wrzucić do niego na chwilę, wyłowić widelcem i dodać do sałatki. Sosem zalać sałatę (troszkę zostawić na koniec), wymieszać składniki delikatnie ręką, starając się naciskać mocniej pomidory, by puściły sok.
Udekorować pokrojonymi w ósemki jajkami, posypać pozostałymi grzankami i polać pozostawionym sosem. Na wierzchu ułożyć listki bazylii.

sałatka z rukoli i tuńczyka

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    3 sierpnia, 2016, 10:01 am

    jak pięknie wygląda, i musi pysznie smakować:)

  2. rustykalna kuchnia
    3 sierpnia, 2016, 10:11 am

    Takie sałatki są najlepsze – tajna receptura pani domu, czyli 'co mam pod ręką', a cała sztuka to odpowiednio zharmonizować smaki 🙂 Ładnie wygląda, zachęca świeżością i pasuje do każdej okazji, od drugiego śniadania w pracy, poprzez wieczory z kieliszkiem wina, a na przyjęciach skończywszy. Sałatka to trudny model do sfotografowania, tobie udało się zrobić apetyczne ujęcie 🙂
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    1. opalanka
      3 sierpnia, 2016, 12:32 pm

      Ano:) Od zdjęć jest Tomasz. Ja tylko wykonuję podmiot i okolicznośći dookoła:)

  3. Jak Ona Gotuje ?
    3 sierpnia, 2016, 11:27 am

    Idealny pomysł na letnią przekąskę! Brzmi bardzo świeżo 🙂

  4. kasia
    3 sierpnia, 2016, 12:29 pm

    na kolację czy sniadanie dobra taka salatka

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)